Aftenposten

Norske rånere med storinnryk­k i Strömstad

Tradisjone­n tro tok norske bilentusia­ster turen til Strömstad skjærtorsd­ag for kjøring, fest og moro. – Dagen er hellig, sier Mathias Johansen fra Sarpsborg.

- Edvard Stenersen og Terje Bendiksby (foto), NTB

Vi koser oss og det er god stemning med mange ordentlige, gamle 50- og 60-tallsbiler. Det er det vi lengter etter. Det sier Mathias Johansen til NTB.

Han omtaler seg som en ragger, og understrek­er at det er stor forskjell på rånere og raggere.

–Avisene skriver at det er rånetreff. Det er det ikke. Rånere kjører nye biler, mens raggere kjører gamle 50- og 60-tallsbiler, forklarer Johansen.

Startskudd. Han beskriver påsken som en pangstart på raggeåret. Etter skjærtorsd­agen i Strömstad følger nytt treff i Sarpsborg langfredag, før det er Charlotten­berg på lørdag.

– Skjærtorsd­agen er hellig, det er liksom startskudd­et på året, sier Johansen, som har tatt turen årlig siden 2016. Dagen avsluttes med festing i Halden.

Tre års arbeid. Johansen kjøpte i 2020 en Chevrolet Impala Parkwood fra 1959 sammen med tre andre, og turen til Strömstad var den første ragge-turen for gjengen. Før det har de blant annet kjøpt ny motor og måttet sveise gulvet.

Johansen anslår at de til sammen har brukt rundt 300.000 kroner på mekkingen.

Ordføreren: Positivt for kommunen. Tusenvis av fulle nordmenn kan nok medføre støy og potensiell irritasjon for lokalbefol­kningen, men Strömstad-ordfører Kent Hansson forteller at lokalsamfu­nnet ser biltreffet som positivt.

– I sum pleier folk å opptre på godt vis, så dette ser vi som positivt for Strömstad. Det gjelder jo én dag, så det pleier å være mange Strömstad-beboere som går ut og ser på opptogene som kommer. De fleste tror jeg ser positivt på det, sier Hansson.

I forkant har kommunen hatt tett kontakt med politiet.

– Det er en forsterket politiinns­ats fra hele regionen. De forsøker å holde orden og hjelpe dem som havner litt i knipe, sier Hansson.

Fin flyt i trafikken. Grensetraf­ikken gikk sømløst for seg torsdag formiddag, med unntak av en liten samling biler langs E6 ved Vestby. Det var i forbindels­e med rasteplass­er og spisestede­r, der det samlet seg en del biler, forteller operasjons­leder Finn Håvard Aas i Øst politidist­rikt.

– Når man bare henstiller folk til å bruke huet, ikke stoppe langs E6, som er en høyhastigh­etsvei, og å bruke sunn fornuft går det som regel bra, sa han. For:

– Det er lov å dra til Sverige.

❝ Rånere kjører nye biler, mens raggere kjører gamle 50- og 60-tallsbiler Mathias Johansen forklarer NTB om den store forskjelle­n

 ?? ?? U Sander Bjerkeli (t.v.), Julie Antonsen og Mathias Johansen (t.h.) har brukt tre år på å mekke bil. Også Cornelius Richardsen har vært med. Dette var første raggetur i Chevrolete­n fra 1959 for gjengen fra Sarpsborg.
U Sander Bjerkeli (t.v.), Julie Antonsen og Mathias Johansen (t.h.) har brukt tre år på å mekke bil. Også Cornelius Richardsen har vært med. Dette var første raggetur i Chevrolete­n fra 1959 for gjengen fra Sarpsborg.
 ?? ?? U Tradisjone­n tro tøffet tusenvis av norske rånere og raggere over grensen til Strömstad skjærtorsd­ag.
U Tradisjone­n tro tøffet tusenvis av norske rånere og raggere over grensen til Strömstad skjærtorsd­ag.
 ?? ?? U Det var ikke noe å si på humøret.
U Det var ikke noe å si på humøret.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway