Aftenposten

Terroren i Moskva er grusom, brutal og kynisk

-

De rammede etter terroren i Moskva får kondolanse­r og medfølelse fra vestlige ledere. Det skulle bare mangle. Over 130 mennesker ble drept av dem som angrep konserthal­len Crocus fredag kveld. Det minner om det islamistis­ke angrepet i Paris i november 2015 på blant annet konsertste­det Bataclan. Og om Hamasangre­pet på musikkfest­ivalen i Israel i oktober. Og om angrepet på AUFS sommerleir på Utøya i 2011.

Mennesker som søkte glede på en fredagskve­ld, møtte brutal og hensynsløs terror fra ekstremist­er. Det må fordømmes på det sterkeste uansett hvor det skjer. Tilbake sitter de etterlatte med smertefull­t savn – og alle andre med skrekken.

Den islamistis­ke terrorgrup­pen som kaller seg Den islamske staten (IS), har påtatt seg ansvaret. Ekstreme islamister har vært i konfrontas­joner med Russland både i Afghanista­n, Tsjetsjeni­a, Syria og i Sahel-området. Trolig har IS igjen demonstrer­t sin vanvittige kamp mot «de vantro» ved å drepe tilfeldige sivile.

For Russlands president Vladimir Putin burde angrepet være et hardt slag. Amerikansk etterretni­ng advarte for noen uker siden mot faren for mulig terror i Russland. Amerikaner­ne pekte direkte på ISISK, den afghanske fløyen av IS.

Det burde Putin tatt alvorlig. I stedet blåste han av advarselen. Han karakteris­erte det som «utpressing».

Nå kan det ha vist seg at amerikaner­ne hadde rett. Akkurat som amerikansk etterretni­ng hadde rett om et annet brutalt angrep, nemlig Putins fullskala angrep på Ukraina i februar 2022.

Putin skulle beskyttet sivile i sitt eget land. Han skulle bekjempet virkelige og livsfarlig­e islamister. I stedet har han valgt å sette alle krefter inn mot innbilte nazister i Ukraina.

Taperne var denne gang folk som skulle på konsert i Moskva.

Ingen kan si sikkert i dag om angrepet kunne vært avverget om Putin hadde prioritert annerledes. Men i et vestlig demokrati ville et slikt spørsmål stått øverst på dagsordene­n.

I Putins Russland er det annerledes. Der prøver Putin å knytte terroren til Ukraina. Samtidig er faren stor for at han vil bruke terroren til nok en gang å manipulere sin egen befolkning. Resultatet kan bli at han strammer grepet ytterliger­e og fratar folk enda mer frihet.

Da vil tragedien for vanlige russere være dobbel.

❝ Putin skulle beskyttet sivile i sitt eget land. Han skulle bekjempet virkelige og livsfarlig­e islamister.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway