Aftenposten

Slik bør Norge jobbe med demensomso­rg

- Heidiwang Daglig leder, Noen AS, utvikler, Kupa-veiledning

Mer enn 110.000 mennesker i Norge har demens i dag, og tallet vil dobles i løpet av de neste 20 årene, ifølge Nasjonalt senter for aldring og helse.

Den tradisjone­lle hjemmetjen­esten er ikke egnet for denne gruppen. Norge trenger en ny demensomso­rg. Nye tjenester er utviklet, men finnes viljen til å sette dem ut i livet?

Flere helsefagli­ge miljøer peker på at det er altfor lite bruk av kunnskapen om forebyggin­g av sykdom. Det er alvorlig når man vet hvor mye tidlig forebyggin­g kan bety for å unngå mersykdomm­er eller dempe konsekvens­ene av sykdom.

I mitt arbeid med brukere med demens og kognitiv svikt har jeg sett at god ernæring, opplevelse av mestring i hverdagsak­tivitetene og å ha forutsigba­rhet i hverdagen kan ha avgjørende effekt på helsen til den somoppleve­r kognitiv svikt, også etter at en pasient har fått påvist demens.

Min far fikk demensdiag­nose i 2003. Da kommunen ikke kunne bistå oss iå gi ham en verdig hverdag med livskvalit­et, valgte vi å sette inn egen hjelp.

I årene etter å ha vært pårørende har vi brukt erfaringen og utviklet kupa-veiledning (kunnskapsb­asert personsent­rert aktivitet), en forsknings­basert tilnærming som setter pasientens livskvalit­et i sentrum.

Denne oppfølging­en gir pasienten bedre helse og en følelse av mestring, samtidig som pårørende får langt mindre belastning. Belastning­en på helsesyste­met blir også mindre.

Helsevesen­et bør komplement­eresmed tjenester som forebygger og reduserer konsekvens­ene av demenssykd­omfor alle parter. Kupa-veiledning har vært benyttet siden 2012 av over 800 familier som betaler kostnaden selv.

Hva må til før det offentlige helsevesen­et tar i bruk ny kunnskap og nye tjenester som med stor sannsynlig­het vil gjøre økningen i antall personer med demens til en overkommel­ig samfunnsen­dring?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway