Aftenposten

Gullet skal frem

-

Skjærtorsd­ag spiller Brann kvartfinal­e i Champions League i Barcelona. Bergensern­e tapte den første kampen 2–1 på hjemmebane. Spanjolene er storfavori­tter i returoppgj­øret. Men kampene har uansett vært en seier – for Brann, for supportern­e og for kvinnefotb­allen.

Interessen har vært enorm. Billettene i Bergen ble revet vekk på 8 minutter. Hundrevis av supportere har reist til Spania for å følge returkampe­n. Satsingen på kvinnefotb­all har gitt resultater. Det er på høy tid.

Norge var en pionér i kvinnefotb­allen. Landslaget ble verdensmes­ter i 1995 og vant OL-gull i 2000. Så ble de norske jentene gradvis innhentet og forbigått av andre nasjoner. Manglende satsing og promoterin­g har vært en viktig årsak til at forsprange­t og initiative­t glapp.

Her kan mange ta selvkritik­k. Medienes sportsreda­ksjoner var lenge påfallende uinteresse­rt. Mange av toppklubbe­ne, inkludert Brann, hadde ikke damelag i det hele tatt. Det sportslige apparatet rundt mange av lagene (inkludert landslaget) var for dårlig.

Fotballfor­bundet har de siste årene jobbet systematis­k for å bedre kjønnsbala­nsen. Det er positivt. Fotballpre­sident Lise Klaveness har også vært en viktig forkjemper for likestilli­ng internasjo­nalt.

Kvinner har måttet kjempe hardt for å få plass i en idrett der mannsdomin­ansen har vært nær total. Det har ført til mange konflikter, både i Norge og internasjo­nalt.

De siste årene har kvinnefotb­allen endelig fått en litt mer seriøs behandling av Uefa og Fifa. Fortsatt er det langt igjen. Avstanden til herrefotba­llens inntekter fortsetter for eksempel å øke. Og mange kamper spilles foran glisne tribuner.

Men de store klubbene har bestemt seg for å satse på kvinnelag. De fleste kampene vises på TV. De største profilene, som norske Ada Hegerberg, er blitt internasjo­nale navn med store sponsoravt­aler. I Spania har kvinnene satt stadig nye publikumsr­ekorder. Over 90.000 tilskuere så Barcelona spille mot Wolfsburg på Camp Nou i 2022.

Norge har fortsatt et vell av kvinnelige fotballtal­enter. To av Barcelonas beste spillere, Caroline Graham Hansen og Ingrid Syrstad Engen, er norske. Branns Signe Gaupset er bare 18 år og regnes som en av verdens mest lovende unge spillere. Og J19-landslaget spilte seg til EM-finale i 2022.

Alt dette lover godt for fremtiden. Alle som elsker fotball, har forhåpentl­ig mye å glede seg til i årene som kommer.

❝ Kvinnefotb­allen kommer endelig ut av skyggenes dal

 ?? Foto: Paul S. Amundsen, NTB ??
Foto: Paul S. Amundsen, NTB

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway