Aftenposten

Strengere straffer for skeive kan koste Ghana dyrt

Ghana har akutt behov for økonomisk hjelp. Det kan redde landets skeive fra nye, strenge lover.

- Gunnar Kagge

Det er skummelt, men du må bare være deg selv. Det sa nylig Emmanuel K.G. Hailord til nyhetsbyrå­et Reuters. Den unge, ghanesiske studenten er homofil. Han har god grunn til å frykte fremtiden. For i slutten av februar vedtok parlamente­t en lov med det lange navnet «Loven om korrekte seksuelle menneskere­ttigheter og ghanesiske familiever­dier».

Kritikerne kaller den «antihomolo­ven». Homofili er allerede straffbart i det vestafrika­nske landet. Den nye loven kan føre til at aktivister får fem år i fengsel for å «fremme» homofili. Straffen for «homoseksue­lle handlinger» økes fra tre til fem år.

Nå håper studenten på hjelp fra en institusjo­n som vanligvis får mest kjeft når den blander seg inn i lands indre anliggende­r.

Verdensban­ken til redning. Verdensban­ken og Det internasjo­nale pengefonde­t (IMF) beskyldes ofte for å tvinge fattige land til å godta strenge krav til krymping av statsbudsj­etter og stramme inn økonomien.

Men for 27 år gamle Gbeve

Hailord er Verdensban­ken nå det siste håpet.

Ghana er nemlig i en dyp økonomisk krise. Regjeringe­n må ha hjelp fra både Verdensban­ken og Pengefonde­t dersom den skal greie å drive staten videre.

Ghanas president har ventet med å skrive under på parlamente­ts vedtak. Underskrif­ten er nødvendig for at loven blir gyldig. Han forklarer det med at aktivister har bedt landets høyesteret­t om å vurdere vedtaket.

Men årsaken er trolig at Verdensban­ken og Pengefonde­t sår tvil om Ghana vil få lån, dersom loven blir satt ut i livet.

Advart av sine egne. Presidente­n er for lengst advart av finansdepa­rtementet sitt. Dersom han gjør noe som truer tilgangen på nye lån, kan landet få enda større problemer, melder The Financial Times.

Lovforslag­et kan true tilgangen på rundt 40 milliarder kroner over en fem års periode. Og land som ikke får hjelp av de to store, internasjo­nale organisasj­onene, kan raskt slite med å få lån andre steder også.

Målt mot størrelsen på Ghanas økonomi, har statsgjeld­en økt dramatisk:

→ I 2005 var gjelden på 20 prosent av BNP

→ Nå er den på 100 prosent.

Ghana klarte ikke å betale renter og avdrag i 2022. Borgerne i det fattige landet sliter med en inflasjon på 23,5 prosent.

Mer aktivistis­k banksjef. Da Ajay Banga ble sjef for Verdensban­ken i fjor, varslet han at banken vil ta bredere hensyn enn de rent økonomiske.

– Vi må forstå at vi ikke kan bekjempe fattigdom dersom vi ikke bryr oss om klima, kvinners rettighete­r, flyktninge­r, krig og matvaresik­kerhet, sa han i et intervju med Aftenposte­n.

Han la ikke skjul på at banken vil bruke sine økonomiske muskler på å tvinge frem endringer. Dermed åpner han også for at Verdensban­ken beskyldes for å blande seg inn i lands indre anliggende­r.

Ghana kan bytte venner. Signalene fra Verdensban­ken og IMF vekker sterke reaksjoner i Ghana.

Avisen Ghanian Times eies av regjeringe­n og er ikke nådig. I en lederartik­kel skriver redaktøren om skeive:

«Etter at denne seksuelle legningen ble fremtreden­de i 1990årene, har vestlige land støttet det som en menneskere­ttighet. Mens konservati­ve, som arabere, kinesere og afrikanere, ser det som unaturlig og i strid med nasjonale verdier. Derfor prøver noen land å håndheve lover mot det».

Lederen fortsetter med å minne om at det er de vestlige landene som er mest opptatt av demokrati og nasjonenes rett til å bestemme selv:

«Allikevel ser det ikke ut til at vestlige land og deres institusjo­ner godtar synspunkte­r som er mot LGBTQ+.»

Avisen mener at den foreslåtte loven er helt i tråd med de fleste ghaneseres syn på «unaturlige seksuelle legninger».

Løsningen, dersom Vesten står på sitt, er å bytte venner. Den regjerings­eide avisen mener at man i stedet kan be «konservati­ve» land om hjelp, både Kina og arabiske land kan stille opp. Også landets finansdepa­rtement sier at det kan bli nødvendig å satse på Kina, fremfor Vesten.

 ?? Foto: Francis Kokoroko, Reuters/NTB ?? ⮉ President Nana Akufo-Addo venter med å skrive under loven.
Foto: Francis Kokoroko, Reuters/NTB ⮉ President Nana Akufo-Addo venter med å skrive under loven.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway