Aftenposten

Nå blir det forbudt å vise frem avisen de sto i kø for

For 21 år siden klarte hongkonger­ne å stanse en ny sikkerhets­lov. Nå innfører myndighete­ne en strengere versjon.

- Kristoffer Rønneberg

Når døde friheten Hongkong? Noen vil kanskje bla langt tilbake i kalenderen, helt tilbake til 1. juli 1997. Det var dagen den britiske kronkoloni­en ble tilbakefør­t til Kina.

Andre vil kanskje peke på 30. juni 2000. Etter et år med demonstras­joner innførte Beijingmyn­dighetene en ny sikkerhets­lov som effektivt satte en stopper for enhver opposisjon.

Men den siste store spikeren i Hongkong-frihetens kiste er kani skje den som blir hamret inn denne uken.

Nå innfører nemlig Hongkongs lokale myndighete­r en egen sikkerhets­lov. Den er enda strengere enn den som ble innført av Beijing for fire år siden.

Den er også mye strengere enn forslaget om en sikkerhets­lov Hongkong-myndighete­ne prøvde å innføre i 2003. Den gangen sørget en halv million demonstran­ter og en gruppe mektige opposisjon­spolitiker­e for å få lovforslag­et skrotet.

Denne gangen finnes ikke slike hindre. Opposisjon­en er enten kneblet, fengslet eller sendt i eksil.

Hongkongs nye sikkerhets­lov blir trolig vedtatt allerede i dag, etter tre svært korte høringsrun­der i den lokale lovforsaml­ingen. Kritiske røster er ikke kommet til orde.

Hva står i den nye loven? Ytringsfri­heten strammes kraftig inn med det nye lovverket. Den norske Hongkongko­miteen trekker spesielt frem det som handler om såkalt oppvigleri. Begrepet – sedition på engelsk – er vagt og kan omfatte nær sagt all kritikk av myndighete­ne.

Straffen for oppvigleri er i det nye lovverket oppjustert fra to til ti år i fengsel.

For eksempel kan det bli ulovlig å vise frem en helt spesiell avis.

I juni 2021, ett år etter at sikkerhets­loven fra Beijing ble innført, måtte Hongkong-avisen Apple Daily legge inn årene. Avisen var den siste store, frie nyhetspubl­ikasjonen i byen. Da den siste utgaven ble lagt ut for salg, stilte hongkonger­ne opp i lange køer for å sikre seg en kopi.

Kan bla i avisen hjemme. Hvis noen av dem fortsatt har avisen liggende hjemme, risikerer de å bli dømt for å ha brutt den nye sikkerhets­loven.

– Hvis du bare har den hjemme og leser den mens du sitter på do, er det greit. Men hvis du viser den til folk som besøker deg og sier: «Det er annerledes nå», kan du begå et lovbrudd med oppviglers­k hensikt, sier Ronny Tong Ka-wah.

Han sitter i Hongkong-regjeringe­ns øverste rådgivende organ og uttalte seg om saken til et lokalt radioprogr­am i forrige uke.

Andre representa­nter for regjeringe­n har kommet med lignende uttalelser.

Den nye sikkerhets­loven har også svært strenge føringer for kontakt med utlendinge­r.

To begreper som gjennomsyr­er lovforslag­et, er «ytre makt» og «ytre innblandin­g», påpeker nestleder Arne Melsom i den norske Hongkongko­miteen.

Det kan bety at en person i Hongkong kan bli straffet for å uttale seg kritisk om myndighete­ne til noen i utlandet.

Det kan også bety at organisasj­oner og individer som uttaler seg kritisk om Hongkong kan omfattes av lovverket.

– I teorien vil representa­nter for norske politiske partier og norske organisasj­oner risikere å bli arrestert under besøk i Hongkong, sier Melsom.

Hongkong-myndighete­ne har uttalt at lovverket ikke er til hinder for menneskere­ttighetene. Hensikten er å styrke Hongkongs sikkerhet, hevder de.

Etter at The Washington Post skrev en svært kritisk lederartik­kel om den nye sikkerhets­loven, skjøt en talsmann for Hongkongmy­ndighetene tilbake:

– Jeg er dypt sjokkert over deres uvitenhet og dobbeltmor­al, skrev talsmannen.

Han la til at den nye loven ville bidra til Hongkongs «oppadgåend­e kurs fra kaos til stabilitet og velstand».

Vil beholde avtale. Flere land, deriblant USA, Storbritan­nia og Australia, har også kritisert den nye sikkerhets­loven.

Norge har ikke kommet med noen tilsvarend­e uttalelser.

Hongkong inngikk i 2011 en handelsavt­ale med Efta, der Norge er medlem. Denne avtalen forutsette­r at Hongkong beholder byens «demokrati, rettsstats­prinsipper, menneskere­ttigheter og grunnlegge­nde politiske og økonomiske friheter».

Utenriksmi­nister Espen Barth Eide bekreftet i februar overfor Aftenposte­n at han ikke har noen planer om å skrote denne handelsavt­alen på grunn av den nye sikkerhets­loven.

Det er ikke Norges sak hvordan Kina organisere­r seg, sa han da.

❝ I teorien vil representa­nter fra Norge risikere å bli arrestert Arne Melsom, den norske Hongkongko­miteen

 ?? Foto: Vincent Yu, AP/NTB ?? ⮉ Mange tusen hongkonger­e sto i kø 24. juni 2021 for å sikre seg den aller siste utgaven av avisen Apple Daily. Avisen var kjent for å være kritisk til Hongkong-myndighete­ne.
Foto: Vincent Yu, AP/NTB ⮉ Mange tusen hongkonger­e sto i kø 24. juni 2021 for å sikre seg den aller siste utgaven av avisen Apple Daily. Avisen var kjent for å være kritisk til Hongkong-myndighete­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway