Aftenposten

OpenAI har mistet ledelsen

For første gang er OpenAIs mest avanserte språkmodel­l forbigått av en konkurrent. Navnet er Claude, og bak den står utbrytere fra OpenAI.

- Per Kristian Bjørkeng Teknologij­ournalist

Konkurrans­en om å lage den aller beste språkmodel­len er intens. Natt til onsdag ble det klart at OpenAIs språkmodel­l GPT-4 har mistet ledelsen for første gang. Det skjedde i en anerkjent konkurrans­e der tusenvis av brukere rangerer svar fra ulike språkmodel­ler, uten å være klar over hvilken de leser svar fra.

Over 33 000 brukere har nå svart at det er språkmodel­len Claude 3 Opus fra selskapet Anthropic som er best. Den er motoren i chatboten Claude, som ennå ikke offisielt er tilgjengel­ig i Norge. Imidlertid er det mulig å få tilgang via en VPN-tilkobling.

Utbrytergr­uppe. Anthropic ble grunnlagt i 2021 av fire utbrytere fra OpenAI, men var allerede to år senere verdt 40 milliarder kroner. De fire har uttalt at de mente det var for vanskelig å fokusere på sikkerhete­n i en så stor organisasj­on som OpenAI, samt at de ønsket en mer menneskese­ntrert utvikling av språkmodel­ler.

Imidlertid har selskapet spesielt markert seg ved å bruke maskiner istedenfor mennesker til å trene sine språkmodel­ler.

Færre funksjoner. Selv om språkmodel­len Claude nå scorer best, er det ikke sikkert at brukere uten videre vil erstatte et abonnement på ChatGPT Plus med Claude. Årsaken er at Claude foreløpig har langt færre ekstra funksjoner ut over at selve evnen til å formulere seg er god.

ChatGPT Plus kan nå for eksempel på eget initiativ sjekke sine svar opp mot kilder på nettet, kjøre kode, forstå stemmen din og gjøre flere andre ting som Claude foreløpig ikke kan.

Foretrekke­r Claude. Imidlertid melder mange avanserte brukere nå at de foretrekke­r Claude fremfor ChatGPT. Undertegne­de kan ikke skrive programkod­e, men bruker språkmodel­ler til å kode for seg.

Nylig brukte jeg GPT-4 til å hjelpe med et relativt avansert prosjekt. Det krevde at språkmodel­len skriver flere hundre programlin­jer på en rekke ulike programmer­ingsspråk.

Med GPT-4 måtte jeg etter 6 timers arbeid gi opp prosjektet halvveis. Modellen klarte ikke lenger å finne sine egne feil. Med Claude 3 Opus kom jeg helt i mål på nesten samme tid.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway