Aftenposten

IS har ikke gjenoppstå­tt. De har vært der hele tiden.

Angrepet i Moskva er en påminnelse om at «gamle» konflikter fortsatt lever, og at ondskap følger en egen logikk.

- Christina Pletten Kommentato­r

«Dette er en del av en normal pågående krig mellom IS og antiislams­ke land.» Slik forklarte den islamistis­ke gruppen som kaller seg Den islamske staten (IS) hvorfor den gjennomfør­te et terrorangr­ep i Moskva fredag kveld. Over 130 mennesker er bekreftet døde etter at minst fire menn begynte å skyte i en konserthal­l.

Omfanget er dermed minst like stort som det islamistis­ke angrepet i Paris i november 2015 på blant annet konsertste­det Bataclan. Den gang drepte angriperne 130 mennesker.

I Russland er det mange som hevder at ukrainere er ansvarlige for blodbadet. For Vladimir Putin hadde det kanskje vært den enkleste og beste forklaring­en. Han kunne pekt på fienden og brukt

angrepet til å samle støtte omsin katastrofa­le krig i Ukraina.

Påstandene fra IS om at de står bak, komplisere­r bildet og gjør det hele forvirrend­e. Hvorfor skulle terrororga­nisasjonen slå til i Moskva nå? Hva prøver de å oppnå?

Formange virker detmerkeli­g. Her er tre grunner til at det likevel er sannsynlig at terrorgrup­pen står bak angrepet i Russland.

1. IS slåss fortsatt for kalifatet. Egentlig er det ikke så overrasken­de at IS skulle slå til i Russland. Gruppen har terroriser­t land over hele kloden de siste ti årene med små og store aksjoner. Det er dessuten bare knapt fem år siden «kalifatet» deres i Irak og Syria falt. Mange av krigerne rømte og omorganise­rte seg andre steder.

IS har aldri forsvunnet. De har utført en lang rekke angrep hvert eneste år. Det har bare skjedd så mye annet som har tatt oppmerksom­heten: en pandemi, krigen i Ukraina, krisen i Gaza. Men islamisten­e har ikke stanset sin hellige krig, selv omoverskri­ftene er blitt færre.

IS har fått et solid fotfeste i Afghanista­n etter at Nato-styrkene forlot landet i 2021, ifølge amerikansk etterretni­ng. Gruppens «avdeling» i området Khorasan går under betegnelse­n ISIS-K.

Her ønsker IS å gjenoppret­te kalifatet med et område som strekker seg fra Afghanista­n til Pakistan, Turkmenist­an, Tadsjikist­an, Usbekistan og Iran, skriver BBC.

IS kjemper for øvrig også mot Taliban om makten i Afghanista­n, og de utfører angrep i mange andre muslimske land.

Mye har vært sagt og skrevet om ekstremist­ene i IS og deres «filosofi» de siste ti årene. Ondskapens logikk er ikke lett å forstå. Den islamske staten er ikke en stat, men fundamenta­listisk dommedagsk­ult som sprer middelalde­rsk brutalitet ved hjelp av moderne teknologi.

Terroren i Moskva er en påminnelse om at voldelige islamister fortsatt er en stor og alvorlig trussel. Det samme er for øvrig den pågående rettssaken mot Zaniar Matapour i Oslo.

2. IS er relativt etterrette­lige. IS er ganske nøye med når og hvordan de påtar seg ansvar for terrorhand­linger, ifølge eksperter. Det er et slags system i galskapen. Derfor ville det være rart og atypisk at gruppen skulle ta ansvar for et angrep utført av Ukraina.

IS bruker forskjelli­ge formulerin­ger og kanaler avhengig av hvordan angrepene er blitt utført. Noen ganger har organisa

sjonen hatt en direkte rolle i planleggin­g og utføring. Det var for eksempel tilfellet med de store terrorangr­epene i Brussel og Paris i 2016.

Andre ganger har gjerningsp­ersonene sverget troskap til IS, men handler alene. Da spiller terroriste­n ofte inn en video eller tar bilder av seg selv før angrepet, og IS publiserer så budskapet i etterkant. Det har ofte også vært kontakt mellom gruppen og den som utfører angrepet på forhånd.

IS bruker enten tjenesten Telegram eller sitt eget informasjo­nsorgan Al Amaq til disse kunngjørin­gene. Gruppen tok blant annet på seg ansvaret for et stort terrorangr­ep i Iran i januar, med lignende etterspill som i Moskva.

3. USA bruker etterretni­ng som

sannhetsvi­tne. I forkant av angrepet advarte amerikansk etterretni­ng om at noe var i gjære. USA gikk ut offentlig med sin bekymring. Amerikaner­ne pekte også på ISIS-K, terrorgrup­pens «avdeling» i Afghanista­n.

Flere vestlige ambassader fulgte opp og frarådet sine borgere å være til stede på konserter og andre store arrangemen­ter i den russiske hovedstade­n.

Like før angrepet skjedde, avviste Vladimir Putin amerikaner­nes advarsler som «utpressing». Men USA har de siste årene brukt offentligg­jøring av etterretni­ng som en svært bevisst strategi mot feilinform­asjon.

Det skjedde for eksempel rett før Russland invaderte Ukraina. Det har også skjedd flere ganger under krigen i Gaza.

Dette er en måte å forebygge falske nyheter og forsøke å komme i forkant av konspirasj­oner og spekulasjo­ner på. USA overbevise­r neppe russere og vestlige konspirato­rikere i denne saken.

Men strategien har likevel en dobbel effekt: Den gjør det vanskelige­re for Russland å dytte skylden over på Ukraina. Og den minner vestlige land på at trusselen fra IS må tas på alvor, selv når andre konflikter tar det meste av oppmerksom­heten.

IS har aldri forsvunnet. Iislamiste­ne har ikke stanset sin hellige krig, selv om overskrift­ene er blitt færre.

 ?? Foto: Reuters/ntb ?? U Sørgende viser respekt ved å legge ned blomster under en minnemarke­ring i Moskva lørdag.
Foto: Reuters/ntb U Sørgende viser respekt ved å legge ned blomster under en minnemarke­ring i Moskva lørdag.
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway