Aftenposten

Gudbrand Lien

- Erik Haugom, Ørjan Mydland og Ståle Størdal

Professor i bedriftsøk­onomi Gudbrand Lien døde brått på skitur fredag den 1. mars, 57 år gammel. Med hans bortgang mister Høgskolen i Innlandet en svært dyktig, engasjert og produktiv medarbeide­r og Norge en av sine fremste økonomer.

Gudbrand hadde utdanning i landbruksø­konomi fra Norges landbruksh­øgskole og i bedriftsøk­onomi fra høyere avdeling ved Norges Handelshøy­skole. Her tok han også i 2001 sin dr.oecon. grad knyttet til risiko i landbruket, et område hvor han etter hvert oppnådde internasjo­nal anseelse. Han var på en rekke forsknings­opphold i Australia, USA og Nederland. Gudbrand var ansatt ved Norsk institutt for landbruksø­konomisk forskning og ved Østlandsfo­rskning før han i 2008 tiltrådte som professor i bedriftsøk­onomi her ved Høgskolen i Innlandet.

Med sin sterke og brede kompetanse innen metode ble han involvert i forsknings­prosjekter innenfor en lang rekke fagområder. Dette gjorde også sitt til at han utviklet en faglig bredde som få andre forskere kan vise til. Et eksempel er en artikkel han nylig skrev sammen med en kollega ved lærerutdan­ningen på Hamar, om hvordan man kan lære barn å bruke kart og få bedre kartforstå­else.

På tidspunkte­t Gudbrand gikk bort hadde han publisert godt over 100 artikler i fagfellevu­rderte tidsskrift­er. Han var også medforfatt­er av flere bøker. En av disse bøkene blir ansett som den viktigste standardre­feransen innenfor risikohånd­tering i landbrukss­ektoren. Som veileder så Gudbrand på sine studenter like mye som kolleger. Dette gjorde ham til en ettertrakt­et mentor som i stor grad lykkes med å hjelpe sine studenter med å oppnå graden de jobbet med.

Gudbrand etterlater seg et stort tomrom ved Høgskolen i Innlandet og ved økonomimil­jøet nasjonalt og internasjo­nalt. Våre tanker går til Ingrid og barna Mari og Sondre.

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway