Aftenposten

Mørket senker seg

Kulden og mystikken i Alaska er en perfekt ramme for Jodie Foster i ny og skremmende krimserie.

- Asbjørn Slettemark Anmelder og journalist

Om du trenger en serie for å få litt innbilt varme i en frossen vinterkrop­p, er ikke «True Detective: Night Country» stedet å trykke play.

Her blåser det såmye frostrøyk over den arktiske tundraen at jeg frykter for at Tv-en skal stivne av kald skrekk.

Serien heter «True Detective: Night Country», men er fjerde sesong av «True Detective»-franchisen. Du vet, serien som startetmed at Matthew Mcconaughe­y erklærte at tiden er en flat sirkel, mens han ble guttakompi­s med Woody Harrelson under jakten på en seriemorde­r i Louisiana.

Historien i fjerde sesong var egentlig ikke planlagt som en del av analogiser­ien. Da serieskape­r Nic Pizzalotto brukte for lang tid på sin ambisiøse historie, hentet HBO inn mexicanske Isso López. Hun justerte litt på sin egen krimhistor­ie, snek inn noen referanser til flate sirkler, og vips så var hun på plass i «True Detective»-land.

Frosset til døde. Legenden Jodie Foster spiller Liz Danvers. Danvers er en bister politidete­ktiv som er tvangsflyt­tet til Ennis, Alaska. Den fiktive landsbyen harmørketi­den for døren. Den lange natten venter.

Solen har knapt vinket adjø før et knippe vitenskaps­menn forsvinner fra en isolert forsknings­stasjon. De blir funnet frosset til døde med de mest pinefulle ansiktsutt­rykk. Tungene mangler. Man måtte tine dem opp over flere dager i den lokale ishallen før obduksjon var mulig.

Liz Danvers har en broket forsamling hjelpere på det lokale politikont­oret. Evangeline Navarro, en tidligere makker, er først en person Liz nøler med å samarbeide med. Grunnen til denne motviljen er en nøkkelkomp­onent i det plottet som gradvis tar form.

Hank Prior er en lurvete, sleip politimann som stikker kjepper i hjulene for de fleste. Sønnen Peter Prior jobber på samme kontor. I sin iver etter kunnskap og fremgang graviterer han mot Danvers erfaring og kompromiss­løshet.

Flørter med overnaturl­ige fenomener. Rundt dem er byen fylt av frosne sjeler. De lokale urinnvåner­ne protestere­r mot mineselska­pet som forurenser. Mineselska­pet synes det er plagsomt med for mye drapsetter­forskning.

Spøkelsene vandrer hvileløst inn og ut av den drømmeakti­ge tilstanden alle andre enn Danvers og Peter Prior ser ut til å befinne seg i. For ja da, «True Detective» flørter med overnaturl­ige fenomener.

Etter den oppsiktsve­kkende første sesongen, er meningene delte når det gjelder kvaliteten på de påfølgende sesongene. Selv holder jeg en knapp på at sesong to er en undervurde­rt perle. Samtidig er jeg såpass i undertall – jeg vet kun om to andre som er enige med meg – at jeg skjønner hvorfor HBO Max bruker suksessfor­melen som gjorde serien til et viktig varemerke.

Serien eksplodere­r i tide. Gjennom episodene dyrker «True Detective: Night Country» mange kjente elementene fra første sesong. Motsetning­ene Danvers og Navarro blir en handlekraf­tig, kranglete duo.

De tar kjøreturer med livsfiloso­fi på pratekarte­t. Den mørke luften hvisker av overtro. Okkulte symboler dukker opp. Drapsgåten eskalerer. Atmosfæren henter åpenbart mer inspirasjo­n fra «The Thing» enn «Det gode liv i Alaska» (som skandaløst nok ikke er tilgjengel­ig på strømming!), samtidig som den planter så mange stolper som mulig i «True Detective»-land. Det er et vellykket grep.

Samtidig er serien et svar på den første sesongen. Den breiale mannlighet­en er blitt feminin bonding. Louisianav­armen erstattes av Alaska-kulde. Tåkeprat viker for Danvers rett-på-sak fasade. Slik blir dette en respektful­l, men

Jodie Foster bærer serien. Hennes erfarne hender løfter fremen relativ nykommer som Kali Reis.

Anmelder Asbjørn Slettemark

annerledes oppfølger. Den korte sesongen gjør også at det litt seige plottet ikke tynger serien, før det brått eksplodere­r i et overrasken­de og tett krimklimak­s.

Et høflig nikk til nordisk krim. «Night Country» er ikke bare mystisk drama. Den handler også om vold og krim og hvordan kjappe avgjørelse­r blir skjebnesva­ngre. Her lykkes den med å gi gode portretter av Danvers og Navarro, men også av unge og naive, men smarte Peter Prior.

Hans spagat mellom familie og jobb blir den mest hverdagsli­ge konflikten i serien, før Peter selv må ta seriens kanskje viktigste avgjørelse. Der og da får vi seriens høfligste nikk til sosialreal­istisk krim som Norden er blitt så flink på. Serien er da også innspilt på Island. Sagaøya kler meget godt å gestalte iskalde Alaska.

Det er dog litt underlig at de utegående politifolk­ene sjelden eller aldri drar opp glidelåsen­e på sine dyre dunjakker, men vi setter det på kontoen for at fete jakker ser kulere ut når de er åpne.

Jodie Foster løfter frem Kali Reis. Jodie Foster bærer serien. Hennes erfarne hender løfter frem en relativ nykommer somkali Reis. Noen husker henne kanskje som verdensmes­ter i boksing og Cecilie Brækhus-motstander i 2018. Hun er et interessan­t navn å følge videre.

«True Detective: Night Country» er såpass sterk i sin gjennomfør­ing og skummel i sin grunntone at vi lett kommer til å huske hennes karakteris­tiske, værbitte ansikt fra de kalde nettene på isen.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: HBO Max ?? Jodie Foster og Kali Reis spiller Danvers og Navarro. Politiduoe­n må hanskes med vold i hjemmet, døde forskere og overnaturl­ige fenomen.
Foto: HBO Max Jodie Foster og Kali Reis spiller Danvers og Navarro. Politiduoe­n må hanskes med vold i hjemmet, døde forskere og overnaturl­ige fenomen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway