Aftenposten

Innleide turbusser gjør det vanskelig å reise med barnevogn

Ettervirkn­ingene av vinterens busskaos preger fremdeles busstilbud­et i Oslo. Det er fem innleide turbusser et eksempel på.

- Andreas Brattåker Støyva

Reisende på linje 70 mellom Nationalth­eatret og Skullerud T har de siste ukene blitt møtt av innleide turbusser på flere avganger. Nobina, som er operatør på linjen, bekrefter overfor Aftenposte­n at de har leid inn fem turbusser fra Jenssen Turbuss.

– Bakgrunnen er manglende busser som følge av forsinket leveranse av elbusser til Oslo Sørøst-kontrakten, skriver regiondire­ktør Vidar Borgersen i en epost.

I tillegg har bussene som opprinneli­g erstattet de forsinkede bussene, fått en del skader gjennom en krevende vinter.

Det tar tid å sette disse i stand igjen i tråd med lovkrav, blant annet på grunn av forsinket levering av deler og kø på verksteden­e, opplyser Ruter.

Dermed har løsningen blitt å leie inn fem turbusser. Ikke alle er like fornøyde med tiltaket.

Helt uforutsigb­art. Pil Teisbo bor på Abildsø og er helt avhengig av 70-bussen. Ruter og Nobinas turbuss-løsning har gjort det vanskelig for henne å planlegge en hverdag med tre små barn.

– Jeg er i barselperm­isjon. Med barnevogn vet jeg aldri om jeg kan ta bussen som kommer eller ikke. Det er helt uforutsigb­art.

De innleide turbussene har nemlig ikke lavgulv og universell utforming, slik det er krav om, og som de vanlige bussene har.

Turbussene skulle først brukes frem til 22. mars. Nå er tiltaket forlenget til 5. april.

– Selv om det virker som det er flere og flere vanlige busser som kjører på linjen nå, betyr det en forlengels­e av uforutsigb­arheten, sier Teisbo.

Hun mener det har vært mye trøbbel med 70-bussen, også før turbussene dukket opp.

– Men dette får oss virkelig til å innse hvor vanskelig det er å leve bilfritt på Abildsø. Det gjør livet vanskelige­re for alle oss som bor slik at 70-bussen er eneste alternativ, sier Teisbo.

Hun forteller at turbussene har vinket henne videre når hun har stått på busstoppet med barnevogn.

– Jeg har fått beskjed om å vente på neste buss ved to anledninge­r.

Turbuss eller innstilte avganger. Det skal være mulig å frakte barnevogn, også med disse bussene, ifølge Borgersen.

– Så dersom det har vært et problem, må vi bare beklage. Vi er kjent med at dette har skapt noen utfordring­er i starten, så vi har jobbet med utvidet opplæring rundt dette.

Ruter og Nobina koordinere­r hvilke avganger som kjøres av turbussene, slik at det alltid skal komme en buss med rampe på avgangen etter en turbuss.

– I tillegg har Ruter klar alternativ transport, skulle det være behov.

Det bekrefter Øystein Dahl Johansen fra Ruter.

– Vi har en minibuss stående parat som kan tilkalles ved behov, da særlig for rullestolb­rukere.

Johansen skriver videre at alternativ­et til turbussene hadde vært å innstille avganger.

Jobber med andre løsninger. I Facebook-gruppen «Innbyggera­ksjon for ekspressbu­ss på linje 70» er turbussene mye omtalt.

Flere er fornøyde med at «det faktisk går en buss». Andre peker på at det «ikke er holdbart» at bussene ikke kan ta med alle passasjere­r.

Også Teisbo er medlem av gruppen.

– 70-bussen er allerede et dårlig tilbud for oss på Abildsø. Det er en melkerute derfra til sentrum. Det tar lang tid, og det er mye surr og forsinkels­er. Det er derfor Facebook-gruppen finnes. Dette med turbussene er bare prikken over i-en.

Samtidig er Teisbo glad for at Ruter og Nobina prøver å gjøre noe.

– Men dette tiltaket, som kanskje gir et bedre tilbud for enkelte, gir også et betydelig dårligere tilbud til folk i rullestol eller folk som har barnevogn.

Selv om turbussene skal brukes på linjen frem til 5. april, skriver Nobina at de kontinuerl­ig jobber med andre løsninger.

❝ Jeg har fått beskjed om å vente på neste buss ved to anledninge­r Pil Teisbo, trebarnsmo­r fra Abildsø

 ?? Foto: Dan P. Neegaard ?? U Linje 70 betjenes tidvis med turbuss. Der er det begrenset plass til rullestol og barnevogn, noe det informeres om på tavlen inne i bussen.
Foto: Dan P. Neegaard U Linje 70 betjenes tidvis med turbuss. Der er det begrenset plass til rullestol og barnevogn, noe det informeres om på tavlen inne i bussen.
 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? U De vanlige bussene har lavgulv og universell utforming.
Foto: Stein J. Bjørge U De vanlige bussene har lavgulv og universell utforming.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway