Aftenposten

Isabelle Duault

-

En nær og kjær venn av norsk filmkunst er gått bort etter en tids sykeleie. Isabelle Duault var født 6. mars 1950 og døde 21. februar i år.

Hun utdannet seg som psykomotor­isk spesialist og flyttet til Rouen i 1975, der hun i 1988 etablerte den nordiske filmfestiv­alen sammen med sin partner Jean Michel Mongrédien og hans medarbeide­r Francoise Buquet. De lette etter spor fra vikingene som kom til Normandie på 900-tallet.

Byen har derfor en liten statue av Gange-Rolv.

Ettersom Isabelles mor var norsk, snakket hun flytende og kav bergensk. Hun sto for den primære kontakten med de nordiske miljøene. Deres ønske var å knytte nordiske identitete­r og kulturer sammen. Det finnes en nordisk film ved siden av Dreyer og Bergman, var deres filosofi. De hadde en kunstneris­k og genuin følelse for hva som var interessan­t og hva som kunne velges bort fra Norden. Den første festivalen trakk 10.000 tilskuere, den siste, i 2010, ca. 35.000. I 2007 utnevnte Kong Harald både Duault og Mongrédien til riddere av 1. klasse av Den Kongelige Norske Fortjensto­rden for å «fremme norsk kultur i Frankrike».

Teamet hentet frem både kjente og glemte talenter fra den nordiske filmhistor­ien og inviterte gjester fra samtidig og historisk filmmiljø. Jeg hadde gleden av å presentere ikoner som Anja Breien, Edith Carlmar og Nils R. Müller i Rouen, sammen med dagens fremste regissører som Bent Hamer, Joachim Trier og Eskil Vogt.

Den nordiske filmfestiv­alen i Rouen ble etter hvert utvidet til også å omfatte Benelux-landene og de baltiske land, mest pga. EUs støtteordn­inger, men også fordi teamet hadde interesse for disse områdene. De ble fint kontraster­t med Norden.

For oss filmfolk var det en opplevelse å møte våre kolleger fra tre europeiske områder, utveksle erfaringer og resultater i en gastronomi­sk, genuin, kulturell og vennlig fransk atmosfære.

Jan Erik Holst

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway