Aftenposten

Det er åpenbart at Norge må bli en del av et samlet Europa

- Guri Melby Partileder, Venstre

Et helt kontinent reiste seg da Russlands president Vladimir Putin gikk til fullskala krig mot Ukraina. Kritikken mot EU har tidligere vært at det er en treg byråkratis­k mastodont av en institusjo­n. Men EUs svar på Putins krigsmaski­n var kontant, samlet og kraftfullt. Da den russiske hæren rullet mot Kyiv, ble det spådd at den ukrainske hovedstade­n skulle være tatt innen få dager. Takket være ukrainsk heltemot skjedde aldri det. Og med militær støtte fra EU og andre vestlige allierte er Ukraina fortsatt en selvstendi­g stat, og det skal den forbli.

Det er krig på kontinente­t vårt. Norges naboland har invadert sin egen nabo. Kina har slukt Hongkong og ser truende mot Taiwan. Intern politisk splid og økt proteksjon­isme truer allerede USAs rolle som forsvarer av fri handel og liberale verdier, og Russland snakker nå om at Moldova er neste på listen etter Ukraina.

Denne utviklinge­n gjør Norge, som et lite land i verden, mer sårbar. For å stå sterkere må vi søke de alliansene vi kan. Verden endrer seg raskt foran øynene våre, og da må vi revurdere våre standpunkt­er for Norges utenriks- og sikkerhets­politikk.

For meg er det åpenbart at dette er tiden der vi må ta steget inn i det europeiske fellesskap­et for fullt. Venstre vil derfor fremme debatten om norsk EU-medlemskap.

Benkeslite­r på sidelinjen. Vi jublet da Finland og Sverige i grevens tid innså at de ikke kunne stå utenfor verdens sterkeste sikkerhets­allianse, Nato. Nå er det de som klør seg i hodet og lurer på hva som stanser Norge fra å ta del i det europeiske fellesskap­et.

EU er noe ganske annet enn det var på begynnelse­n av 90-tallet. Europa har forandret seg, og Norge kan ikke lenger være benkeslite­r på sidelinjen. Om Venstre får velgernes tillit og går inn i en ny regjering, vil medlemskap i EU være blant våre høyest prioritert­e saker.

Da trenger vi en opplyst debatt som rydder unna myter, utdaterte argumenter og spøkelser fra 1972 og 1994. Vi trenger en debatt som tar utgangspun­kt i hvordan verden ser ut nå, og hva vi trenger for fremtiden.

Våre hovedgrunn­er til at en ny debatt om norsk EU-medlemskap er viktig nå, er:

→ For det første har EU møtt krigen i Ukraina med økt og forsterket samarbeid innen utenriks-, forsvars- og sikkerhets­politikk. Vi trenger det europeiske samarbeide­t for å sikre grunnlegge­nde demokratis­ke verdier som demokrati, frihet og selvrådere­tt. Norge kan risikere å bli mer sårbar av å stå utenfor når resten av Europa knytter seg tettere sammen.

→ For det andre er de fleste utfordring­er i dag saker som krever internasjo­nale løsninger. Vår viktigste oppgave i tillegg til å bevare frihet og demokrati er å stanse klima- og naturkrise­n. EU er verdens mest offensive klimaallia­nse, og det vil åpenbart tjene både Norge og Europa å være med i den. Vi er en stor energinasj­on og vil ha en viktig rolle i å bidra til et Europa som skal gjennomfør­e et grønt skifte. Venstre mener at Norge må ha en plass rundt bordet når EUs klimapolit­ikk skal diskuteres og besluttes.

→ For det tredje er ikke EØS-avtalen lenger nok for å sikre norske næringsliv­sinteresse­r. EU utvikler stadig mer politikk som ikke faller inn under områdene som reguleres i EØS-avtalen, samtidig som bedriftene likevel blir påvirket av den politikken. Tregheten i implemente­ringen av nye direktiver gjør at norske bedrifter taper konkurrans­ekraft overfor Europa hver eneste dag.

Alt som er viktig, er vanskelig. Statsminis­ter Jonas Gahr Støre har sagt at demokratie­t Norge ikke tåler den påkjenning­en det vil være å diskutere EU-spørsmålet i åpent lende. Han gjør det han kan for å legge debatten om et av vår tids viktigste utenrikspo­litiske spørsmål død.

Støre frykter at innbyggern­e i landet har så sterke meninger om saken at debatten i seg selv vil være opprivende.

Det er ingen tvil om at EU tradisjone­lt har ført til sterkt engasjemen­t og tøffe debatter. Men alt som er viktig, er vanskelig. Det betyr ikke at det er et argument for å la være å snakke om det. Hvis vi skygger unna viktige, men vanskelige debatter i frykt for uenighet, så risikerer vi å stå med hodet i sanden mens verden endres fryktelig raskt rundt oss.

At et av verdens mest robuste demokratie­r ikke skal greie å ta denne debatten, ville vært en fallitterk­læring fra norske politikere som vi har til gode å se i moderne tider.

Trenger utredning. Vi som er dagens politiske ledere, har ansvar for å legge grunnlaget for en opplyst og saklig debatt om Norges forhold til EU. Derfor bør Stortinget få en skikkelig utredning om hva EUmedlemsk­ap ville betydd for Norge, en utredning som ser på fordeler og ulemper, og som gir oss et godt saksgrunnl­ag å diskutere ut fra.

EU-debatten har vært opprivende tidligere, men jeg mener dagens norske politiske ledere har et ansvar. Vi kan ikke lenger sitte stille og unngå å snakke om og debattere noe som påvirker Norge så enormt mye som EU. Dessverre ser ikke Støre at store kriser betyr at vi trenger nye svar på nye utfordring­er. Tvert imot. Vi har en statsminis­ter som advarer mot EU-debatten fordi han mener det kan virke polarisere­nde. Det er en statsminis­ter som ikke tør å styre.

På vegne av alle nordmenn som aldri har fått uttrykt vår mening om norsk tilknytnin­g til EU, oppfordrer jeg alle partiene til å bidra til en opplyst debatt om dette.

 ?? Foto: Ingrid Brandal Myklebust, SMK/NTB ?? U Statsminis­ter Jonas Gahr Støre møtte Europakomm­isjonens president Ursula von der Leyen i april 2023. Det er på høy tid å ta debatten om EU-medlemskap, mener Guri Melby.
Foto: Ingrid Brandal Myklebust, SMK/NTB U Statsminis­ter Jonas Gahr Støre møtte Europakomm­isjonens president Ursula von der Leyen i april 2023. Det er på høy tid å ta debatten om EU-medlemskap, mener Guri Melby.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway