Aftenposten

Statnett-sjefen komikke heldig ut. Men hunhar likevel et poeng.

-

Hilde Tonne er sjef i det statlige monopolsel­skapet Statnett. Hun har stilt opp på podkast i Nettavisen. Det gikk ikke så bra. Med god drahjelp av Nettavisen­s harde vinkling har hun skapt furore i sosiale medier. Folk er rasende over at Tonne, med en årslønn på nesten seks millioner kroner, sier at «vi» har råd til å klare oss uten strømstøtt­e.

Hun har et vanskelig utgangspun­kt. Folks aksept for å bli belært om behovet for høyere strømprise­r, er lav. Når leksen kommer fra enmeget godt lønnet direktør i en statlig bedrift, er det nesten så man kan høre tonedøvhet­en.

Innholdet er det egentlig ingenting galt i. Hun sier eksplisitt at det er en politisk beslutning omstrømstø­tten skal eksistere og hvordan den skal se ut. Men Tonnes poeng er at strømstøtt­en gjør at den økonomiske gevinsten for å bygge ut mer kraft forsvinner for forbrukern­e. Og det har hun jo helt rett i.

For mer kraftprodu­ksjon kan gi lavere priser. Energikomm­isjonen påpekte i 2022 at Norge fortsatt kan ha lavere strømprise­r enn Europa, selv om strømforbr­uket vil øke fremover. Men det forutsette­r at balansen mellom forbruk og produksjon er god. Viljen til å bygge ut billig og tilgjengel­ig kraftprodu­ksjon i form av landbasert vindkraft, spiller helt klart inn.

– I Sverige er det et folkekrav omå bygge ut vindkraft på land. I Danmark er det et folkekrav omå bygge ut vindkraft på land. I Norge er det et folkekrav omå ikke bygge vindkraft på land, påpeker Tonne.

Nå er det ikke bare strømstøtt­en som gjør at vindkraftm­otstanden har vokst seg stor. Men den demper prissignal­et som viser knapphet på det godet strømmen er.

Strømstøtt­en har likevel vært fornuftig. Den har skånet forbrukern­e for de høyeste prisene i en akutt situasjon. Den har fordelt noe av det enorme økonomiske overskudde­t som følge av høye kraftprise­r tilbake til forbrukern­e.

Samtidig er det åpenbart at strømstøtt­en svekker viljen til energieffe­ktiviserin­g, i tillegg til viljen til ny kraftutbyg­ging. Strømstøtt­en var dessuten aldri ment å vare evig.

Det må være greit å påpeke. Selv om man er direktør med millionløn­n.

 ?? ??
 ?? Foto: Paal Audestad ?? ⮉ Hilde Tonne har vært i podkast.
Foto: Paal Audestad ⮉ Hilde Tonne har vært i podkast.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway