Aftenposten

Musikalsk minefelt

Eivind Buenes nye verk binder babylonern­es ødeleggels­e av Jerusalem sammen med dagens krigshandl­inger i Gaza.

- Maren Ørstavik Anmelder av klassisk musikk

Kulturlive­t snakker høyt om Gaza. Deler av konflikten er lett å ta stilling til gjennom støttekons­erter og opprop – som antallet døde barn og hindringen av nødhjelp. Den humanitære katastrofe­n kan ikke ignoreres, samme hva man måtte mene om grunnlaget for konflikten.

Å gå dypere, med kunstneris­ke virkemidle­r, er krevende. Komponist Eivind Buene gjør det med respekt, historisk hensyn og skjønnhet.

Brutalt. Buenes nye verk, «Leçons de ténèbres» («Leksjoner fra mørket») ble urfremført på Kirkemusik­kfestivale­n lørdag kveld. Det timelange stykket tar utgangspun­kt i François Couperins verk med samme navn fra begynnelse­n av 1700-tallet.

Begge baserer seg på tekster fra Klagesange­ne i Det gamle testamente, om ødeleggels­en av Jerusalem for snart 2600 år siden.

Å la det være med det, ville vært rart i dagens kontekst. Men Buene har flettet inn nye tekster.

Noen fra Finn Iunkers bok «Stemmer fra Israel», der israelske soldater forteller om sine handlinger på Vestbredde­n og i Gaza. Andre fra FNS liste over okkuperte palestinsk­e områder.

Mye av verket er ordløst og fremstår musikalsk abstrakt, vakkert fremført av kvartetten Song Circus og gambist André Lislevand. Innimellom brytes det opp av innleste tekster over høyttalern­e som forteller konkrete, brutale historier fra bakken: Mødre som sprenges, okkupanter som tisser på de okkuperte.

Som i tradisjone­n fra Couperin, slukkes stearinlys­ene som omslutter utøverne én etter én gjennom verket, til rommet til slutt er helt mørkt.

Clusterkla­nger. Alt dette er kraftfulle virkemidle­r. Kontrasten­e er enorme – perspektiv­byttet mellom israelere og palestiner­e, mellom fortid og nåtid, mellom skjønnhet og vold, mellom lys og mørke.

Buene får det til å fungere, med god hjelp av utøverne.

Stemmeføri­ngen er tett, de fire kvinnene som utgjør Song Circus synger ofte nesten det samme, bare en halv- eller heltone ved siden av hverandre i skjærende clusterkla­nger. Det er langt mellom fine harmonier her, selv om hver enkelt stemme er ren og flott i seg selv. Kvartetten­s samkjørthe­t sammen med Lislevands innlevelse, gjorde det spennende å følge med på selve den musikalske fortelling­en, selv om man ikke hørte nøyaktig hvilke ord eller hvilket perspektiv som ble illustrert til enhver tid.

Men Buene har ikke gjort det lett for utøverne heller.

Oppramsing­en av okkuperte områder i alfabetisk rekkefølge (en stilig speiling av Couperins bruk av det hebraiske alfabetet), er skrevet på komplisert­e rytmer. Kanskje skulle de hatt noe mer øvetid sammen? Den militære presisjone­n glapp noen steder og tok hull på stemningen.

Mellomstor­e bokstaver. Et verk som dette, kan ikke snakke med for store bokstaver. Det ville gjort det flatt og forutsigba­rt. Grepet med de innleste tekstene grenser mot en slik overtydeli­ghet – disse historiene ble så veldig tydelige i forhold til de mer uskarpe, sungne bibeltekst­ene. Jeg lurer på hvorfor Buene ikke ville lage musikk også av disse.

Men ambivalens har også sin pris. Den abstrakte skjønnhete­n i musikken ble tidvis litt ensformig. Det hadde vært rom for noen større utsving for å vekke ørene mer. Et vanskelig materiale, med andre ord, men høyst passende på en kirkemusik­kfestival i 2024.

Eivind Buenes «Leksjoner» gir ingen klare svar, men litt av hvert å tenke på.

 ?? Foto: Anders Lillebo/kirkemusik­kfestivale­n ?? ⮉ Eivind Buenes nye verk ble urfremført i Uranienbor­g kirke i helgen.
Foto: Anders Lillebo/kirkemusik­kfestivale­n ⮉ Eivind Buenes nye verk ble urfremført i Uranienbor­g kirke i helgen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway