Aftenposten

Israel og retten til å vende hjem

-

Torkel Brekke, professor i religion og samfunn, skriver i Aftenposte­n 15. mars: «Hvis du har en stamfar langt bak i historien som var greker, så kan du få statsborge­rskap i Hellas. Det samme prinsippet gjelder i Italia og Polen. (...) Vi har selvsagt rett til å synes at Israel, Hellas, Italia – eller Pakistan og Malaysia – er urettferdi­ge stater, siden de skiller mellom mennesker, hvis vi vil bruke kreftene våre på det. Men det vi ikke kan gjøre, hvis vi skal bevare et minimum av intellektu­ell redelighet, er å hevde at Israel er et unikt tilfelle, og at sionismen er verre enn andre nasjonalis­mer.»

Brekke har store kunnskaper om religionsh­istorie. Men har han rett i at Israels jødiske innvandrin­gspolitikk («Law of Return») ligner på Polens, Hellas’ og Italias bestemmels­er om statsborge­rskap? I alle de tre europeiske landene er det prinsippet om herkomst («jus sanguinis», som i Norge) som dominerer. Det vil si at et barn får det statsborge­rskapet som foreldrene har.

Her gjelder det at en person også kan søke om statsborge­rskap ved å vise til en direkte nedstigend­e linje i to ledd (Hellas), tre ledd (Polen), og flere ledd bakover når det gjelder Italia. I alle tilfeller gjelder regelen om at forfedrene uten avbrudd må ha beholdt sine statsborge­rskap i henholdsvi­s Hellas, Polen og Italia.

Hvordan skiller dette seg fra situasjone­n i Israel? Her gjelder en lov som ble vedtatt i Knesset 5. juli 1950. Den gir alle jøder i verden rett til å bosette seg i Israel og få israelsk statsborge­rskap. I 1970 ble den utvidet til også å gjelde alle personer med en eller flere jødiske besteforel­dre og personer som er gift med en jøde, selv om denne ikke er ansett som jøde etter ortodoks tolkning av jødisk lov.

Denne retten gjelder ikke for folk som bor på Vestbredde­n eller Gaza (The Citizenshi­p and Entry

into Israel Law, vedtatt 31. Juli 2003 og videreført i senere lovgivning). En viktig grunn til å innføre denne loven, var å forhindre familiegje­nforening fra de okkuperte områdene til palestiner­e med israelsk statsborge­rskap.

Det er ingen andre land enn Israel som så sjenerøst åpner opp for religiøs innvandrin­g, og slett ikke de landene Brekke viser til. Årsaken er åpenbar: Det foregår også en demografis­k krigføring mot den palestinsk­e befolkning­en.

I Israel skal den jødiske befolkning­en dominere de 20 prosent araberne som bor der, men man trenger også mannskaper til å fylle opp koloniene på Vestbredde­n.

❝ Det er ingen andre land enn Israel som så sjenerøst åpner opp for religiøs innvandrin­g, og slett ikke de landene Brekke viser til

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway