Aftenposten

I denne serien jobber spøkelsene for å kjede deg i hjel

«Veronika» setter en ny standard for kjedelig, middelmådi­g nordisk krim.

- Asbjørn Slettemark Anmelder og journalist

Betyr «Veronika» et farvel med den nordiske krimthrill­eren? Den gjør i hvert fall et godt forsøk. Strømmetje­nestenes ønsker har lenge skapt et marked for det verden kjenner som Nordic noir. Dermed har produsente­r i nord laget den ene kjappe serien etter den andre.

Innholdet er dessverre blitt strømlinje­formet. «Veronika» er så lite sjelfull at det føles som å lese en uinspirert Wikipedia-artikkel om nordisk TV-krim.

Veronika jobber som politi. Da vi møter henne, er hun på randen av et nytt mentalt sammenbrud­d. Hun tygger Sobril som en fotballtre­ner kjører gjennom en pakke tyggis.

Ektemannen Thomas er sanglærer for lokal ungdom. Han forsøker å holde familien samlet. Det er ikke lett når sønnen utredes for ADHD, datteren blir småmobbet av svømmetren­eren, og politikona ser spøkelser på høyløs dag.

Da en ung pike blir funnet drept, eskalerer Veronikas visjoner. Er det psykose, eller er hun et bevis på at «Åndenes Makt» hadde rett? Er det mer der ute i skogen enn hva vi vanlige bygdefolk ser?

Fargeløs dialog. «Veronika» selger seg inn som en krimthrill­er. Den hadde vært mer vellykket som kort familietra­gedie. Eller en crazykomed­ie om spøkelser, piller og tafatte sanginstru­ktører. Det eneste mysteriet er hvorfor Veronika beholder jobben som frådende pillezombi­e.

Krimplotte­t med forsvunne barn og graving i fortidens mørke er like forutsigba­rt som i en middelmådi­g krimroman. Det tar også tre episoder før plottet dukker opp. Innen den tid har seeren sovnet eller forsvunnet inn i mobilen.

Bildene fra innlandet kunne vært hentet fra en tilfeldig skandinavi­sk krimserie. Ingen av rollene er skrevet ut som interessan­te karakterer. Alle snakker likt. De har samme syntaks. Dialogen er fargeløs. Politifolk­ene snakker ikke som ekte politi, men som KI-genererte kopier av slik de har snakket i tidligere nordic noir- serier.

«Har vi noe nytt», spør en politibetj­ent trøtt på åstedet etter at et lik er gravd opp. «Offeret var pent begravet. Det kan tyde på at gjerningsp­ersonen kjente offeret. Hen brydde seg om henne», svarer etterforsk­er Nassir flatt. Er han på audition for en krimparodi?

Kjedelige karakterer. Hovedrolle­ne er autopilote­r gjennom et landskap av påklistret mental helse. Mye tid brukes på nøling og stirring ut i skogen. Det reflektere­r for så vidt den frustreren­de meningsløs­heten når depresjon legger seg som et vått teppe over en familie, men det blir ikke god thriller av det.

Skummelt er det heller aldri. Spøkelsene jobber mest for å kjede seeren i hjel.

Veronika og Thomas får ingen støtte av omgivelsen­e. Spesielt politikont­oret består av en kommunegrå forsamling av strømmever­dens platteste karakterer. Et forsøk på å etablere et bygdedyr på en kafé forvitrer raskt.

«Veronika» har ikke en eneste spennende person utenom Veronika, som vi tvinges til å få et forhold til. Det mest interessan­te serien klarer, er å spørre hvordan man reagerer når et familiemed­lem sier at de ser døde mennesker på høylys dag? Heller ikke her klarer ikke «Veronika» å skape en diskusjon med seeren.

Fyllstoff. Det er noe positivt å melde. Den kompromiss­løse musikken lukker serien inne i et eget univers. Det samme gjelder scenografi­en, som er gjennomfør­t uspektakul­ær, slik skandinavi­ske småkommune­r ofte er.

Etterlatt inntrykk er likevel at drivkrafte­n bak «Veronika» er at noen måtte fylle strømmetje­nesten sin med krim.

De var fornøyd da noen foreslo rette stikkord. Bygd? Politidame som knasker piller? Ung pike drept? Kjør på!

 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: SkyShowtim­e ?? «Veronika» har ikke en eneste spennende person utenom Veronika (Alexandra Rapaport).
Foto: SkyShowtim­e «Veronika» har ikke en eneste spennende person utenom Veronika (Alexandra Rapaport).
 ?? Foto: SkyShowtim­e ?? Tobias Santelmann spiller ektemannen som prøver å holde familien samlet.
Foto: SkyShowtim­e Tobias Santelmann spiller ektemannen som prøver å holde familien samlet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway