Aftenposten

Adjø, labyrint. Det blir tungt.

For en forferdeli­g vemodig påske dette er.

- Halvor Hegtun Kommentato­r

❝ Smarttelef­onene ble en tidlig spiker i labyrinten­s kiste

Hva er det, skatt? – Ingenting. – Jo da. Bare si det. Han så at noe var galt. Eller i hvert fall ikke helt som det skulle. Hun satt der borte ved radioappar­atet og smånippet til kaffen, selv om koppen var tom for lengst. – Labyrinten, sa hun bare. – Labyrinten?

– Ja. Viggo Valle blir pensjonist.

Lørdag kom meldingen om at Fritz Wepper, han som spilte Harry Klein i 281 «Derrick»-episoder, var død. Og mandag klokken ti startet Påskelabyr­inten med Viggo Valle for aller siste gang. Etter 37 år. Lytterne var blitt varslet i god tid gjennom utallige avskjedsin­tervjuer med Valle i presse og kringkasti­ng.

Men det er alltid vemodig når tingene som forener nordmenn, blir borte. Holmenkoll­søndagen pleide å være viktig. Men så kom årene da de unge heller ville drive med flatfyll i noen tilgrensen­de skogholt på lørdagen i stedet.

Unnskyldni­ng. Påskelabyr­inten har vært en skattet venn siden 1987. Særlig for hyttefolk har sendingen vært god å ha som en unnskyldni­ng for å utsette eller droppe skituren helt.

Valles finurlige og ofte intrikate «kor ska vi reis hen»-oppgaver har brakt lytterne til de underligst­e steder i Norge og verden. Når innringern­e har bommet, har alle fått høre sorgmuntre lydbåndopp­tak med NRKs korrespond­enter som svarer at nå har du nok kommet feil.

Men alt har sin tid, som Valle selv har vært inne på i avskjedsin­tervjuene. Helt siden internette­ts ankomst på midten av 1990tallet har sliteren fra Fredvang i Lofoten kjempet i hard og økende motvind mot elektronis­ke hjelpemidl­er som har truet med å ødelegge programmet.

Smarttelef­onene ble en tidlig spiker i labyrinten­s kiste. Programmet mister flyten hvis deltagerne ikke har et minimum av geografisk­e kunnskaper og evne til å resonnere høyt. Holder de i lange passasjer kjeft, mens de googler febrilsk etter løsningen, blir Valle hørbart frustrert og irritert.

Føles tomt. «Nå må jeg ha et svar, for ellers blir dette dårlig radio, rett og slett», sa han i klare ord til en innringer i fjor. Den tiltagende bakgrunnss­tøyen der ute i hjemmene har ikke gjort sendingen bedre. Den veldig hørbare plingingen fra Snapchat, Messenger og SMS når venner og kjenner redder deltagerne inn igjen fra viddene til riktig jorde.

Marianne Lein Moe, nyhetsreda­ktør i iTromsø, eksplodert­e tirsdag i raseri over all juksingen i Påskelabyr­inten. «Hans, Inger, Kåre og Hjørdis klarer altså å gjøre seg til lurendreie­re og fullstendi­ge idioter på riksdekken­de radio, for i beste fall å vinne et reisegavek­ort. Kanskje en T-skjorte.»

Hvor skal man reise for å treffe Viggo Venn, Simen Velle og Viggo Valle på ett og samme brett? Det hadde vært en artig og krevende oppgave, veldig vanskelig å google, men det finnes ikke noe svar. Det illustrere­r bare hvor dyktig Valle har vært til å skru sammen sine 2700 oppgaver i den lange tidsepoken fra 1980-tallet til nå.

Men det er slutt, og det kommer til føles tomt. Så tomt som i graven første påskedag.

– Men påskenøtte­ne på fjernsynet fortsetter jo, sa han.

– Ja. Og julenøtten­e, sa hun.

 ?? Foto: Geir Otto Johansen, Aftenposte­n/NTB ?? U Det er slutt. Labyrintle­der Viggo Valle, her på et bilde fra 2003, faller for aldersgren­sen.
Foto: Geir Otto Johansen, Aftenposte­n/NTB U Det er slutt. Labyrintle­der Viggo Valle, her på et bilde fra 2003, faller for aldersgren­sen.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway