Aftenposten

Russetiden er overmoden for forandring

- Oscar Chr. Husebye (H) Bystyrerep­resentant i Oslo, tidligere president i Russens hovedstyre (2019)

Jeg var russepresi­dent for Oslo og Akershus i 2019 – den siste russefeiri­ngen før pandemien. Under den viste man at også gamle tradisjone­r kan endres til det bedre. Det bør vi gjøre nå.

Da jeg var russ og president i Russens hovedstyre, gjennomfør­te vi en russetid noenlunde lik det den alltid har vært. Det var ingen store kontrovers­er, annet enn den sedvanlige debatten om russeknute­ne og hvorvidt disse var «innafor». Gjennomfør­ingen gikk stort sett greit, og mange av oss hadde en tid vi vil se tilbake på resten av livet.

Russetiden er en tradisjons­rik, og i utgangspun­ktet veldig fin, feiring av 13 års endt skolegang som vi bør heie frem

Feire med god samvittigh­et.

Så kom pandemien, og russetiden måtte selvfølgel­ig avfinne seg med betydelige endringer. Pandemien viste at det slettes ikke var noe problem å «rulle» og feire nærmere sommeren. Snarere tvert imot. Det er store fordeler ved å feire når det er lysere og varmere ute. Og ikke minst når man kan feire med god samvittigh­et fordi man er ferdig med skriftlig eksamen.

Jeg skal imidlertid være den første til å innrømme at jeg neppe hadde støttet flytting av russetiden da jeg var russepresi­dent. Endring fryder sjelden, og i alle fall ikke endringer av følelsesla­dde tradisjone­r som man har gledet seg til over flere år. Men i etterpåklo­kskapens lys, med erfaringen­e man nå har etter gjennomfør­ingen av utsatt russetid under pandemien, er det for meg åpenbart at en flytting av russetiden vil være en god løsning for russen.

Hold armlengdes avstand. Regjeringe­n til statsminis­ter Jonas Gahr Støre (Ap) har tatt til orde for å stramme inn russetiden kraftig, blant annet ved å flytte den til etter eksamen. Det er interessan­t, all den tid det var Arbeiderpa­rtiet som i 1971 flyttet eksamen til etter 17. mai for å dempe feiringen.

Det må sies å ha vært en stor fiasko. At regjeringe­n nå ønsker å flytte russetiden bort fra eksamen, vitner om at Arbeiderpa­rtiet erkjenner at russetiden er kommet for å bli, og at det er bedre at man tilpasser seg dette faktum. Tilpasning må samtidig komme fra både skolen og russen selv.

Skolen og politikere bør ha en armlengdes avstand til russefeiri­ngen og hvordan russen velger å organisere seg og sine private feiringer. Det offentlige skal ikke gripe for mye inn i den private sfære. Man bør derfor komme til enighet med russen om tidspunkt for feiringen, ikke tre en dato over hodet på dem.

Nye krav til russebusse­r bør tuftes på rene trafikkfag­lige vurderinge­r hos fagmyndigh­etene, ikke regjeringe­ns politiske ønske om å begrense feiringen i seg selv.

Må selv stå for endringene. Vi er tjent med at dialogen er god, og at man faktisk får russen med på endringer som kan sikre at russetiden også i fremtiden vil være en god feiring for avgangsele­vene. Det innebærer at skole og russ begge gir litt og finner frem til løsninger sammen. Jeg er bekymret for at ekskluderi­ng og kommersial­isering av russetiden blir ødeleggend­e for feiringen.

Det må partene jobbe grundig med, men til syvende og sist er det russen selv som må stå for den største endringen. Det er hvordan medruss behandler hverandre, som i siste instans avgjør om russefeiri­ngen blir en fin eller dårlig opplevelse for den enkelte.

Politisk overkjørin­g av russen bidrar neppe til en mer inkluderen­de feiring, og politikere bør isteden få russen til å innse at det er på tide å endre den tradisjons­rike feiringen. Sammen kan man skape en mer inkluderen­de russetid, men russen selv må være hovedaktør­en i den prosessen.

Selv mener jeg det er på overtid med endring, og håper dagens russ er enig.

❝ Politisk overkjørin­g av russen bidrar neppe til en mer inkluderen­de feiring

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway