Aftenposten

På tide å forholde seg til sannheten

-

De siste månedene har vi sett bilder av en virkelighe­t og en sannhet mange av oss ikke har turt å se tidligere. Vi har sett bilder, tall og fakta bak det vi før kalte «en komplisert konflikt» mellom Israel og Palestina.

Men ennå tør ikke alle å si rett ut hva som skjer. Flere aktører, enten organisasj­oner eller politikere, tør ikke å si høyt og tydelig at dette er brudd på folkerette­n og menneskere­ttighetene, og at dette er apartheid. Hvor mange flere fagfolk må slå fast at dette er en okkupasjon for at flere tør å kalle det for det?

Med det blotte øyet kan vi også se at dette er et folkemord. Ordene vi bruker er viktig for å få frem sannheten og ikke glanspoler­e det som skjer. Sannheten er vond, men vi må fortsatt tørre å legge den frem.

Vi må basere oss på fakta. Redaktørst­yrte medier og sosiale medier har «endelig» vist oss det palestiner­ne har prøvd å vise verden i 75 år nå.

Vi har nå sett at Israel publiserte en video som skulle vise nødhjelp til Gaza, men som i virkelighe­ten viste nødhjelp til ukrainske flyktninge­r i Moldova i 2022. Hvorfor deler Israel dette hvis det er usant?

Vi har nå sett hvordan Israel bombet ambulanseb­ilen som skulle hente 6 år gamle Hind, som lå fanget i en bil med hennes døde familie i 12 dager.

Vi har nå sett at en toåring ble skutt og drept av israelske soldater på Vestbredde­n, et område Hamas selv ikke holder til.

Det er viktigere enn noensinne at vi baserer oss på fakta, og ikke usannheter.

Etter alt vi har sett Israel gjøre nå, tenk hvor mye de klarte å gjøre når vi ikke så på.

Er det tilfeldig? Søker man opp «barn skutt Palestina», finner man artikler fra velrenomme­rte aviser om barn som «tilfeldigv­is» er blitt skutt. Hvor mange flere tilfeller trenger vi for å skjønne at det ikke er tilfeldig?

Det som skjer nå, handler ikke om en kamp mot Hamas, men at Israel ønsker kontroll over et helt område. De ønsker kontroll over et helt folk. «Konflikten» var kanskje komplisert før, men det kan man ikke lenger si etter all dokumentas­jon som er blitt lagt frem den siste tiden.

❝ Vi må se på handlingen­e som blir gjort, og ikke hvem som gjør handlingen­e

Vi må tørre å være kritiske til Israel. Jeg savner at partier som vanligvis ikke ville stått med Palestina, er ærlige om det de ser nå, og tør å si høyt at Israels handlinger ikke kan legitimere­s på noe grunnlag.

Man forholder seg forskjelli­g til sidene i den politiske konflikten, men vi lever i en annen tid nå. Telefonene og mediene har klart å vise oss bilder vi ikke har sett tidligere. Vi må forholde oss til dokumentas­jon av den umenneskel­ige behandling­en Israel har begått overfor palestiner­ne.

Politikere, og ikke minst Norge som nasjon, må tørre å være kritiske til Israel, selv om det er et land vi tidligere har hatt gode relasjoner med. Vi må se på handlingen­e som blir gjort, og ikke hvem som gjør handlingen­e. For det kan aldri legitimere­s å fordrive et helt folk, uansett hvem som gjør det.

Stortinget må ta stilling. Bak den politiske konflikten foregår det en humanitær krise – og den burde alle på Stortinget kunne ta stilling til. Man må kunne ta stilling til alle brudd på folkerette­n, menneskere­ttighetene og internasjo­nale lover som Israel har brutt. For selv om man har ulike politiske ståsteder, så ligger de humanitære verdiene i bunnen for oss alle.

Skyene kommer en dag til å forsvinne, og sola kommer til å titte frem. Vi kommer til å spørre oss selv: Hvorfor tok vi ikke mer ansvar, hvorfor gjorde vi ikke noe med det?

Selv når vi visste alt som foregikk. Nå har vi alle sett sannheten, men hvorfor tør ikke flere å forholde seg til den Zaineb Abdulsatar (20) studerer statsviten­skap ved NTNU. Hun har en mor fra Palestina og en far fra Irak.

De andre spaltisten­e er:

→ William Matteus Fonn, skribent

→ Melissa Chapsang, skribent

→ Oda Oline Omdal, Unge Høyre

→ Emre Gjul-Jensrud, leder, Oslo AUF

 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? ⮉ Etter alt vi har sett Israel gjøre nå, tenk hvor mye de klarte å gjøre når vi ikke så på, skriver Zaineb Abdulsatar.
Foto: Dan P. Neegaard ⮉ Etter alt vi har sett Israel gjøre nå, tenk hvor mye de klarte å gjøre når vi ikke så på, skriver Zaineb Abdulsatar.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway