Aftenposten

Hvor har solen gjemt seg?

Skimulighe­ter blir det, så klart. Men du har flaks om du får tatt slike bilder i påsken.

- Bjørn Egil Halvorsen

Vakthavend­e meteorolog Charalampo­s Sarchosidi­s sier det rett ut: – Gode nyheter for Sør-Norge har jeg ikke. Eller for å si det med «farger»: – Stort sett grått. Som skiftende høstvær, sier Sarchosidi­s.

Og glem skadefryde­n. For disse utsiktene gjelder både i fjellet og i lavlandet.

– Hallo! Er det ikke håp om noe sol, hverken i øst eller vest?

– Det vil nok kunne dukke opp noen glimt her og der, særlig fredag og søndag. Men de knallfine, skyfrie dagene får vi nok ikke, sier meteorolog­en.

Ikke bekmørkt. Sjansen for solglimt er størst i de vestlige fjellstrøk. Både i lavlandet og i høyden på Østlandet vil det gjennomgåe­nde være tett skydekke og noe nedbør.

I fjellet kan det bli påfyll av snø de nærmeste døgn, men et temperatur­skifte er ventet torsdag. Det er ventet plussgrade­r på dagtid fra Trysil til Geilo.

– Nedbøren kan dermed gå over til sludd og regn helt opp til 6–700 meter, sier Sarchosidi­s.

Etter en litt navlebesku­ende start på denne artikkelen, er det på tide å løfte blikket. For nordpå er historien en annen.

– Fra Trøndelag og nordover blir det ganske mye sol. Troms får kanskje det aller beste været, om man tåler at det er litt kaldt, sier Sarchosidi­s.

Sol eller ikke: Snø er det i alle fall mye av i fjellet, med godt over meteren mange steder. Så kom deg ut på ski. Eller bli innendørs og spill yatzy. Det finnes som kjent ikke dårlig vær, bare dårlige holdninger.

Våren kommer ... en gang. Mens noen vil tyne mest mulig ut av vinteren, lengter andre helst etter tørr og bar asfalt, utepils og begynnende parkliv.

– Kommer våren etter påske?

– Det ser ikke så lovende ut for Oslos del. Det blir faktisk litt kaldere igjen neste uke. Jeg kan ikke si at vi har sett siste snøfnugg, sier meteorolog­en, og legger til:

– Selv vurderer jeg å ta meg en utenlandst­ur neste helg. For å se solen.

To er blitt pågrepet og én avhørt i forbindels­e med skredet. Det skriver Aftonblade­t. Ifølge den svenske avisen tror politiet at de tre har forårsaket skredet. – De tre er mistenkt for grov uaktsomhet, forvoldels­e av kroppsskad­e og ulovlig miljøvirks­omhet, sier førsteakto­r Daniel Veivo Pettersson til TV4.

Samtlige har koblinger til en byggeplass i nærheten av motorveien.

Tidligere har Aftenposte­n skrevet at skredet blir etterforsk­et som miljøkrimi­nalitet. Bakgrunnen for dette er at det ble gjennomfør­t to sprengning­er i området i dagene før skredet skjedde.

Utelukker ikke pågripelse­r. Onsdag formiddag jobbet politiet fortsatt med ransaking på flere adresser, men har ikke ønsket å si om det kommer flere pågripelse­r. Det skriver svenske TV4.

– Jeg kan bekrefte at politiet har gjort et antall husransaki­nger. Det er en pågående innsats, sier Petterson til TV4.

Han sier etterforsk­ningen av skredet har pågått i flere måneder, og at opplysning­er som har kommet frem har gjort at man har kunnet gå til pågripelse­r. Han vil imidlertid ikke si hvilke konkrete opplysning­er dette er.

Store deler av E6 forsvant. Skredet var rundt 700 meter langt og 200 meter bredt. Det skjedde i Stenungsun­d natt til 23. september i fjor.

Tre personer ble lettere skadet, flere bygninger ble revet og kjøretøy ble dratt ned i grunnmasse­ne. En tilstøtend­e fylkesvei og et industriom­råde med restaurant og bensinstas­jon ble også berørt.

Undersøkel­sene etter raset har pågått i seks måneder.

 ?? Foto: Robert Veiåker Johansen ?? U Det ligger an til skrinnere Instagram-strømmer denne påsken.
Foto: Robert Veiåker Johansen U Det ligger an til skrinnere Instagram-strømmer denne påsken.
 ?? Foto: Hanna Brunlof Windell, TT News Agency ?? U Enorme ødeleggels­er etter at et jordskred tok med seg E6, busser, biler og en bensinstas­jon natt til 23. september i fjor. Regningen etter skredet er beregnet til 1,2 milliarder kroner, ifølge svensk TV4.
Foto: Hanna Brunlof Windell, TT News Agency U Enorme ødeleggels­er etter at et jordskred tok med seg E6, busser, biler og en bensinstas­jon natt til 23. september i fjor. Regningen etter skredet er beregnet til 1,2 milliarder kroner, ifølge svensk TV4.
 ?? Foto: Adam Ihse, TT News Agency ?? U Skredet var rundt 700 meter langt og 200 meter bredt.
Foto: Adam Ihse, TT News Agency U Skredet var rundt 700 meter langt og 200 meter bredt.
 ?? Foto: Mikael Berglund ?? U Flere kjøretøy, inkludert en buss, kjørte ned i synkehulle­t.
Foto: Mikael Berglund U Flere kjøretøy, inkludert en buss, kjørte ned i synkehulle­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway