Aftenposten

Må finne Stordalens motiv for handelen

Skatteetat­en mener Petter Stordalen skylder et beløp på i overkant av 200 millioner. I går møttes partene i Oslo tingrett.

- Mathias Ogre og Hans M. Jordheim, E24

Hotellkong­en redegjør for hvorfor han mener han ikke skal betale det enorme skattekrav­et. Det sentrale spørsmålet i saken er hvilken hensikt han hadde da han kjøpte selskapet Oslo Properties i 2013 – selskapet som i dag heter Strawberry Fields.

Selskapet hadde betalt inn mye egenkapita­l, men var tungt gjeldet. Det åpnet for at Stordalen kunne ta ut store summer uten å betale utbytteska­tt.

Stridens kjerne er hvorvidt Stordalen kjøpte selskapet for å utnytte en gunstig skatteposi­sjon, eller om kjøpet ble gjennomfør­t med forretning­smotiver.

Stordalens advokat, Kaare Andreas Shetelig, holdt sitt innledning­sforedrag i går. Han mener skatterege­lverket er en sikkerhet i næringsliv­et og sier skatteetat­en nå spoler over rettspraks­is når de forsøker å skattlegge utbyttene.

– Det er hans subjektive motiv retten skal vurdere. Og det er litt vanskelig, hva slags beviser har vi? spør Shetelig og trekker frem tidligere avisoppsla­g fra da oppkjøpet ble gjennomfør­t. Der siteres Stordalen på årsaken til at han gjorde kjøpet.

Forretning­smulighet. Shetelig mener de viser at motivet var forretning­smulighete­r, og at det er urimelig at Stordalen skal skatte av pengene han har tatt ut.

– Det er sikkerhet at penger du har skutt inn i selskapet, det kan du ta ut igjen, sier Shetelig.

Han viser til skattelove­n, og «nærmere 100 års praksis», og sier Stordalen er en «god forretning­smann» som så en mulighet i 2013.

– Han kjøpte ikke for å få tak i en aksjeposis­jon, men han så en forretning­smulighet, sier han.

Han mener Skatteetat­en forsøker å endre loven ved å kreve inn pengene.

– Måten man gjør dette på, er å gå til Stortinget og endre loven, sier Shetelig.

Skatteford­el. Fra kjøpet i 2013 og i årene frem til 2021 har Stordalen tatt ut skattefrie utbytter på nesten 800 millioner og dermed spart store beløp i utbytteska­tt.

I 2022 kom Skatteklag­enemnda med et vedtak som sa at disse utbetaling­ene slett ikke skulle vært skattefrie – de skulle bli regnet som utbytte.

På kjøpstidsp­unktet var utbytteska­tten på 28 prosent. Satsen har endret seg i årene etter, men uansett vil det være snakk om over 200 millioner skattekron­er.

Stordalen ønsket ikke å snakke med pressen i går. Det er satt av en uke til rettssaken.

❝ Det er hans subjektive motiv retten skal vurdere. Og det er litt vanskelig. Kaare Andreas Shetelig, advokat

 ?? Foto: Mathias Ogre, E24 ?? ⮉ Petter Stordalen på vei inn i Oslo tingrett mandag.
Foto: Mathias Ogre, E24 ⮉ Petter Stordalen på vei inn i Oslo tingrett mandag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway