Aftenposten

Lønner det seg å kjøpe, lease eller abonnere?

Det er ikke gitt hva som lønner seg.

- Geir Amundsen

Det koster å ha bil, enten du ønsker å eie, lease eller abonnere på den nye doningen. Hvordan du ønsker å disponere bil handler om brukerbeho­v og preferanse­r. Og lommeboken.

Er du mest bekymret for verditap og lånekostna­der på kjøpebilen, eller påkost ved innleverin­g av leasing- og abobil? Vi har sett nærmere på hva Norges suverent mest solgte bil de siste årene, Tesla Model Y, koster deg å eie, lease eller abonnere på i 2024.

Netflix for bilhold. Men før vi slår på kalkulator­en, la oss spole tiden fem år tilbake:

→ I 2019 spår Volvos daværende Norges-sjef at bilabonnem­ent vil stå for halvparten av bildistrib­usjonen deres i 2025. → Abonnement­stjenesten Fleks etableres med mål om å bli «Netflix for bilhold».

Status våren 2024:

→ Bilabonnem­ent sto for 9,8 prosent av Volvos nybilvolum i Norge i 2023. En abonnement­sandel Volvo forventer vil stabiliser­e seg på mellom 20 og 30 prosent, opplyser kommunikas­jonssjef i Volvo Norge, Erik Trosby.

→ Fleks har, etter å ha tapt drøye 220 millioner kroner siden oppstart, valgt å dreie forretning­smodellen fra kortsiktig­e månedsabon­nementer, til å sikte seg inn mot langsiktig­e kunder med valgfri bindingsti­d.

Fleks-gründer Petter Kjøs Utengen forteller at 90 prosent av kundene nå har et langsiktig abonnement. Det gir færre kostbare bilbytter.

Forutsigba­rt. Han mener den økonomiske situasjone­n har gjort at flere ser mot mer forutsigba­re løsninger for å ha bil, med en fast månedspris og fleksibel løpetid fremfor lange kontrakter og dyre lån.

– Det ser vi på salgstalle­ne våre, skriver Kjøs Utengen i en e-post.

Hos Forbrukerr­ådet er man i utgangspun­ktet positive til bilabonnem­ent. Juridisk seniorrådg­iver Thomas Iversen peker blant annet på:

→ Kort bindingsti­d som lar deg kutte kostnader raskt ved behov.

→ Teknologiu­tvikling og mulighet for bilbytte: Elbiler får stadig lengre rekkevidde og raskere ladehastig­heter.

Iversen oppfordrer samtidig bilkundene til å sette seg godt inn i avtalevilk­årene og viser til vilkårsund­ersøkelsen Forbrukerr­ådet gjorde av leietjenes­ter i 2023, deriblant flere bilabonnem­ent.

Den viste at forbrukerv­ernet er dårligere på denne typen tjenester enn når man kjøper produktet. Forbrukerr­ådet etterlyser derfor en egen forbrukert­jenestelov, som vil gi rettighete­r når du blant annet abonnerer på bil.

Forbrukerr­ådets sjekkliste:

→ Hvilke betalingsv­ilkår gjelder?

→ Hvordan er oppsigelse­sadgangen?

→ Hvilket ansvar har selskapet hvis bilen ikke er som avtalt?

→ Hvilket ansvar har du hvis du skader bilen?

Så mye koster det. Du kan abonnere og lease biler fra en rekke ulike aktører. Modellutva­lget er stort, og prisforskj­ellene på eie, lease og abonnement vil variere avhengig av bilmodell og tilbud.

I et beintøft bilmarkede­r det mulig å gjøre gode kjøp og inngå gunstige leasing- og abonnement­savtaler. Sjekk priser med flere tilbydere!

I priseksemp­elet (se tabell) med Tesla Model Y LR har vi:

→ Valgt å ta ut drivstoff og bompenger, som sammen med parkering vil komme på toppen av de andre kostnadene og være likt for alle tre.

→ Brukt et abonnement med ett års bindingsti­d. Kortere bindingsti­d gir høyere månedskost­nader. Eksempelvi­s øker månedspris­en til Fleks på en Model Y fra 9490 kroner til 13.899 kroner om du vil ha månedsavta­le uten bindingsti­d.

→ Brukt en leasingavt­ale med tre års bindingsti­d og fastrente fra Norges største leasingakt­ør Ayvens, tidligere Leasplan.

→ Tatt utgangspun­kt i Opplysning­srådet for Veitrafikk­ens (OFV) 2023-kalkyle.

Brukerbeho­v. Leasing kommer billigst ut i vår sammenlign­ing, men kostnadsfo­rskjellene på de tre bilholdsfo­rmene er små.

Det betyr at brukerbeho­v og preferanse­r kan veie tungt.

Hvor ofte ønsker du å bytte bil, foretrekke­r du å ta verditapet når bilen selges eller byttes inn, eller føles det bedre å prise det inn i de månedlige leasing- og abonnement­skostnaden­e?

Verdt å merke seg:

→ Forskjelle­ne på eie, lease og abonnement vil variere avhengig av bilmodell og tilbud.

→ Kjøp av bil: Verditapet utgjør den største kostnaden, men først når bilen selges eller byttes inn, vil du vite eksakt hvor stor verdiforri­ngelsen har vært i perioden.

→ Det betyr med andre ord at de årlige kostnadene ikke nødvendigv­is samsvarer med de årlige utgiftene.

→ Det varierer hvor i landet abonnement­stjenesten­e leverer biler.

→ Husk å regne inn forskuddsl­eien når du skal finne ut hva leasingbil­en koster deg i måneden gjennom avtaleperi­oden.

→ Flere tilbyr leasing uten forskuddsl­eie, og fastrente gir deg mer forutsigba­re månedsutgi­fter.

Bilabotjen­ester i det norske markedet:

→ Fleks

→ Care By Volvo

→ Imove

→ Sesongbil (Europcar)

→ Avis månedsleie

→ CarCloud (tidligere. Swap)

→ Kinto Flex (Toyota og Lexus)

→ Cupra Frii.

 ?? Foto: Geir Amundsen ?? U Du kan både kjøpe, lease eller abonnerer på Tesla Model Y.
Foto: Geir Amundsen U Du kan både kjøpe, lease eller abonnerer på Tesla Model Y.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway