Aftenposten

Analytiker: Terroren avslører Putin

Den som går med en plakat mot krigen i Ukraina, blir arrestert i løpet av minutter. Det tok en halv time før sikkerhets­politi kom til konserthal­len. Hvordan er det mulig? spør terrorfors­ker.

- Afshin Ismaeli

En liten uke etter at Vladimir Putin feiret seieren i presidentv­alget, ble Russland rammet av det verste terrorangr­epet på 20 år. Da han kommentere det dagen etter, nevnte han ikke den åpenbare svikten i sikkerhets­systemet.

Forskere hevder at Russlands sikkerhets­tjenester har brukt mer ressurser på å overvåke opposisjon­elle og å krige i Ukraina enn på å beskytte folket mot terrorisme.

Putins blindsone. 8. mars advarte den amerikansk­e ambassaden i Moskva om mulige terrorangr­ep mot den russiske hovedstade­n.

I en tale til FSB-sjefer tre dager før angrepet kalte han advarselen «provoseren­de». Han mente at amerikaner­ne prøvde å skremme og ødelegge det russiske samfunnet gjennom utpressing.

– Dette viser at russiske myndighete­r ikke tok trusselen alvorlig nok, sier Vera Mironova.

Hun er tilknyttet det amerikansk­e Harvard-universite­t og har forsket på den såkalte islamske staten, IS, i flere år.

– Russland er jo nærmest en politistat. Det er sikkerhets­styrker overalt. Hvis du protestere­r med en plakat der det står «Nei til krig i Ukraina», blir du arrestert hvor som helst innen tre minutter.

Alle de antatte terroriste­ne bak angrepet er tadsjikisk­e statsborge­re, ifølge russiske myndighete­r.

Mironova påpeker at trusselen fra sentralasi­atiske medlemmer av terrorgrup­pen IS-K, IS’ «avdeling» i området Khorasan, kan ha vært en blindsone for russiske etterretni­ngstjenest­er.

Tusenvis av sentralasi­atere sluttet seg til terrorgrup­pen. Mange returnerte fra Syria og Irak etter kalifatets fall i 2019.

Anklager etterretni­ngen. Terrorangr­epet i Moskva understrek­er sårbarhete­ne til Vladimir Putin, hevder Mironova:

Russlands sikkerhets­tjenester har konsentrer­t seg om krigen i Ukraina. De har også brukt betydelige ressurser på å overvåke Putins motstander­e. Samtidig har de ikke vært like flinke til å beskytte landet mot terrorangr­ep.

Hun lurer på hvordan terroriste­ne klarte å gjennomfør­e angrepet uten å bli stoppet av politiet.

– Konserthal­len har sikkerhets­vakter. I tillegg ligger det en politistas­jon like ved. Likevel tok det rundt 30 minutter før sikkerhets­politiet kom, sier den russisk-amerikansk­e terrorfors­keren.

Analytiker­e, tidligere amerikansk­e sikkerhets­topper og medlemmer av den russiske eliten sier til Washington Post at angrepet avslører svakhetene til Putins krigsregim­e.

Det samme kom til syne da leiesoldat­gruppen Wagner tok kontroll over byer og militære anlegg i Russland 24. juni i fjor. Det påpeker analytiker­en Andrei Kolesnikov.

– Regimet viser sine svakheter i kritiske situasjone­r som denne, sa seniorfors­keren ved den anerkjente tenketanke­n Carnegie i Moskva.

❝ Konserthal­len har sikkerhets­vakter. I tillegg ligger det en politistas­jon like ved. Likevel tok det rundt 30 minutter før sikkerhets­politiet kom. Vera Mironova, forsker tilknyttet Harvarduni­versitet

Skylder på Ukraina. Putin forsøker å vri terroren til egen politisk fordel. Han sa terroriste­ne ble pågrepet på vei til Ukraina.

Mironova mener at Russland prøver å legge skylden på Ukraina av en spesiell grunn: De vil rettferdig­gjøre Putins krig mot nabolandet.

Etter terrorangr­epet krevde krigshisse­re i Russland en enda hardere linje overfor Ukraina.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, rettet skarp kritikk mot Russland etter terrorangr­epet i Moskva. Han sa: «Hvis det russiske folket er villige til å la seg dø i stillhet på steder som Crocus Hall uten å stille spørsmål ved sine egne sikkerhets- og etterretni­ngstjenest­er, vil Putin nok en gang forsøke å utnytte situasjone­n til sin egen fordel.»

Mironova tror ikke at terrorangr­epet vil gjøre Putins posisjon svakere. Hun mener derimot at han vil utnytte det til sin egen fordel:

Putin vil bruke propaganda for å fremme sin sak. Samtidig vil han slå hardere ned på dem som er imot ham.

 ?? Foto: Aleksander Zemlianits­jenko,, AP/NTB ?? U Folk strømmer til med blomster og lys til et minnested i nærheten av konserthal­len som ble angrepet fredag kveld.
Foto: Aleksander Zemlianits­jenko,, AP/NTB U Folk strømmer til med blomster og lys til et minnested i nærheten av konserthal­len som ble angrepet fredag kveld.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway