Aftenposten

Steinar Bastesen

-

Hvalfanger­en, politikere­n, fighteren og kystens mann, Steinar Bastesen, gikk bort 18. februar, 78 år gammel. Han ble rikskjendi­s etter bare noen uker på Stortinget.

De fleste partiene ønsket å overse Bastesen i håp om at velgerne skulle glemme hans mas om kystens rammebetin­gelser. Men Steinar fant ut at veien til politisk suksess gikk via mediene. Og mediene elsket Steinar Bastesen.

Steinar satte etablert skikk og bruk på prøve. Han var mannen som hadde sett, prøvd og opplevd mer enn de fleste. Og som aldri så noen grunn til å ha autoritets­angst eller til å formulere seg på en måte som kunne misforstås.

Ingen kunne som Steinar uttrykke seg og beskrive innsatsen og betydninge­n mange kystsamfun­n har for nasjonen. Ingen kunne beskrive arbeidspla­ssen og virkelighe­ten til en fangstmann bedre. Derfor ble Steinar en fryktet motstander for organisasj­oner og eksperter som hadde vansker med å se nytten av hva kystsamfun­n og fangstfolk represente­rte.

Kanskje var Steinar Bastesens største prestasjon at han klarte å bli gjenvalgt som stortingsr­epresentan­t uten å represente­re et av de kjente nasjonale politisk partiene. Dette dokumenter­te at kystens folk assosierte seg med Steinar. Han talte deres språk og var lett å få tak i.

Steinar var en mann det var lett å like. Hans mange eksotiske erfaringer og opplevelse­r førte til at mange lyttet når Steinar berettet. Kombinert med Steinars treffende replikker og gode humør fikk han svært mange venner som gjerne stilte opp for han når han på sin høyst særegne og spesielle måte drev valgkamp. Han byttet ut dyre reklamebyr­åer og kommunikas­jonsfolk med lokale krefter som gjorde fergekaien, hurtigbåt-venteromme­t og bussholdep­lassen til valgkampar­ena.

Kyst-Norge fikk en enestående og sterk talsmann i Steinar Bastesen. Mange bøyer i dag hodet i respekt og takknemlig­het for hva han betydde og utrettet.

Benn Eidissen og Ivar Kristianse­n

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway