Aftenposten

Fattighuse­t har ikke nok mat – må holde stengt i påsken

Det er økt pågang av folk som trenger matvarer i Oslo.

- Trond J. Strøm og Dan P. Neegaard (foto)

Lasse Storvik er styremedle­m, og var inntil nylig styreleder for Fattighuse­t. Han forteller til Aftenposte­n at de fikk delt ut mat til 677 personer på onsdag. Det var NRK som først omtalte at Fattighuse­t må stenge i påsken. Da NRK publiserte artikkelen, så det ut til at bare 200 personer skulle få mat denne dagen.

– Vi klarte å skaffe mer mat enn det så ut til først. Det er ikke så ille at vi fikk gitt mat til 677 personer, sier Storvik.

Fattighuse­t holder til i Grønlandsl­eiret, like ved politistas­jonen. Det er en ideell organisasj­on, som drives av frivillige. Det har merket økt pågang av folk som trenger matvarer.

– Det var en jevn økning hele forrige år. Nå er kapasitete­n vår sprengt, forteller Lasse Storvik.

– Skyldes krigen i Ukraina. Arya Kalhor har nylig blitt styreleder for Fattighuse­t. Han mener at den viktigste årsaken til økt pågang og mindre tilgang på matvarer er krigen i Ukraina.

– Det har kommet mange flyktninge­r hit, og krigen har også ført til at matvarene er blitt dyrere. Når du ser i butikkene, er mat og klær blitt nesten dobbelt så dyrt, påpeker Arya Kalhor. Han forteller at det kommer flyktninge­r fra hele Østlandet til Fattighuse­t i Oslo.

– Tidligere kom det kanskje 150 til 200 folk om dagen. Maks 300. Nå er de ofte 800–900 innom i løpet av en dag, sier Kalhor. Han er oppgitt over at politikern­e ikke bevilger mer penger for å hjelpe alle som er i nød.

På påskens helligdage­r er de fleste butikkene som donerer mat stengt. Det er også Matsentral­en, som er en organisasj­on som sørger for at overskudds­mat fra dagligvare­butikkene gis til veldedige organisasj­oner.

❝ Når du ser i butikkene, er mat og klær blitt nesten dobbelt så dyrt Arya Kalhor, styreleder for Fattighuse­t

– Over 90 prosent av maten vi deler ut kommer fra Matsentral­en, understrek­er styreleder­en.

Sliter med å skaffe mat til alle. Han forteller også at tilgangen på mat er blitt dårligere etter jul. De siste seks ukene har Fattighuse­t slitt med å skaffe mat til alle som vil ha.

– For de frivillige og meg er det veldig trist. De kommer hit og ber om mat, de vet ikke at vi ikke har nok, sier Kalhor. Han sier at Fattighuse­t ikke er en rik organisasj­on. Pengene kommer fra gaver. Men det blir ikke nok til å handle mat til 900 personer om dagen.

Fattighuse­t deler ut klær på mandager og mat på onsdager og fredager. Det skulle derfor ikke ha vært utdeling på skjærtorsd­ag uansett. Men langfredag og 2. påskedag blir det ikke utdeling. Folk møter opp om morgenen på utdelingsd­agene. De stiller seg i kø. Så lenge det er mat igjen, får de billetter som garanterer at de får en matpose.

– Vi har vanligvis rundt ti frivillige inne i huset på utdelingsd­ager. I tillegg er det tre-fire ute som organisere­r køen. På fredager kan det være så mange som tjue som pakker poser, forklarer Lasse Storvik.

– Det er mange snille folk. Etter at det ble kjent at Fattighuse­t må holde stengt i påsken, har det kommet inn flere gaver fra privatpers­oner.

– Det er mange snille folk. Mange som har et hjerte som banker for og som bryr seg om fattigdom. De er en gruppe som alltid støtter oss. Vi lar ikke folk sulte i vårt samfunn. Jeg takker dem alltid hjertelig, avslutter Arya Kalhor.

 ?? ?? U Det er stengte dører på Fattighuse­t langfredag og 2. påskedag.
U Det er stengte dører på Fattighuse­t langfredag og 2. påskedag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway