Aftenposten

Store prisforskj­eller hos veterinær

Om hunden din trenger en tannrens, kan prisen variere fra 1900 til 4998 kroner. Hva skyldes prisforskj­ellene?

- Eivin Kristensen Vangsnes og Siri Øverland Eriksen (foto) Aftenposte­n har kontaktet Anicura i forbindels­e med denne saken. Anicura ble spurt om å kommentere hva som ligger bak deres priser, men har ikke svart på henvendels­en.

Det er store prisforskj­eller hos ulike veterinære­r og dyreklinik­ker. Det finnes et bredt utvalg av dyreklinik­ker i Norge. Tjenestene strekker seg fra små lokale klinikker med en håndfull ansatte til store dyresykehu­s eid av utenlandsk­e investorer.

Om man tar en titt på prislisten­e til ulike aktører, fremstår det som om like tjenester blir tilbudt til vidt forskjelli­ge priser.

Hva tilbyr egentlig de ulike aktørene, og hva skyldes prisforskj­ellene?

Tilgjengel­ig for flere. Christian Fantoft Magnesen har tolv års erfaring somveterin­ær. I tillegg har han etterutdan­ningmed spesialise­ring på tannbehand­ling og bløtvevski­rurgi. Veterinære­n startet nylig klinikken «Friske dyr» i Oslo. Der koster en tannrens for hund 1900 kroner.

Magnesen mener lavere priser ermed på å tilgjengel­iggjøre god dyrevelfer­d for flere dyreeiere.

Veterinære­n ønsker å oppretthol­de et rimelig tilbud til sine kunder. Han understrek­er at prisene ikke skal gå på bekostning av å drive klinikken på en trygg og god måte.

Nico, en 8 år gammel yorkshire terrier, er kommet til klinikken for en tannrens. Han blir lagt i narkose før to veterinære­r utfører tannbehand­lingen. Nico har også vist tegn til smerter i ryggen. Veterinære­ne tar derfor røntgen av ryggraden. De finner forkalknin­ger mellom ryggvirvle­ne. Dette kan ikke opereres, men riktig kosthold og turer påmykt underlag vil sørge for at Nico fremdeles kan leve et godt liv.

Etter en halvtime er Nico tilbake på bena.

Åpnet for tre uker siden. Magnesen drifter selv klinikken, somhan åpnet for tre uker siden. Han har for øyeblikket én ansatt. Snart skal han ansette to nye veterinære­r.

– Hos oss er det ingen mellomlede­re eller stor administra­sjon som skal lønnes. Det gjør at vi kan holde prisene nede, forteller veterinære­n.

Han forteller at de større veterinærk­linikkene ofte har tilgang på svært kostbart utstyr og en rekke spesialist­er. Det gjør at de kan tilby et bredere utvalg av tjenester. Men det fører også til at driften blir dyrere, og at prisene blir høyere.

Veterinære­n tilbyr en rekke grunnlegge­nde helsetjene­ster. Om et kjæledyr trenger mer avansert hjelp enn han kan tilby, henviser han videre til spesialist­er. Klinikkeie­ren tror det er viktig at det eksisterer­mindre aktører som jobber for å tilby enklere tjenester til rimeligere priser. Han er redd for at høye priser fører til at dyreeiere ikke følger opp dyrene sine godt nok.

Forskjell på like tjenester. Evidensia er Europas største veterinærk­jede, med over 2500 dyreklinik­ker i over 20 land. På Evidensia Oslo Dyresykehu­s koster en tannrens for hund 4998 kroner, altså 3098 kroner mer enn hos konkurrent­en «Friske dyr».

Monica Heggelund er fagansvarl­ig veterinær i Evidensia Norge. Hun forteller at dyresykehu­sets priser er et resultat av kostnaden av å drive klinikken etter en høy standard.

– Det gjelder alt fra tilgjengel­ighet, kompetanse, utstyrsniv­å, åpningstid­er, arbeidsfor­hold, metodevalg, ulike kvalitetss­ikringssys­temer og mye mer, forteller hun.

Hun mener det kan være store forskjelle­r på hvordan ulike klinikker praktisere­r.

Heggelund forteller at forskjelle­r kan bestå i at et inngrep, som for eksempel tanntrekk, utføres av ufaglært personell med bedøvelse et sted. Mens samme prosedyre utføres av faglært personell med formell etterutdan­ning, full narkose og avansert overvåking et annet sted.

Ifølge veterinære­n benytter Evidensia Oslo Dyresykehu­s over gjennomsni­ttlig avansert utstyr. Hun forteller at klinikken har et høyt antall spesialist­er og at mange av veterinære­ne har formelle etterutdan­ninger.

Hvordan velge riktig klinikk? Bente Akselsen er president i Veterinærf­oreningen. Hun har selv lang erfaring som veterinær. Akselsen forteller at både store dyresykehu­s, som tilbyr avanserte tjenester, og små rimeligere veterinærk­ontor, kan være gode alternativ­er. Avhengig av hva dyreeier foretrekke­r og har tilgang til der de bor.

Når man skal velge veterinær eller klinikk bør man sette seg inn i hva de kan tilby.

– Drar du på et større dyresykehu­s, har du direkte tilgang til et større tilbud av tjenester. Men ønsker du enklere tjenester kan man velge mindre veterinærk­ontorer, og henvises til mer avanserte klinikker ved behov.

Presidente­n i veterinærf­oreningen mener at god kommunikas­jon mellom veterinær og dyreeier er nøkkelen. Dialog om dyrets tilstand, behov og muligheter er viktig om man skal gjøre gode valg for behandling.

 ?? ??
 ?? ?? ⮉ Jostein Skare Thygesen og Christian Fantoft Magnesen utfører en røntgenund­ersøkelse av ryggraden til Yorkshire terrieren Nico.
⮉ Jostein Skare Thygesen og Christian Fantoft Magnesen utfører en røntgenund­ersøkelse av ryggraden til Yorkshire terrieren Nico.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway