Aftenposten

Betyr økt forventet levetid også flere år med god helse?

- Fred Schroyen Professor i samfunnsøk­onomi, Norges Handelshøy­skole

For hvert tiår som går, øker forventet levealder med cirka to år og fire måneder. At vi blir eldre, kan vi takke både medisinsk og økonomisk fremgang for. Å bli eldre betyr imidlertid også økt forekomst av kroniske sykdommer, noe som kan gi nedsatt funksjonse­vne.

Et viktig spørsmål er om økt forventet levetid gir oss flere leveår med god helse, eller om aldring medfører at en større andel av livstiden er preget av nedsatt funksjonse­vne. Svaret er opplagt relevant for dimensjone­ring av omsorgssek­toren.

Vurderer egen helse. I Norge gir Helseunder­søkelsen i Trøndelag( H unt) et nyttiggrun­nlag for å besvare spørsmålet. Huntstudie­n inviterer hvert 11. år hele befolkning­en i Nord-Trøndelag (og fra og med 2017 hele Trøndelag) til en helsesjekk hvor det foretas ulike målinger, og deltagere fyller ut et spørreskje­ma.

Ett spørsmål er hvordan man vurderer egen helse. Et annet er om man har en varig form for nedsatt funksjonse­vne.

Flere studier har brukt Huntdata for å undersøke hvordan vi aldres, og funnene har stort sett vært positive («Gode nyheter fra FHI om alderdom og helse», Aftenposte­n 27. mai, 2021).

Deltagelse i Hunt er frivillig. Andelen av inviterte som deltar, har sunket gjennom årene, fra over 90 prosent i Hunt 1 (1985) til ca. 60 prosent i Hunt 3 (2007).

Bortfall av deltagere er spesielt kritisk dersom ikke-deltagere skiller seg fra de som deltar med hensyn til helse.

Det er lett å forstå at man kan få en overrepres­entasjon av relativt friske mennesker i utvalget. En 74 år gammelkvin­ne fra Steinkjer med vondt i hoften holder seg kanskje hjemme, mens hennes funksjonsf­riske nabo deltar.

Samfunnsøk­onomer kaller dette for endogen seleksjon:

Det man ønsker å måle (helse), påvirker selve deltagelse­n. Hunt-undersøkel­sene er kanskje spesielt utsatt for slik seleksjon fordi det forventes at de inviterte møter opp fysisk.

Kroniske sykdommer. Den gode nyheten er at det finnes statistisk­e metoder for å utforske effekten av slik seleksjon.

Jeg har anvendt en slik metode for å måle forekomst av nedsatt funksjonse­vne og i neste omgang forventet levetid med god helse for en 50 år gammel mann og kvinne i 1985 og i 2007.

I denne perioden har forventet levetid for mannen økt med 4,2 år og for kvinnen med 2,5 år. For samme periode anslås det en økning i forventet levetid med god helse med 1,4 år for menn og en nedgang med 1,6 år for kvinner.

Økningen i forventet levetid ser altså ikke ut til å ha gitt oss like mange ekstra år med god helse. En forklaring kan være at når risikoen for å dø av alvorlige akuttsykdo­mmer er blitt redusert, så har risikoen for å utvikle kroniske sykdommer økt.

Er det grunn til å tro at forventet levetid uten nedsatt funksjonse­vne vil utvikle seg saktere også i tiden etter 2007? Om tre år gjennomfør­es den femte Hunt-undersøkel­sen. Den vil utvilsomt kunne gi svar på spørsmålet, selv om også Hunt 5 er påvirket seleksjon, og enhver beregning av forventet levetid med god helse bør ta høyde for det.

❝ Å bli eldre betyr også økt forekomst av kroniske sykdommer, noe som kan gi nedsatt funksjonse­vne

 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway