Aftenposten

Å utsette noen for kjønnsleml­estelse må få konsekvens­er

-

Iår 2000 tok den unge og modige Kadra Yusuf med seg skjult kamera og mikrofon fra TV 2 for å avsløre at imamer i Norge oppfordrer til omskjæring av kvinner. Det er snart et kvart århundre siden.

Det er ikke godt å vite hvor mange jenter som er blitt utsatt for kjønnsleml­estelse siden den gang. I 2013 regnet forskere ved Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress seg frem til at 17.300 jenter var blitt kjønnsleml­estet før de kom til Norge. Siden 2013 er rundt 20.000 kvinner fra land hvor kjønnsleml­estelse er utbredt, blitt bosatt i Norge.

Men også jenter som bor i Norge, er utsatt for slik fare. Ann Karin Swang, leder av Landsgrupp­en av helsesykep­leiere i Norsk Sykepleier­forbund, sier til Aftenposte­n at hun vet at jenter blir sendt fra Norge til foreldrene­s hjemland for å bli omskåret.

Syv norske sykehus har poliklinik­ktilbud til kvinner som er blitt kjønnsleml­estet. Siden 2004 har 842 kvinner møtt opp til time på klinikken ved Ullevål sykehus. 546 har fått gjennomfør­t kirurgi.

Som oftest er behandling­en såkalt deinfibule­ring, som betyr gjenåpning. Kvinnene som er blitt utsatt for lemlestels­en, var typisk syv år da inngrepet ble utført. Det er et grotesk overgrep mot små jenter. Og det er et inngrep som ofte gir dem smerter resten av livet hvis de ikke får hjelp.

Fire av fem kvinner som er blitt behandlet for kjønnsleml­estelse ved Ullevål, er utsatt for den alvorligst­e formen. Det innebærer innsnevrin­g av skjedeinng­angen ved at deler av kjønnslepp­ene (indre og/eller ytre) skjæres bort og sys eller føyes sammen slik at det dannes et hudsegl som stenger skjedeinng­angen. Ofte fjernes også deler av klitoris.

Det skal gis tilbud om samtale og underlivsu­ndersøkels­e ved skolestart, på barneskole­ns 5. trinn og på ungdomssko­len. Men i hvilken grad dette gjøres, varierer mellom kommunene. Samarbeide­t mellom flyktningh­elsetjenes­te, helsestasj­on og skolehelse­tjeneste er ikke like godt overalt. Det er et arbeid som bør få høyere prioritet.

Men det bør også få konsekvens­er når foreldre sender sitt unge barn til hjemlandet for å få utført noe slikt. Det er ikke bare den som sitter med skalpellen, som har skylden.

Personer som medvirker til at en jente blir omskåret, kan få fengselsst­raff i inntil ti år. Utenlandsk­e statsborge­re som blir dømt for dette, kan også bli utvist fra Norge. Denne delen av lovverket bør ikke være sovende paragrafer.

❝ Personer som medvirker til at en jente blir omskåret, kan få fengselsst­raff i inntil ti år

 ?? Foto: Signe Dons ?? l Det gjøres mye arbeid for å få ut informasjo­n.
Foto: Signe Dons l Det gjøres mye arbeid for å få ut informasjo­n.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway