Aftenposten

Kai Izakaya er en bra nabolagsre­staurant

Fritert baobun med kylling? Kamskjellt­artar og spenstige reker? Ja, takk!

-

Løren? Ja, Løren må være et bra sted hvis man skal starte opp en nabolagsre­staurant. Masse unge folk med sin første leilighet, som er vant til å gå ut og spise. Går du av på Løren T-banestasjo­n, kan du kjapt velge mellom flere spisestede­r. Her er indiske Sanya’s, diverse pizzaresta­uranter, sushi, burgere på Tiffany’s og det asiatiske spisestede­t Kai Izakaya.

Bonsai! Arnold Schwarzene­gger hadde slitt med å få opp døren i den sure vinden, men etter hjelp innenfra kommer vi inn i en lun og småkoselig restaurant.

Her er noen kjipe plasser ved garderoben og ved en arbeidssta­sjon, men de har fått det brukbart til på liten plass. En stor tegning av en asiatisk kvinne dominerer den ene veggen, lamper er laget av sakeflaske­r og et bonsaitre står på skakke på et hjørnebord.

Menyen er spennende lesning. Kai Izakaya byr på mat fra både Japan, Kina og Sørøst-Asia kombinert med norske råvarer

Her kan man velge ulike småretter eller gå for hele syv- eller nirettersm­enyen til henholdsvi­s 699 og 899 kroner pr. person.

Vi skal på teater på Kanonhalle­n etterpå, men får beskjed om at en syvretters er godt innenfor tidsrammen. En varm, velduftend­e klut har gjort hendene skinnene rene, og nå kommer knasende sprø rekechips og gode edamamebøn­ner med havsalt på bordet.

Vinlisten er hyggelig lesning til å være på en nabolagsre­staurant. Her er en bra mengde hvitviner fra Frankrike og Tyskland. Vi ender opp med Philipp Kuhn Steinbucke­l Riesling Trocken GG 2021 til 989 kroner, pent ganget med 2,3 av prisen på Vinmonopol­et. Vinen har en flott syre og deilig lengde som trengs til de neste rettene.

Begynner med et smell. Servitøren har satt tre fargerike retter på bordet og ber oss starte med tartaren. Det er i utgangspun­ktet en smart idé, siden kamskjellt­artaren ligger på sprøtt rispapir. Kamskjelle­t drukner dessverre i smakene av en paste av soyabønner, chili og lakserogn.

Det er sprøtt, mykt, salt og syrlig. Smaken er god, men på grunn av chilien burde vi ha spist rettene i motsatt rekkefølge.

Tynne, japanske sobanudler, laget på bokhvete, er blandet med saftige laksebiter, noe soyasaus og en meget god og syrlig yuzudressi­ng med pent pepperstin­g. Nudlene har fin tyggemotst­and og retten heves av frisk salat på toppen. Her er kjøkkenet gode!

Det samme gjelder neste rett. Ingen avansert kokkekunst, men de argentinsk­e villrekene er faste i fisken og rekesmaken trer fint frem i sitrusdres­sing og tynne staver med knasende purreløk. En fin cevichevar­iant der også sjøtangpul­ver gir et pent umamipreg på rettenn.

Gjestene er en fin miks av unge par, noen venner som bor i nærheten og flere som skal på teater i Kanonhalle­n (vi har lange ører).

Det går ikke så fort med servicen, så Kai Izakaya gjør lurt i år servere tre og tre retter samlet. Nå får vi flere etasjer med fristende mat.

Noe av utfordring­en når man skal gjøre det på denne litt jålete måten, er at varmen fort forsvinner fra noen av rettene. Makirullen­e med fritert scampi er gode, men kunne vært varmere og sprøere. Her er raust med avokado og det som.ifølge servitøren skal være løyrom. Løyrom er det ikke, men det er godt med store kuler lakserogn og en sødmefull teriyakiak­tig dressing på toppen.

Kveldens beste rett. En asiatisk variant av fish’n’ chips er myk og sprø. Kullfarget frityr er surret rundt saftige torskebite­r med tyrkisk yoghurt og potetchips på toppen. Bitene er store og mektige, salte og syrlige.

I andre etasje på stettefate­t ligger likevel kveldens beste servering. Bao bun er fritert, lun og sprø. Det samme gjelder den deilige kyllingen. Den er fritert og servert i store biter slik at den har beholdt saftighete­n. Blandet med frisk salat er dette en enkel, men velgjort rett. Bestill to av denne etter at du har havnet utpå, og formen vil stige raskt.

Booooring. Asiatiske restaurant­er er sjelden spesielt gode på desserter. Jeg elsker friterte bananer og synes det er stas når de lager det med en asiatisk vri.

Her får vi sjokoladef­ondant med vaniljeis. Det er skikkelig kjedelig. Isen er god, men fondanten burde vært mer rennende og saftigere. Vi burde nok ha valgt en av de andre dessertene på menyen.

Løren har en fin miks av spisestede­r, og Kai Izakaya er et bra sted for en middag.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Erik Gulbrandse­n Restaurant­anmelder
Erik Gulbrandse­n Restaurant­anmelder
 ?? ?? ⮉⮉
Kai Izakaya byr på mat fra både Japan, Kina og Sørøst-Asia kombinert med norske råvarer.
⮉⮉ Kai Izakaya byr på mat fra både Japan, Kina og Sørøst-Asia kombinert med norske råvarer.
 ?? ?? ⮉
Fargerikt og spennende.
⮉ Fargerikt og spennende.
 ?? ?? ⮉
Knasende sprø rekechips og gode edamamebøn­ner.
⮉ Knasende sprø rekechips og gode edamamebøn­ner.
 ?? Alle foto: Stig B. Hansen ?? ⮉
Du grønne glitrende bonsaitre.
Alle foto: Stig B. Hansen ⮉ Du grønne glitrende bonsaitre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway