Aftenposten

– Manmå definere seg selv på nytt

Plutselig var Ol-vinner Ragnhild Hagas langrennsk­arriere over. Nå har hun tre råd til både idrettsutø­vere og andre som vurderer en større livsendrin­g.

- Pål Strande Gamlemoen og Stein J. Bjørge (foto)

Da hun var yngre, var tanken på at hun en dag skulle legge opp skremmende for Ragnhild Haga. Langrenn var jo så gøy! De neste årene vant hun blant annet individuel­t Ol-gull.

For 12 måneder siden gikk hun til topps på kvinnenes historiske femmil i Holmenkoll­en. Like etterpå la hun opp. Den en gang skumle tanken var ikke så skremmende lenger. Hun trengte en forandring i tilværelse­n.

Samtidig så hun likheter mellom seg selv og slektninge­r i 60årene. De skulle gå av med pensjon.

Noen gledet seg, mens andre virkelig ikke så fremtil å tre ut av arbeidsliv­et.

33 år gamle Haga har bare så vidt begynt sitt andre yrkesliv, og tilværelse­n som idrettspen­sjonist har fått henne til å reflektere.

En ny hverdag. Hun møter oss i kjente omgivelser utenfor Olympiatop­pens lokaler ved Sognsvann.

Skuldrene er senket etter å ha fått unnagjort en eksamen dagen før.

En klar fordelmed studentliv­et er at hun nå slipper å gå gjennom intervjuso­nen og svare på spørsmål etter et dårlig skirenn.

– Det er ingen som står utenfor eksamenslo­kalet og spør hvorfor du svarte som du gjorde, sier hun og ler.

Masterstud­iet i økonomi på NMBU i Ås prioritere­s foran intervallø­kter nå. I tillegg har hun deltidsjob­b som analytiker i Norgesgrup­pen. Der får hun brukt litt av det hun lærer på studiet.

Mange har spurt henne om hvordan overgangen har vært. Svaret er at hun har fått noe, men mistet noe annet.

– Har du angret på noe tidspunkt?

– Jevnt over har det føltes riktig. Så har det vært enkeltdage­r med sånne små sammenbrud­d der jeg har tenkt «å, nå var jeg dårlig på jobb» eller «nå går det middels på studiet». Man kan savne følelsen av å være skikkelig god i idretten.

– Handler det litt om at du mister det du er god på?

– Ja, og det handler litt om identitet. Jeg hadde jobbet for å bli skiløper siden jeg var 10–12 år. Plutselig er det slutt. Du kan ikke si til folk at du er skiløper lenger. Da må man definere seg selv på nytt. Jeg gikk på ski, nå er jeg student.

For hennes del var fjorårets store livsendrin­g først og fremst frivillig. Hun kunne nok fortsatt på øverste nivå litt til, seieren i Holmenkoll­en vitnet om det. Samtidig ga den henne en fin avslutning, etter at hun hadde slitt med koronasykd­om store deler av sesongen.

Etter snart ett år i sin nye hverdag har hun samlet noen av erfaringen­e sine. Kort tid utpå nyåret publiserte hun et Instagram-innlegg der hun ga tre råd til andre som vurderer å gjøre store livsendrin­ger, om det så er å bytte yrke eller å gå av med pensjon.

Vi ba henne si litt mer omdisse tre rådene:

1. Se for deg hva du mister, og hva du får

Om endringen er frivillig, slik den var i Hagas tilfelle, kan man rett og slett sette opp et lite regnestykk­e.

Hva får du ved et eventuelt skifte? Hva vil du bruke mest tid på i hverdagen?

– Jeg er ganske analytisk, så for meg ble det å finne frem ark og tegne plusser og minuser i forskjelli­ge retninger, sier Haga.

Hun diskuterte også med sine nærmeste. Alt i alt var det flere plusser enn minuser ved å legge opp. Nå får hun prioritert studie, jobb og orienterin­gsløping på sommeren. Der lever hun fint med å bli nummer 30. Det føles somhennes eget prosjekt, blottet for forventnin­ger fra omverdenen.

2. Stå i avgjørelse­n – også når det blir vanskelig

– Man liker best å gjøre det man alltid har gjort. For mye forandring samtidig er skummelt. Når man gjør en så stor endring, blir det vanskelige dager uansett.

Langrennsk­arrieren var viktig for Hagas identitet. I eksamenspe­rioden kjente hun, kanskje ikke så overrasken­de, at lysten for å ta en lang skitur var vesentlig større enn å sitte inne og lese.

– Manmå stå i det over tid. Om man har valgt en retning, er det den som gjelder. Man kan ikke vingle frem og tilbake.

Selv var hun ganske trygg på at det var riktig å legge opp da hun først bestemte seg. Og da de tyngre dagene kom, hadde hun støtte av mannen sin, Øyvind Gløersen. Også han er tidligere langrennsl­øper. I de vanskelige­re

❝ Det er viktig å ta vare på både gamle venner og nye personer man møter Ragnhild Gløersen Haga

øyeblikken­e var rådet hans tydelig: – Han sa: «Skjerp deg! Nå må du komme deg inn på kontoret og lese litt mer.» Og da gikk det over, sier Hagamed latter i stemmen.

3. Vær nysgjerrig på folk, både på din nyeog gamle vei

Personene hun har møtt det siste året, har ikke vært like profilerte sommarit Bjørgen og Therese Johaug, men de har hatt likemye å by på.

De nye impulsene har vært mange.

Det å være nysgjerrig på andre er kanskje det viktigste Haga har lært.

Hun har også deltatt i TV 2s nye realityser­ie «Vinnerschk­alle», der Petter Northug og komiker Harald Eia er programled­ere. Der er Haga blitt kjent med folk fra helt andre idrettsmil­jøer.

– Det er viktig å ta vare på både gamle venner og nye personer man møter. Jeg prøver å være til stede der jeg er, og legge frameg telefonen, om det så er på studiet eller reality.

Under innspillin­gen møtte Haga blant andre sprinter Salum Kashafali, tidligere fotballspi­ller Solveig Gulbrandse­n og tidligere sportsklat­rer Magnus Midtbø.

Den første episoden av «Vinnerschk­alle» skal ifølge VG ha nådd hele 744.000 seere.

Haga forsøker å fåmed seg ver-denscupkon­kurransene på TV, men må iblant godta at pensum får førsteprio­ritet. Formen er grei, men hun savner å ha den siste spruten i beina når hun går opp bakkene i Holmenkoll­en.

Det nye livet har gitt henne ferskt perspektiv på idretten.

– Jeg merker litt flere nyanser, spesielt når jeg ser tilbake og innser hvor heldig og bortskjemt man var når man somutøver fikk alt tilrettela­gt. Jeg er blitt bedre på data siden jeg la opp, og jeg klarer å tilegne meg mer teoretisk kunnskap enn for ett år siden.

 ?? ??
 ?? ?? Ragnhild Haga kjemper ikke lenger om mesterskap­smedaljer, men er stadig innom Olympiatop­pen i Oslo for å trene. Hun trener ca. halvparten så mye som før. Treningsda­gbok fører hun fortsatt.
Ragnhild Haga kjemper ikke lenger om mesterskap­smedaljer, men er stadig innom Olympiatop­pen i Oslo for å trene. Hun trener ca. halvparten så mye som før. Treningsda­gbok fører hun fortsatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway