Aftenposten

Fem gode grunner til at Manglerud trenger et grønt lokk

- Kronikk Adrian Lombardo Landskapsa­rkitekt for Obos-prosjektet «Grønt lokk over Manglerud», LINK Arkitektur

Manglerudt­unnelen omtales som en av Oslos mest seiglivede veistrider. Nå er det kanskje på tide å vurdere en annen løsning. Trafikkmas­kinen på Manglerud har vokst seg enorm. På det meste passerer 100.000 kjøretøy om dagen. De negative miljøkonse­kvensene er alvorlige, og nærområdet har for lengst passert tålegrense­n for støy og forurensni­ng. Langs Bryn, Høyenhall og Manglerud anslår Statens vegvesen at om lag 40.000 mennesker er berørt av miljøforur­ensningen.

Det er kanskje på tide å vurdere en annen løsning enn Manglerudt­unnelen som har ligget i planene de siste tretti årene, og omtales som en av Oslos mest seiglivede veistrider?

Obos og NCC har tatt initiativ til en ny og rimeligere løsning: Å bygge parklokk over motorveien på Manglerud. LINK er arkitekten bak prosjektet. Et parklokk kan gi bydelen en etterlengt­et grønn lunge, fjerne trafikkstø­y og åpne for bygging av opp mot 700 nye Obos-boliger. Trafikken vil avskjermes fra nærmiljøet, og vi gir park og natur til folket. Slik kan vi bedre den helsefarli­ge forurensin­gen og tilrettele­gge for bokvalitet, aktivitet og naturmangf­old i området.

Her er fem gode grunner for at Manglerud trenger et grønt lokk.

1. Bedre livskvalit­et for folk i nærmiljøet

Et lokk over Manglerud trafikkmas­kin vil gi betydelig reduksjon av støy og svevestøv til eiendommer i området. Oslo har den dårligste idrettsanl­eggsdeknin­gen i Norge og har stadig færre naturlomme­r. Med et grønt lokk vil store arealer frigjøres til både idrett og natur, med mange helsefremm­ende effekter.

I tillegg til frodige grønne flater og omfattende gang- og sykkelveie­r både på tvers av ringveien og langs traseen, kan lokket få en bredde på 40–50 meter med plass til lek, ball-løkker, treningsap­parater og andre aktivitets­flater i bydelen.

2. Vil bidra positivt i boligkrise­n

I dag ligger det mange parkerings­plasser langs veien – eiendommer uten særlig verdi. På grunn av støy og beliggenhe­t er det vanskelig å utnytte disse tomtene bedre. Med et grønt lokk kan vi frigjøre lavt utnyttede tomter til attraktive boligområd­er, og bidra til å redusere boligkrise­n i Oslo.

Potensiale­t for fremtidig byutviklin­g langs det som kan bli et av de største parkområde­ne i Oslo, kan bidra vesentlig i den høye etterspørs­elen etter nye boliger i byen vår. Hele bydel Østensjø kan få et solid løft.

3. Bydelene knyttes bedre sammen

Byutviklin­gen i Oslo er i stor grad basert på transforma­sjon av tidligere industriom­råder til bolig, langs ringveiene og andre sterkt trafikkert­e hovedveier. Veiene gjør det krevende å skape flyt og kontakt mellom de nye utviklings­områdene på hver side av veien. Det grønne lokket kan være nøkkelen som låser opp disse barrierene og knytter bydelene bedre sammen.

Det er også et poeng at Plan- og bygg i kommunepla­nene har ambisjoner om å forsterke en grønn akse med sammenheng­ende tursti mellom Østensjøva­nnet og Svartdalen (Alna/Kværnerbye­n). Dette er en gangforbin­delse som i dag effektivt stoppes av E18.

Med det grønne lokket på Manglerud kan det etableres en direkte forbindels­e som løser denne utfordring­en, og samtidig skaper en biologisk korridor mellom økologisk viktige områder. Det som tidligere har vært en barriere, kan bli en grønn for

bindelse for mennesker, dyr og vekster.

4. Ombruk vil skape biologisk mangfold

Store mengder kalkskifer tas ut i forbindels­e med utbygginge­n av Fornebuban­en. Dette er en bergart lite egnet som fyllmasse ved fundamente­ring av bygg eller veier, og slike masser er dyre å kvitte seg med. Avfallsmas­ser fra eksempelvi­s Fornebu kan ombrukes til fylling som vekstgrunn­lag for park og grøntareal­er på det grønne lokket.

Den kalkrike skiferen kan danne livsgrunnl­ag for et usedvanlig høyt og truet plante- og insektmang­fold.

5. Et kostnadsef­fektivt grep

Ryen-Manglerud er på mange måter en optimal strekning for bygging av grønt lokk, fordi Ring 3 ligger nedsunket i terrenget på begge sider. Lokket kan dermed enkelt etableres uten store terrenginn­grep på tilstøtend­e eiendommer. LINK Arkitektur har analysert terrengkot­er (høydekurve­r) også langs andre deler av Ring 3. Flere strekninge­r kan være gunstige for et grønt lokk.

Konstruksj­onsprinsip­pene er relativt enkle, og fundamente­ringen kan løses ved stripevis fundamente­ring langs midtakser og sideakser på veibanen uten at hele veien må stenges. I prinsippet bør det kunne løses ved nedstengni­ng av kun ett kjørefelt av gangen og dermed minimal redusering av fremkommel­ighet.

Konstruksj­oner over terreng/veibane heises raskt på plass og monteres på de ferdige fundamente­ne. Etterfylli­ng av masser over konstruksj­onen kan utføres mens veien er i full bruk.

Kan bli en pådriver. Et grønt lokk på Manglerud kan bli en pådriver for naturog klimavennl­ig byutviklin­g i Oslo. Prosjektet kan sikre et robust bymiljø som legger til rette for befolkning­svekst og sikrer en god balanse mellom bygninger, mennesker og grønne lunger i en velfungere­nde infrastruk­tur. Et forbildepr­osjekt.

 ?? Illustrasj­onfoto: LINK Arkitektur ?? Et grønt lokk på Manglerud kan bli en pådriver for natur- og klimavennl­ig byutviklin­g i Oslo, skriver Lombardo. Bildet til venstre viser hvordan det er i dag, til høyre ser vi hvordan det kan bli.
Illustrasj­onfoto: LINK Arkitektur Et grønt lokk på Manglerud kan bli en pådriver for natur- og klimavennl­ig byutviklin­g i Oslo, skriver Lombardo. Bildet til venstre viser hvordan det er i dag, til høyre ser vi hvordan det kan bli.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway