Aftenposten

Åpen om fristelser og konflikter

I sin ferske selvbiogra­fi forteller pave Frans at han vaklet i troen etter et møte med en blendende vakker jente.

-

Jorge Mario Bergoglio ble født i Argentinas hovedstad Buenos Aires i 1936 og begynte tidlig på prestesemi­nar. I en ny selvbiogra­fi, ført i pennen av den italienske journalist­en Fabio Marchese Ragona, forteller han hvordan den katolske kirken nesten gikk glipp av sin første søramerika­nske pave.

Dette skjedde da han var gjest i bryllupet til en onkel, der han «ble blendet» av en ung, argentinsk skjønnhet.

«Så vakker, så flink at jeg ble helt fortumlet», forteller den 87 år gamle paven i boken.

Vanskelig å be. «Den neste uken fikk jeg henne ikke ut av hodet. Jeg så henne for meg og fant det vanskelig å be. Heldigvis gikk det over, og jeg ble på nytt i stand til å vie både kropp og sjel til kallet mitt», forteller han.

Selvbiogra­fien er krydret med anekdoter og vier betydelig plass til en av pavens store kjærlighet­er; fotball.

Et helt kapittel handler om fotballstj­ernen Diego Maradona som ved hjelp av «Guds hånd» sikret Argentina seier over England i VM-finalen i 1986 - med hands.

«Da jeg som pave, for noen år siden tok imot Maradona i Vatikanet spurte jeg ham spøkefullt om hvem sin hånd som egentlig hadde skylden», forteller paven i boken.

Lukker ørene. Pave Frans har under sin tid i Vatikanet forsøkt å gjøre den katolske kirken mer inkluderen­de, og han har åpnet kirken for dem som tidligere ble omtalt som syndere.

Det skjedde blant annet da han i fjor ga katolske prester muligheten til å velsigne homofile par, noe som resulterte i krass kritikk fra konservati­ve kretser.

Pave Frans har også tatt et oppgjør med den katolske kirkens forsøk på å skjule presters overgrep mot barn opp gjennom tidene.

Han har også sagt at han skammer seg over verdens behandling av migranter og urfolk og har som pave, gått hardt ut mot menn som utøver vold mot kvinner. I boken forteller paven at han har lært seg å lukke ørene for kritikk og avviser bestemt at han er i ferd med å ødelegge den katolske kirken, slik enkelte hevder.

«Dersom jeg skulle forholdt meg til alt som er sagt og skrevet om meg, så ville jeg måtte gå til psykolog hver eneste uke», skriver han.

Militærdik­taturet. I selvbiogra­fien kommer paven også inn på det enkelte har betegnet som et mørkt kapittel i hans fortid. Under det brutale militærdik­taturet i Argentina på 1970-tallet var han overhode for jesuittord­enen i landet.

Enkelte har i ettertid anklaget ham for å ha vært unnfallend­e overfor makthavern­e, blant annet da to jesuittpre­ster ble tatt til fange og torturert. Dette avviser han.

«Dette er hevn fra venstreori­enterte som utmerket godt vet hvor sterk motstander jeg var av grusomhete­r som dette», skriver han i boken.

«Mange mennesker har i ettertid fortalt meg at den daværende regjeringe­n i Argentina forsøkte å legge en løkke rundt halsen min», forteller han.

Konflikter og intriger. Vatikanet er i dag det siste absolutte monarkiet i Europa, mener paven, som medgir at det ikke er fritt for konflikter og intriger i Vatikanets korridorer.

Selv om helsen er skral og han nå som oftest er å se i rullestol, har han ingen planer om å abdisere. «Det er ingenting som er så alvorlig at jeg tenker på å trekke meg», skriver han.

Selvbiogra­fien, som på engelsk har tittelen «Life – My Story Through History», er utgitt på italiensk, engelsk, tysk og fransk.

❝ Dersom jeg skulle forholdt meg til alt som er sagt og skrevet om meg, så ville jeg måtte gå til psykolog hver eneste uke Pave Frans i sin selvbiogra­fi

 ?? Foto: Andrew Medichini, AP/NTB ?? U Til tross for sin høye alder og sviktende helse har pave Frans full kalender og er stadig på farten.
Foto: Andrew Medichini, AP/NTB U Til tross for sin høye alder og sviktende helse har pave Frans full kalender og er stadig på farten.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway