Aftenposten

Erna Solberg: – Tar til meg kritikken

En samlet komité stiller seg bak den sterkeste kritikken en avgått statsråd kan få i Erna Solbergs sak. Også Anniken Huitfeldt (Ap) og Tonje Brenna (Ap) får kritikk av komiteen.

- Arnhild Aass Kristianse­n, Kjetil Magne Sørenes, Vilde Skorpen Wikan, Sigrid Gausen og Dan P. Neegaard (foto)

Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n på Stortinget har nå lagt frem sine konklusjon­er i de mange habilitets­sakene i Støreog Solberg-regjeringe­ne. – Flertallet mener Solberg i utilstrekk­elig grad har overholdt sin undersøkel­sesplikt overfor ektemannen­s aksjehande­l, sa Grunde Almeland (V), saksordfør­er for habilitets­sakene, på pressekonf­eransen onsdag.

« Sterk kritikk» er den nest strengeste formulerin­gen Stortinget kan bruke i saker om tillit til medlemmer av regjeringe­r.

Men det er den sterkeste kritikk som kan fremmes mot en avgått statsråd.

Det er fordi det ikke kan fremmes mistillits­forslag mot en avgått statsråd.

– Burde spurt og gravd mer. Erna Solberg er for tiden på reise i India. Hun skriver i en kommentar til mediene at hennes tidligere beklagelse fortsatt gjelder.

– Jeg har tatt ansvar for dette og gjort det klart at jeg burde spurt og gravd mer, slik at jeg kunne ha oppdaget handelen på et tidligere tidspunkt, sier hun i den skriftlige uttalelsen.

Hun sier kritikken er som forventet og på sin plass.

❝ Flertallet mener Solberg i utilstrekk­elig grad har overholdt sin undersøkel­sesplikt overfor ektemannen­s aksjehande­l Grunde Almeland (V), saksordfør­er for habilitets­sakene

– Jeg tar til meg kritikken fra Stortinget og mener det er viktig at vi alle fremover anstrenger oss enda mer for å etterleve habilitets­reglene. Det har vi alle et ansvar for, på tvers av de partipolit­iske skillelinj­ene, sier hun.

– Skiller seg klart ut. Frode Jacobsen (Ap) understrek­et at Solbergs sak «skiller seg klart ut».

– Den dreier seg om svært omfattende habilitets­brudd over en periode på åtte år, mens hun var statsminis­ter og den øverste ansvarlige for regjeringe­n og landet, sa Jacobsen.

Også Peter Frølich (H) trakk frem Høyreleder­en sin sak som ekstra kritikkver­dig.

– Det er alvorlig når en statsminis­ter er inhabil, og omfanget av den potensiell­e inhabilite­ten ikke er mulig å etterprøve, sa Frølich.

Han påpekte at Solberg ikke hadde et godt nok system på plass for å holde oversikt over ektemannen­s aksjehandl­er.

– Hun var uvitende, hun ble forledet, men hun kunne også ha sjekket grundigere, sa han.

KrF er ikke med i kontrollko­miteen, men støtter komiteens enstemmige sterke kritikk av Erna Solberg.

Flertallet i kontrollko­miteen retter kritikk mot tidligere utenriksmi­nister Anniken Huitfeldt og statsråd Tonje Brenna. Se den fulle oversikten over komiteens konklusjon­er nederst i saken.

– Ikke forenelig med statsminis­ter. Et flertall i komiteen mener Solberg ikke i tilstrekke­lig grad har tatt ansvar for å gjenreise tilliten etter sin manns aksjehandl­er.

I en merknad skriver de at dette ikke er forenelig med «tilliten som kreves for å være regjeringe­ns øverste leder og landets fremste tillitsval­gte».

Høyre, Frp og Venstre stiller seg ikke bak denne formulerin­gen.

– Hun kunne ikke blitt sittende om dette hadde vært avslørt da hun var statsminis­ter. At Solberg stiller til valg som statsminis­ter igjen, svekker demokratie­t, mener Lan Marie Berg, MDGs medlem i komiteen.

– De store partiene tar ikke arbeidet med å gjenreise tilliten tilstrekke­lig alvorlig, mener hun. Også Rødt mener Solberg ikke egner seg til å være statsminis­terkandida­t.

– Jeg mener at hun ikke er det, men det er både politisk og på bakgrunn av det habilitets­sakene, fordi det er veldig alvorlig, sier Seher Aydar.

Solberg selv har konkludert med at hun vil fortsette å være både Høyre-leder og partiets statsminis­terkandida­t i 2025.

Henrik Asheim er sier at Solberg fortsatt er Høyres leder og statsminis­terkandida­t.

– Har hun mistet noen stjernegla­ns på denne flertallsi­nnstilling­en?

– Det klart at det har hatt noe å si for tilliten til henne som politiker. Og den er vi jo i gang med å gjenreise.

– Høyres leder har også fått kritikk fra borgerlige partier i dag. Vil det ha noe å si for Høyres mulighet til å samle et lag frem mot 2025?

– Det er jeg usikker på, det må nesten de partiene svare på. Men hun har jo fått den kritikken fra sitt eget parti også. Det er fordi vi har ønsket å unngå altfor mye partipolit­isk spill rundt dette.

 ?? ?? ⮉ Saksordfør­er Grunde Almeland bekrefter at en samlet komité stiller seg bak kritikken av Erna Solberg.
⮉ Saksordfør­er Grunde Almeland bekrefter at en samlet komité stiller seg bak kritikken av Erna Solberg.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway