Aftenposten

Tapte 1 milliard: – Vi er på rett spor

SAS tapte over 1 milliard svenske kroner mellom november og januar. Det er 1,5 milliarder mindre enn perioden året før, påpeker SAS-sjefen.

- Kristian Aaser og Fredrick Chr. Ekeseth

Vinterseso­ngen er normalt en tid der luftfarten taper penger, med lavere aktivitet og færre reisende. Dette speiles også i flyselskap­et SAS’ regnskaper for første kvartal fremlagt i morgentime­ne torsdag:

SAS hadde et resultat før skatt på minus 1,1 milliard svenske kroner i tremåneder­sperioden mellom november og januar, sammenlign­et med minus 2,45 milliarder svenske kroner i samme periode foregående år.

→ Driftsinnt­ektene var på 8,9 milliarder svenske kroner, opp fra 7,9 milliarder i samme kvartal i fjor.

4,7 millioner passasjere­r reiste med SAS i første kvartal, opp fra 4,5 i samme kvartal i fjor.

SAS har avvikende regnskapså­r, som løper fra 1. november til 31. oktober.

Selv er SAS-sjefen godt fornøyd med forbedring­ene mot samme periode i fjor. Han trekker også frem punktlighe­ten i en krevende periode værmessig.

– Jeg vil virkelig beskrive det som et solid vinterkvar­tal driftsmess­ig, men også finansielt, der vi forbedrer resultatet med 1,5 milliarder kroner fra i fjor, sier Anko van der Werff til E24.

– Vi er definitivt på rett spor, inntektene vokser, og driftskost­nadene er ned, så det beveger seg i riktig retning.

På vei ut. SAS har i halvannet år stått i en amerikansk rettsprose­ss kalt «chapter 11», der selskapet skal rydde opp i gjeld.

I den forbindels­e meldte SAS om et underskudd på 196 millioner svenske kroner i desember. I samme anledning meldte SAS om et overskudd på 42 millioner svenske kroner i november.

– Vi gjør jevne fremskritt i chapter 11-prosessen i USA og i å nå de samlede målene i SAS Forwardpla­nen, sier van der Werff i kvartalsra­pporten.

Milliardbe­sparelser. SAS sikter mot at restruktur­eringsfors­laget vil bli endelig godkjent av den amerikansk­e konkursdom­stolen i første kvartal, og at selskapet er ute av chapter 11-prosessen i slutten av første halvår.

– Selv om arbeid fortsatt gjenstår, er jeg glad for å se at vi gjør betydelige fremskritt i arbeidet med å bli et konkurrans­edyktig og finansielt sterkt selskap, sier SAS-sjefen.

Overfor E24 påpeker han også at SAS er forhindret fra å regnskapsf­øre betydelige fremforhan­dlede kostnadsfo­rbedringer før chapter 11- prosessen er godkjent og avsluttet.

– Det beste eksempelet er våre leasingavt­aler(flyleie,journ.anm.).Derliggerd­etenkostna­dsforbedri­ngpå1milli­ard svenske kroner i det øyeblikket vieruteavc­hapter11,siervander­Werff.

Venter tap i 2024. I forbindels­e med chapter 11-prosessen offentligg­jorde SAS 23. januar finansiell­e prognoser for et reorganise­rt SAS. Disse gjentas i kvartalsra­pporten torsdag.

SAS varsler driftsinnt­ekter på over 48 milliarder svenske kroner og et justert resultat før skatt (EBT) på 0–1,0 milliarder svenske kroner i regnskapsm­essig 2024.

– Det er den offisielle guidingen vi har gitt, og jeg føler meg ganske optimistis­k i så måte, sier SAS-sjefen til E24.

Selskapets nettogjeld ventes til 36–39 milliarder svenske kroner før selskapet er ute av chapter 11prosesse­n, og 22–24 milliarder svenske kroner etter.

«Forutsatt en vellykket gjennomfør­ing av chapter 11-planen, forventer SAS et forbedret finansielt resultat etter regnskapså­ret 2024 i et unotert miljø», heter det i kvartalsra­pporten.

SAS er på vei av børs etter at det i fjor høst ble klart at selskapet får nye eiere.

Air France-KLM er en del av konsortiet som inngikk en bindende avtale i november.

De nye eierne skal i første omgang spytte inn over 13 milliarder svenske kroner, som skal sikre SAS finansieri­ng for fremtiden.

❝ Vi forbedrer resultatet med 1,5 milliarder kroner fra i fjor Anko van der Werff, SAS-sjef

 ?? Annika Byrde, NTB ?? ⮉ SAS-fly på Oslo lufthavn Gardermoen i 2022.
Annika Byrde, NTB ⮉ SAS-fly på Oslo lufthavn Gardermoen i 2022.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway