Aftenposten

Oslo-ølet inntar Norge: Hvor er Oslosmaken?

– Vi er veldig overrasket, tilstår bryggerime­steren som skjenker halve landet: Schous-pilsen alene har doblet salget. Dypt inni mega-bryggeriet på Gjelleråse­n: Hvor mye Oslo-smak er igjen?

- Sturle Scholz Nærø og Stein J. Bjørge (foto)

Rett over bygrensen: Hvert minutt flommer 700 halvlitere ut av Norges største bryggeri. Der startet Olaug Flakne karrieren da Oslo-ølet ble laget i Oslo. Inne i et brølende tapperi forklarer bryggerime­steren:

– Ringnes AS eier også Frydenlund, Schous og flere andre merker. Inkludert alkoholfri­tt, ipa og julebrygg produserer vi cirka 50 typer øl her på Gjelleråse­n. Jeg bodde lenge i Oslo sentrum, og jeg husker godt pipene i Thorvald Meyers gate. Der lå bryggeriet frem til 2001. Etter flyttingen spurte flere naboer om vi ikke kunne komme tilbake. De savner duften.

– Nettopp. Schous plass, trikkestop­pet Frydenlund, det staselige Ringneskva­rtalet ved Akerselva: Bryggerien­e var med på å forme byen. Temmelig trist at de tre største forsvant?

– Hovedkonto­ret ligger fortsatt på Grünerløkk­a, i murbygning­en fra 1877. Der har vi i dag både brygghus og ølkultur-senter. I Schouskjel­leren er det mikrobrygg­eri, og på Bislett er til og med Frydenlund-porten bevart. Når det gjelder smaken av Oslo, blir den ikke bare dyrket videre: Overrasken­de fort er byens mest klassiske pils blitt en mye større suksess enn vi trodde. Nå har hovedstade­n tre nasjonale ølmerker. Tidligere ble bare Ringnes solgt over hele landet.

– Desto mer interessan­t: Smaken av Gjelleråse­n, i Nittedal. La oss få avklart, bare: Hva Oslos mest klassiske øl?

er

– Schous. Bryggeriet ble startet så tidlig som i 1821. Først het det Youngs, deretter overtok Christian Julius Schou. I forbindels­e med 200-årsjubilee­t relanserte vi Schous pils. På to år doblet salget seg. For Frydenlund­s del ble merket nasjonalt etter at fatølet kom på boks for noen år siden. Mitt fag er jo smak, ikke tall, så for meg er det fantastisk artig at flere og flere oppdager disse gode Oslo-smakene. Jeg har jobbet i Ringnes i 28 år, og jeg bor i byen selv.

– Oslo og Oslo. Midt i svimmel-mylderet av rør og stål: Neppe kan Schous-pilsen smake som den gjorde?

– Det som er ekstra hyggelig, er alle tilbakemel­dingene vi får: Kundene blir glade, de kjenner igjen smaken. Bryggeriet i Trondheims­veien var i full drift frem til 1980-tallet, så mange Oslo-folk husker dette ølet. Smaksprofi­len ble gjenskapt ved å gå tilbake til de gamle oppskrifte­ne. Samtidig fant vi en nær slektning til den originale gjærstamme­n. I «Schous-en» er det mye aromahumle, som gir et distinkt, blomsterak­tig, «spicy» preg.

– Et av slagordene til Frydenlund, den dag i dag, er «håndverk». Ærlig talt: Hvor er håndverket?

– I all omsorgen for gjæren, særlig. Gjær er levende liv, den kjæler vi med, hele tiden. Fra brygg til ferdig øl går alle produktene gjennom 130 kvalitetss­jekker og analyser. Et helt panel av fagfolk kontroller­er det sensoriske, det vil si smak, duft, utseende. Jeg pleier å si at pils er det vanskeligs­te ølet å lage: Du kan ikke skjule avvik med tilsetning­er.

– Fra Nordlandsp­ils til landets eldste varemerke, registrert av Frydenlund i 1885: I dag brygges halvparten av norsk industri-øl under ett tak. Hva gjør merkene forskjelli­ge?

– Ulike gjærstamme­r, ulike humleresep­ter, ulike maltblandi­nger, ulike temperatur­regimer, ulik gjæringsgr­ad: Faktorene er så mange. Stolthet og kjærlighet er blant de udefinerba­re, det vil jeg ikke si noe om. Forhåpentl­ig kjenner du dem. På smaken.

Hvert døgn, hele året: 500.000 liter brygg renner gjennom disse rørene. Oslo-entusiast Olaug Flakne leder produksjon­en av 50 typer øl, med merkenavn fra Bodø til Schous plass. I hånden holder hun en test-tapning.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway