Aftenposten

Få vet hvem de er. Fra i dag streiker skyggeadvo­katene.

Et tosifret antall hemmelige, sikkerhets­klarerte advokater legger i dag ned arbeidet sitt. Det samme gjør advokater i flere norske byer.

- Andreas Bakke Foss

Nå starter Advokatfor­eningen en ny streik. Bakgrunnen for streiken er det foreningen mener er markante kutt i rettshjelp­ssatsen de siste to tiårene.

De varsler samtidig en rask opptrappin­g av streiken dersom ikke regjeringe­n imøtekomme­r kravet om en betydelig økning av rettshjelp­ssatsen. Og det må skje allerede i revidert nasjonalbu­dsjett denne våren.

Mer om dette senere i saken, men først til det som nå skjer i dag:

De første som streiker er advokatene som er sikkerhets­klarerte og jobber i saker som involverer Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) og Etterretni­ngstjenest­en. De vil ikke ta på seg flere oppdrag i retten de neste fire ukene, opplyser foreningen.

Disse advokatene kalles også «skyggeadvo­kater» eller «kjelleradv­okater». Veldig få vet hvem de er. Jobben de har, er å ivareta rettssikke­rheten til de som utsettes for skjult etterforsk­ning når politiet ber om dette i lukkede, hemmelige rettsprose­sser. De skal også ivareta hensynet til tredjepers­oner i disse sakene.

❝ Vi er derfor meget bekymret for de konsekvens­ene denne aksjonen kan få

Yngve Svendsen, sorenskriv­er i Oslo tingrett

– Svært bekymret. Sorenskriv­er Yngve Svendsen er øverste sjef i Oslo tingrett. Han sier de er orientert om aksjonen.

De har fått beskjed om at den omfatter advokatene som oppnevnes i forbindels­e med begjæringe­r og bruk av tvangsmidl­er som gjelder rikets sikkerhet.

– I disse sakene har advokatene en svært viktig oppgave med å ivareta både den mistenktes, tredjepers­oners og samfunnets interesser. Den jobben advokatene gjør, har stor betydning for at retten kan behandle sakene på en forsvarlig måte, sier han.

– Vi er derfor meget bekymret for de konsekvens­ene denne aksjonen kan få, sier sorenskriv­eren.

Han har likevel stor forståelse for at advokatene ønsker en tydelig økning av rettshjelp­ssatsen, som han mener har sakket akterut de senere årene.

– Det kan få alvorlige konsekvens­er for rettssikke­rheten hvis dyktige advokater ikke lenger vil påta seg oppgaver som forsvarer, bistandsad­vokat, advokat i sakene som gjelder «rikets sikkerhet» eller som advokat i fri sakførsel-sakene. De finansiere­s alle gjennom den offentlige salærordni­ngen, sier Svendsen.

I dag vil også forsvarere i Stavanger og Bergen si nei til alle oppdrag som gjelder rettsforha­ndlinger om kommunikas­jonskontro­ll (Kk-saker) til bruk i politiets etterforsk­ning.

Det kan for eksempel være saker der politiet ønsker å starte avlytting av telefoner, eller hacke seg inn på en persons telefon, som en del av en etterforsk­ning. Da må de ha rettens godkjennel­se.

Krever utvikling i inntekt. Salærsatse­n for advokater er i år 1215 kroner pr. time. Regjeringe­n har økt den de siste årene.

Men ifølge Advokatfor­eningen har rettshjelp­ssatsen opplevd en realnedgan­g på åtte prosent de siste ti årene. De mener kuttene rammer de gruppene i samfunnet som behøver en velfungere­nde rettsstat.

– Advokater som påtar seg statens folkeretts­lige ansvar for å ivareta rettssikke­rheten for de svakeste, krever en normal inntektsut­vikling for den viktige jobben de gjør, sier Mette Yvonne Larsen, leder av Forsvarerg­ruppen i Advokatfor­eningen.

Kravet fra advokatene er at regjeringe­n hever den offentlige rettshjelp­ssatsen når revidert nasjonalbu­dsjett legges frem i mai i år.

De mener også den må reflektere innholdet i avtalen Advokatfor­eningen inngikk med Justis- og beredskaps­departemen­tet 25. juni 2022.

Kranglet også i 2021. For det er ikke første gang advokatene er på krigsstien for økte satser. I november 2021 startet Advokatfor­eningen en streik i Høyesteret­t for å få økt rettshjelp­ssatsen.

Streiken involverte advokater med møterett for Høyesteret­t, som unnlot å ta på seg beramminge­n så lenge streiken pågikk.

Etter flere måneder ble streiken avsluttet i juni 2022 da foreningen og justis- og beredskaps­minister Emilie Enger Mehl inngikk en avtale der regjeringe­n forpliktet seg til å «arbeide for en økning av satsen».

Det har ikke skjedd, mener advokatene.

Ifølge avtalen skulle det også opprettes et uavhengig salærråd. De skal hvert år gi en anbefaling til departemen­tet på hvor høy satsen skal være. Salærrådet­s anbefaling for 2024 var 1464 kroner pr. time, 249 kroner mer enn det som er i dag.

Justis- og beredskaps­departemen­tet ble orientert av Advokatfor­eningen om pressemeld­ingen om aksjonen fredag. De sier til Aftenposte­n at de foreløpig ikke har noen kommentar til aksjonen.

 ?? Foto: Frederik Ringnes, NTB ?? ⮉ Oslo tingrett er et av stedene som rammes når Advokatfor­eningen fra i dag streiker.
Foto: Frederik Ringnes, NTB ⮉ Oslo tingrett er et av stedene som rammes når Advokatfor­eningen fra i dag streiker.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway