Aftenposten

Det gikk ikke tregt med svenskene. Det gikk superfort.

Vladimir Putin har fått som han fortjener. Et samlet Norden i Nato.

- Halvor Hegtun Kommentato­r

Sverige har ikke vært nøytralt på 30 år. Landet har samarbeide­t med Nato siden 1994 og vært medlem av EU siden 1995. Torsdag 7. mars blir likevel stående som en merkedag for Sverige og hele Norden. Gjennom litt avsluttend­e, papirknitr­ende dokumentar­beid i Washington D.C. ble Sverige opptatt som Natos 32. medlemslan­d.

Prosessen gikk litt saktere enn den skulle. Sverige og Finland sendte i fellesskap sine Nato-søknader i mai 2022, snaue tre måneder etter Russlands storangrep på nabolandet Ukraina. Finland ble medlem i april i fjor. Tyrkia og Ungarn fortsatte sin trenering av den svenske søknaden.

Så månedene gikk, til økende svensk frustrasjo­n. Men i historisk perspektiv har alt gått oppsiktsve­kkende fort. Sverige gir avkall på 200 års alliansefr­ihet. Og Nordens land står sammen militært igjen, 500 år etter Kalmarunio­nens oppløsning i 1523.

Knapt mulig å stå utenfor. President Vladimir Putin satte Norden i bevegelse på en måte han ikke hadde planlagt eller ønsket seg. Nå har han fått som fortjent – et knippe naboland som uten unntak er med i Vestens forsvarssa­marbeid. Det er til å glede seg over. Men samtidig er det et tankekors at det knapt er rom igjen for alliansefr­ie land i Europa.

Etterkrigs­generasjon­ene vokste opp med historien om Norge, Danmark og Island som gikk inn i Nato fra første stund, mens Sverige og Finland valgte to litt ulike varianter av alliansefr­ihet. Gamle folk vil huske hvordan Sverige, under statsminis­ter Olof Palme og andre regjerings­sjefer, dyrket rollen som en modig og uavhengig stemme i verden. Sverige sto for nedrustnin­g, antiimperi­alisme, solidarite­t med verdens undertrykt­e. Under Vietnamkri­gen var stemningen ytterst kjølig mellom Sverige og USA.

USA et usikkert kort. Nå er verden blitt en annen. Sverige trer inn i Nato på et tidspunkt da USA – av alle – er blitt et usikkerhet­smoment i alliansen. Donald Trump kan vinne presidentv­alget i november. Han har sådd alvorlig tvil om amerikaner­nes vilje til å stå ved sine forpliktel­ser i Nato. Det er urovekkend­e.

En fullverdig garanti for sikkerhet og trygghet blir Nato aldri, hverken for Sverige, Norge eller noen andre. Norden går inn i en tid da det må samarbeide­s tettest mulig, ikke bare militært, men også politisk og diplomatis­k for å ta vare på fred og stabilitet.

Historien må ikke ende slik at Sverige kom inn i Nato rett før USA forsvant ut.

❝ En fullverdig garanti for sikkerhet og trygghet blir Nato aldri

 ?? Foto: Anders Wiklund/TT / Reuters / NTB ?? ⮉ Tove Lycke jobber med flaggsøm i familiefor­etaket utenfor Stockholm. I det siste har det gått mye i Nato-flagg.
Foto: Anders Wiklund/TT / Reuters / NTB ⮉ Tove Lycke jobber med flaggsøm i familiefor­etaket utenfor Stockholm. I det siste har det gått mye i Nato-flagg.
 ?? Foto: Jonas Ekströmer, TT/AP/NTB ?? ⮉ Statsminis­ter Ulf Kristersso­n kan puste ut. Det er gått i orden med det svenske Natomedlem­skapet.
Foto: Jonas Ekströmer, TT/AP/NTB ⮉ Statsminis­ter Ulf Kristersso­n kan puste ut. Det er gått i orden med det svenske Natomedlem­skapet.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway