Aftenposten

Politiets omdiskuter­te romkartleg­ging ga tall forskere ikke har fått regne på

– Er det noen i politiet som har kompetanse for å drive med slike kalkulasjo­ner? spør forsker.

- Thomas Olsen, Øystein Tronsli Drabløs, Live Tronstad og Gunnar Thorenfeld­t

Hvor lenge lever nordmenn med rom-bakgrunn i snitt? Lever de lenger eller kortere enn hele befolkning­en?Det har norske forskere aldri hatt mulighet til å finne ut.

Det er svært begrenset hva de kan samle inn av data og opplysning­er om små minoritete­r. Likevel har Øst politidist­rikt samlet informasjo­n og laget en oversikt over 655 personer med rom-bakgrunn.I arbeidet med den har politiet gjort et regnestykk­e forskere er blitt nektet å gjøre.

Kartleggin­gen tok utgangspun­kt i pågående etterforsk­ning knyttet til 14 personer. Den er utvidet med informasjo­n om øvrig kriminalit­et, ifølge politiet.

Oversikten går tilbake til fire personer som overlevde konsentras­jonsleiren Auschwitz og kom tilbake til Norge på 1950-tallet. Politiet har gjennomgåe­nde nektet for å ha laget et etnisk register.

Regnet ut levealder. Oversikten inneholder både barn og døde. I et lydopptak kommer det frem at politiet har behandlet opplysning­er om dødfødsler og personer som dør i ulykker for å regne på gjennomsni­ttlig levealder for de norske romene i oversikten:

«Alle som har kommet etter 1956, eller som er assosiert i en eller annen forbindels­e i slektskap, også har jeg sett på når alle de er døde. Tatt bort alle spedbarnsd­ødsfall. Jeg har med de som har dødd når de er 30 og 40 og sånne ting, det kan være overdose, det kan være hva som helst».

Det sier politiover­betjent Per

Gladmann Sørheim om hvordan han har kommet frem til tallene. Opptaket er gjort av rom-forsker Solvor Lauritzen. Sørheim var ikke klar over at samtalen med Lauritzen, som varte i over tre timer, ble tatt opp.

Sørheims utregning viser en gjennomsni­ttlig levealder på 55,5 år for menn og 59,85 år for kvinner i oversikten. Det er lavt sammenlign­et med snittalder ved død for hele befolkning­en. I fjor var den på 77,3 år for menn og 82,4 år for kvinner.

Sørheim sier selv i opptaket at utregninge­n hans ikke kan sammenlign­es med forventet levealder.

Øst politidist­rikt skriver at det i arbeidet ble «observert lav levealder» for det konkrete utvalget. Det ble så gjort en manuell beregning for «å illustrere noe som fremstår relevant for hva politiet ønsket å forstå bedre».

«Levekår er relevant for drivere bak kriminalit­et. Levealder er en relevant indikator for levekår», skriver Thomas Stærk, fungerende leder for felles enhet for etterretni­ng, forebyggin­g og etterforsk­ning i Øst politidist­rikt. Han skriver at tallene hverken er en dekkende eller kvalitetss­ikret beregning av snitt levealder.

– Ikke å anbefale. Sørheim sier i opptaket han ikke har «lyst til å bli sittende igjen med svarteper

og bli stemplet som en som har kartlagt romer» og at tallene ikke må deles videre. Det er nemlig strenge regler for å regne ut levealdere­n til mindre grupper og minoritete­r.

– Jeg har ikke mulighet til å lage det, for å nevne ett eksempel, sier demograf Anders Sønstebø i Statistisk sentralbyr­å (SSB).

SSB henter informasjo­n fra folkeregis­teret. Der registrere­s ikke etnisitet. Politiet har også brukt folkeregis­teret for å lage rom-oversikten.

Det er SSB som har offisielt ansvar for å regne ut levealder og tall for dødelighet i Norge. Politiet har ikke nødvendigv­is samme kompetanse.

– Det er veldig lite etterforsk­ning i min jobb, fordi jeg kan ikke noe om det. Det høres her ut som at politiet har regnet ut gjennomsni­ttsalder ved død, som er et annet tall og ikke bør sammenlign­es direkte med forventet levealder, sier han.

Snittalder ved død kan si noe om levekår for romminorit­eten. Utfordring­en er at minoritete­n er liten.

– Du vil da få en statistisk variasjon og usikkerhet­en som blir altfor stor. Å beregne levetid for en så liten minoritet er ikke å anbefale, sier han.

Forsker: – Blitt blankt avvist.

Historiker Maria Rosvoll ved Sen

ter for studier av holocaust og livssynsmi­noriteter sier at forskninge­n har stanget i en vegg.

– Vi har flere ganger spurt myndighete­ne om levekårsun­dersøkelse­r for norske rom. Særlig har vi ønsket å vite gjennomsni­ttlig levealder. Vi antar at de lever betydelig kortere enn majoritets­befolkning­en. Men det er blitt blankt avvist, forteller hun.

Rosvoll har i flere år forsket på norsk rompolitik­k og den traumatisk­e historien til landets minste nasjonale minoritet. Derfor forstår hun også hvorfor mange reagerer sterkt på politiets kartleggin­g.

– At en så mektig institusjo­n som politiet fortsetter med registreri­ng på bakgrunn av rase er med på å kriminalis­ere og marginalis­ere rommiljøet i dag. Det virker som det sitter en god, gammeldags antisigani­sme i veggene i politiet, sier Rosvoll. Antisagani­sme er en samlebeteg­nelse på diskrimine­ring av romer.

Øst politidist­rikt har gjentatte ganger understrek­et at de ikke har laget et «etnisk register», men at oversikten er laget basert på kriminalit­et.

Strenge regler for forskere. – Er det noen i politiet som har kompetanse til og forutsetni­nger for å drive med slike kalkulasjo­ner? Data knyttet til romidentit­et – eller etnisk identitet generelt, regnes som veldig sensitive.

Reaksjonen kommer fra Fafoforske­r Guri Tyldum. Sosiologen er en av landes mest anerkjente migrasjons­forskere.

I 2014 evaluerte hun og en kollega Oslos handlingsp­lan for å bedre levekårene for romer. Men rapporten kunne ikke svare på om levekårene var blitt bedre eller verre. Årsaken var at det ikke finnes offentlig statistikk basert på etnisitet om arbeidsled­ighet, inntekt eller skolegang.

Forskere møtes med omfattende regler og taushetspl­ikt hvis de får tillatelse til å bruke sensitive personoppl­ysninger og data som innhentes uten samtykke. Det er for eksempel ikke lov til å ha det på en PC som er koblet til nett.

– Vi hadde aldri fått lov til å hente ut informasjo­n om etterkomme­rne etter kun fire mennesker uansett, sier hun.

Tyldum mener politiets register viser manglende forståelse av etniske minoritete­r.

– Det å få oversikt over en etnisk gruppe er litt mer komplisert enn å bare trekke streker i et slektstre. Man trenger ikke å regne seg som rom selv om man har en far eller bestefar som er rom. Å klassifise­re personer basert på hvem som er besteforel­dre og foreldre, er en måte å inndele mennesker på som er ganske sjelden i dag.

 ?? ?? U Faksimile av Aftenposte­n 6. mars
U Faksimile av Aftenposte­n 6. mars

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway