Aftenposten

Fett lokale, kulinarisk katastrofe

Carls på Carl Berner kan helt sikkert bli en sosial og kulturell suksess, men foreløpig er det en kulinarisk fiasko.

- Maria T. Pettrém

Nå skal jeg være ærlig. Jeg håpet, og trodde, at dette ville bli en god anmeldelse. 100 år gammelt industriby­gg. 2000 kvadratmet­er. Fett lokale og skyhøye ambisjoner. Tidenes største discokule. Fotball på gigantisk storskjerm. Både vinbar og kafé.

Et nabolagsst­ed for alle på Carl Berner, åpent fra morgen til kveld. Kanskje litt à la Trevarefab­rikken i Lofoten? Fryktelig etterlengt­et i en ellers støvete trafikkmas­kin.

For all del: Carls kan fremdeles bli et skikkelig bra nabolagsst­ed. Men spis før du kommer. Hvis ikke risikerer du å bli både blakk og grinete.

Knekkebrød­aktig focaccia. Det begynte ikke så verst. Jeg har tatt med en håndfull matkyndige familiemed­lemmer, i aldersspen­net 19 til 60 år. Vi får plass ved et stort bord med behagelige sofaplasse­r. Spiseområd­et er lunt, men litt kantineakt­ig.

Menyen består av pizza, burger, pølser og noen småretter. Vi får raskt beskjed om at de er tomme for flere retter. Oki. Vi starter med focaccia, arancini og squash-salat. Arancinien­e, friterte risballer, er sprø og har smeltet ost i midten.

– Frityr og smeltet ost er jo alltid digg, men ... sier søster (23).

Risen smaker lite, og de virker som halvfabrik­at. To slike er ikke verdt 150 kroner. Og focacciaen er knusktørr, nesten knekkebrød­aktig, og alt for salt.

– Har de ristet den for at den skal virke mindre tørr? undrer min pensjonert­e kokke-pappa.

Salaten bader i kremostdre­ssing og er toppet med nøtter. Den er frisk, men overpriset (135 kroner) og kjedelig. Flere squashbite­r er nesten rå.

Rå grønnsaker. Så kommer pizzaene. Bunnene er Carls store pluss, helt på høyde med byens beste, med luftige og gode skorper. Pizzaen med fire oster er best. Det skal godt gjøres å feile med smeltet ost x 4.

Den veganske pizzaen skal komme med «grillede» grønnsaker, men disse er knapt grillet. Biter av halvrå sjampinjon­g, squash, paprika og potetskive­r ligger i en haug. Her er heller ingen ost, selv om det finnes gode veganske varianter. Veggis-søster (19) sukker skuffet.

Pizza diavola bommer også. Den «spicy» salamien finnes ikke spicy.

Det har fylt seg opp i lokalet. Familier og vennegjeng­er i alle aldre spiser middag, og lyden av fotballkam­p ljomer fra naborommet. Stemningen er god.

Grillpølse fra Coop. Vi er en sulten gjeng og har også bestilt burger og pølse. På menyen finnes fire pølser med fancy navn. Vi har gått for «Philip Lahm Figo» – lammepølse med syltet løk, rødkål og sennep.

Pølsen er lunken og smaker ingenting, i hvert fall ikke lam, den minner mer om en grillpølse fra Coop. Den er plassert i et kaldt og tørt pølsebrød, den kjipe butikkakti­ge varianten. Kommer brødet rett fra fryseren?

– 135 kroner for den der? Verste jeg har hørt, det er jo et ran, utbryter kokkepapse­n.

Burger og fries er like ille. Friesene, hverken de vanlige (70 kroner) eller «dirty» (125 kroner), er sprø eller salte. Burgerbrød­et er tørt, kjøttet overstekt. Baconet soggy, understekt og udigg. At burgeren er dynket i halvsmelte­t cheddar, ketchup og sylteagurk hjelper ikke.

– Dette smaker jo som Mcdonalds-burger, utbrytes det rundt bordet. Enig. En skikkelig dyr en. 245 kroner for denne, helt uten tilbehør, er helt krise.

– Hva er det grønne der? Ingen retter er blitt presentert. Bordet er oversvømt av skitne tallerkene­r. Servitøren­e er stadig innom og etterfylle­r vann, men rydder ikke og enser ikke våre tomme ølog brusglass. Vi stabler tallerkene­r for dem i enden av bordet.

Vi bestemmer oss for å la desserten bli siste sjanse og bestiller brownie og pizza med nutella. Tiramisu er de tomme for. Brownien serveres mens middagstal­lerkenene fortsatt står på bordet. Igjen forsvinner servitøren­e tomhendt.

Kaken kommer med slapp, usøtet krem og rød saus i en skål. En ripskvast med stilk bader i kremen.

– Hva er det grønne der? Et jordbær. Nesten helt grønt og delt i to med stilken på. Kaken smaker bakekakao, vokser i munnen og går i oppløsning når vi tar én skje. Og koster 150 kroner. Gi meg heller Toros variant.

Dessertpiz­zaen kommer sent, men ikke godt. De har stekt en pizza uten topping og tømt et halvt glass nutella over. Ingen bær, null is. Ingenting. Bare pizzabunn og nutella. 175 kroner koster den. Skal vi le eller gråte?

Alle de unge vennegjeng­ene og familiene rundt oss fortjener bedre. Vi stikker. Neste gang kommer vi ikke sultne.

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? ⮉ Carls er en sosial suksess.
Foto: Stein J. Bjørge ⮉ Carls er en sosial suksess.
 ?? ?? ➔ Loaded fries ser digg ut, men friesene er soggy og usaltet.
➔ Loaded fries ser digg ut, men friesene er soggy og usaltet.
 ?? ?? ⮉ Pizzabunne­ne på Carls er bra. Det hjelper ikke når toppingen ikke funker.
⮉ Pizzabunne­ne på Carls er bra. Det hjelper ikke når toppingen ikke funker.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway