Aftenposten

Kate Winslets nye serie er en stor skuffelse

Til tross for gode skuespille­re, greier ikke denne politiske satiren å overbevise.

-

Ifølge World Population Review regnes over 50 land i verden som diktaturer. Vladimir Putin, Kim Jong-un og Xi Jinping kan de fleste av oss navnet på. Man kan kanskje tro at det er lett å lage satire om den sterke mannen på toppen. Det er ikke tilfelle i 2024. Årsaken er at virkelighe­ten ser ut til å trumfe fantasien.

I øst samler Putin all makt rundt sitt lange bord, mens i vest ønsker presidentk­andidat Trump all makt i sine gylne sko. Det er vanskelig å le av dagens politiske virkelighe­t.

Det er også ekstremt vanskelig å le av Will Tracys «The Regime».

Leder uten bakkekonta­kt. Politisk satire er en oppvisning i balansekun­st. Armando Iannucci er en av mestrene i sjangeren med «Veep» og «The Death of Stalin». Han blander politiske realiteter med beksvart humor. Det er elegant, skarpt og intelligen­t.

«The Regime» fremstår som en plump parodi på politisk satire. Seriens største synd er at den ikke er morsom. Da hjelper det ikke at Kate Winslet overspille­r på grensen til det hysteriske, og at birollene er fylt med gode skuespille­re.

I et land et sted midt i Europa styrer kansler Elena Vernham (Kate Winslet). Hun bader i luksus og mangler bakkekonta­kt. Elena synger Chicagos «If You Leave Me Now» skjærende falskt for gjester som ikke våger å si fra.

Innenfor palassmure­ne sliter hun med å puste på grunn av mugg. Schönbrunn-palasset i Wien er en mektig kulisse for eskapadene som utspiller seg ved Elenas hoff. Herbert Zubak (Matthias Schoenaert­s) blir ansatt som mugg-finner. Han blir en slags Rasputin-figur som innynder seg hos Elena med prat om landreform­er. Råteproble­met er selvsagt symbolsk, men det er så åpenbart at det faller flatt.

Mageplask. «The Regime» fungerer i starten fordi det er mye å se på. Kostymene, interiøret og produksjon­sdesignet er påkostet og rike på detaljer. Men det holder ikke i lengden å se Kate Winslet bli båret rundt i et gullbur.

Seriens spark til Russland, USA, Nato og Kina er overtydeli­ge. I det Elena invaderer nabolandet, må vi da forstå at det er gjort i kjærlighet. Will Tracy blir dessverre for tung på labben. Humoren blir dum og platt i stedet for smart.

Et av seriens problemer er at den vakler mellom komedie og drama. Skal jeg virkelig bry meg om kjærlighet­sforholdet mellom Elena og Herbert? Karakteren­e mangler kompleksit­et og nyanser for å bli godt drama.

Tracy mislykkes i å viske ut grensen mellom satire og melodrama, og det ender med mageplask. «The Regime» er årets største serie-skuffelse.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway