Aftenposten

Vil du bli bedre i padel? Her er norgesmest­erens råeste tips.

Mindre kraft, mer defensiv og husk å kommuniser­e. Kollegene i Trondheim kniver om å være best i padel, men har mye å lære av en norgesmest­er.

- Anne-marit Dahl, Adresseavi­sen

Itre år har kollegene fra Grilstad spilt padel sammen. Når de møtes til ukens padel-økt, er det umulig å holde tilbake konkurrans­einstinkte­t.

Og dagen etter, rundt lunsjborde­t, kommer vinner- og taperslag til å bli diskutert.

– Det er veldig morsomt, men regler og poeng er viktig. Vinnerinst­inktet er sterkt, sier Terje Kløver (49) og ler.

De syns «alt med ball er gøy» og begynte å spille padel sammen for tre år siden. Noen spiller i bedriftsse­rien, mens et par av dem syns det er nok med ukens trening.

Glede og frustrasjo­n. De opplever de to timene i padelanleg­get i Trondheim som både sosialt og litt slitsomt. Men hvordan har de utviklet seg som padel-spillere i løpet av de tre årene?

De forteller at de finner gode tips på Tiktok og Youtube, i tillegg til at de hjelper hverandre med tips og råd.

Adrian Holdbakk (32) har også meldt seg inn i en padelklubb. Som tidligere badmintons­piller har han med seg noen unoter inn i padel-verdenen.

– Det er på godt og vondt. Jeg har litt høyt treffpunkt på ballen, sier han.

Å spille padel byr på glede, men også frustrasjo­n, ifølge 32åringen. Noen dager er han i flyten og ballen går dit den skal. Andre ganger er det motsatt.

I desember ble Rickhard Holmstrøm (43) norgesmest­er i padel sammen med makker Jonas Støre.

Holmstrøm har bakgrunn fra tennis og oppdaget padel som voksen.

At det likevel går an å bli skikkelig god, er kongepokal­en et bevis på.

– Men jeg skulle ønske jeg hadde funnet padel for 15 år siden. Da var jeg topptrent fysisk, sier han.

Han driver et padelsente­r i Skien og spiller padel hver dag. Han trener spesielt på én ting som forhåpentl­ig vil gi ham en plass i EM eller VM i år.

– Målet mitt er å bli bedre defensivt, sier han.

Fem tips fra norgesmest­eren.

Når kollegene i Trondheim møtes med racket i hånden, er det sjelden de har en klar plan for hva de skal øve litt ekstra på. De har lekt med tanken om å leie inn en instruktør, men har ikke kommet så langt.

De er derfor nysgjerrig­e på å høre norgesmest­erens fem beste tips for fremgang.

Og her kommer de: 1. Kjøp et par sko med godt grep. Det er mye bevegelse frem og tilbake og til sidene. Mange som spiller i joggesko, tråkker lett over og har dårligere feste. 2. Jobb med forberedel­se til

slag. Alt skal skje raskt når ballen kommer. Har man racketen klar og står riktig, kan man holde roen. Bruk split-step, det vil si et forberedel­sesskritt der du står med tyngden på fremfoten/ Da kan du raskt bevege deg i ballens retning i det motstander­en slår slaget sitt.

3. Tren på det defensive. Våg å bruke veggene i spillet og tren på å lobbe. Bruk så mye som mulig av armen når du lobber – og lite av håndleddet – og sikt høyt. Ved å lobbe nullstille­r du tempoet og du får tid til å komme deg i posisjon. 4. Fokuser på presisjon – ikke på kraft. De som blir ivrige, vil stresse frem et vinnerslag i stedet for å spille ut motstander­en. Velg det enkleste alternativ­et og minimer risikoen for å bomme. 5. Kommuniser med partneren din underveis. Ta ansvar! Ikke bare si: Du tar ballen. Når du kommer mer inn i det, så gi beskjed om hvor motstander­en står i banen når partneren din jager ballen.

– Blir så ivrig. Kvintetten i Trondheim nikker når de hører tipsene.

Alle fem gir mening, og det første tipset har de allerede i boks. De stiller med padelsko på

❝ Jeg skulle ønske jeg hadde funnet padel for 15 år siden. Da var jeg topptrent fysisk.

Rickhard Holmstrøm (43) norgesmest­er i padel

trening og kjenner stor forskjell på grepet.

Nå åpner de for å trene på både split-step og lobb.

Det gir også mening å ikke bruke så mye kraft.

Men:

– Det er så vanskelig. Man blir så ivrig, sier gjengen og ler.

 ?? Foto: Kim Nygård ?? Adrian Holdbakk begynte å spille padel for et par år siden. Fremgangen kom raskt, men prestasjon­ene svinger – til stor glede og frustrasjo­n.
Foto: Kim Nygård Adrian Holdbakk begynte å spille padel for et par år siden. Fremgangen kom raskt, men prestasjon­ene svinger – til stor glede og frustrasjo­n.
 ?? Foto: Kim Nygård ?? ⮉ Padel spilles på en bane som er 10x20 meter. Det er to spillere på hvert lag.
Foto: Kim Nygård ⮉ Padel spilles på en bane som er 10x20 meter. Det er to spillere på hvert lag.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway