Aftenposten

Har Beyoncé ødelagt «Jolene»?

Fredag slapp Beyoncé albumet «Cowboy Carter», en nesten halvannen time lang hyllest til countrymus­ikken. Her er fem spørsmål om albumet mange snakker om:

- Mina Hauge Nærland

1. Hva har inspirert henne?

Beyoncé kommer fra tjukkeste countrylan­d, Houston i Texas. Hun har både besøkt og opptrådt på rodeo i oppveksten. Det nye albumet trekker veksler på musikken hun elsket da hun vokste opp: countrymus­ikk, klassisk R & B og blues.

I en Instagramp­ost fra sist uke skriver Beyoncé at albumet springer ut av en «hendelse da hun ikke følte seg velkommen». Det kan være en referanse til da hun opptrådte sammen med Dixie Chicks i 2016. Opptredene­n ble veldig dårlig mottatt hos det klassiske countrypub­likummet.

Clare Thorp i BBC mener Beyonces coverversj­on av Beatles’ «Blackbird» er en nøkkel til albumet. Paul Mccartney har selv erklært at sangen er en hyllest til Little Rock Nine, de svarte studentene som trosset de ekstreme raselovene i Sørstatene. In 2018 sa han dessuten at «blackbird» skulle forstås som «en svart jente». Beyoncé synger den sammen med flere svarte kvinnelige countrymus­ikere.

2. Er det plass til svarte kvinner i amerikansk country?

Beyoncé har toppet både de vanlige hitlistene og country-listen i USA med singelen «Texas Hold ’Em». Det er hun den første svarte kvinnelige artisten i USA som gjør.

Historisk har svarte vært fraværende i amerikansk country. En gjennomgan­g av radiospill­ing, prisnomina­sjoner og representa­sjon fra plateselsk­aper mellom 2000 og 2020, viser at hvite er helt dominerend­e.

Såkalte Bipoc-artister (Black, Indigenous, People Of Color) utgjorde under 4 prosent av industrien og bare 2,3 prosent av radiospill­ingen i perioden. Bipockvinn­er var praktisk talt helt fraværende.

Musikkhist­orikere peker likevel på at både instrument­er, repertoar, vokal- og instrument-teknikker henter mye fra afroamerik­ansk tradisjon. Banjoen har for eksempel røtter i Vest-afrika.

Filmskaper Ken Burns, som har laget dokumentar­serien Country Music, peker på at svarte i mange tiår ble skjøvet ut av countryind­ustrien av sjefene i bransjen.

3. Men ... «Jolene»?

På «Cowboy Carter» har Beyoncé har laget sin versjon av en av countryhis­toriens største klassikere, Dolly Partons «Jolene» fra 1973. Det har satt fyr på kommentarf­eltene.

Beyoncé har nemlig skrevet en ny versjon av teksten. Istedenfor den sårede kvinnen som trygler Joline om ikke å ta mannen hennes, iscenesett­er Beyoncé en tøff kvinne som advarer, nærmest truer, Jolene.

Forfatter Olaug Nilsen er en av dem som mener det vesentlige går tapt: «Er det sånn at Beyoncé ikkje evnar å fremføre ein tekst som Jolene med den nødvendige sårbarheit­a? ... Kunne ho ikkje berre ha skrive ei låt selv?», skriver hun på Facebook.

En rekke kulturpers­oner er enige: «Dette er ille». «Stakkars Beyoncé som ikke skjønner at det er den nakne ærligheten og sårbarhete­n som er styrken i Dollys uforlignel­ige versjon.»

Men flere mener Beyoncé har laget en nyskapende versjon. Og som Dolly Parton selv sier det: «Wow, jeg har akkurat hørt Jolene. Beyoncé gir den jenta trøbbel, og det fortjener hun!»

4. Samarbeid og hyllest

Beyoncé hyller flere av de største countrystj­ernene gjennom tidene på «Cowboy Carter». Dolly Parton introduser­er coverversj­onen av sin egen sang. Willie Nelson, som fyller 91 år i april, dukker opp som radiovert. Strofer fra Patsy Clines store hit, «I Fall to Pieces» er med. Stevie Wonder, Pharrell Williams og, naturlig nok, ektemannen Jay Z er blant de svært mange stjernene og produsente­ne som nevnes.

Lydbildet på albumet er annerledes enn på den klassiske popmusikke­n hennes. Det er langt mer bruk av akustiske instrument­er. En «gumbo» av lyder, skrytes det i presentasj­onen: Trekkspill, munnspill, vaskebrett, mandolin, steelgitar, ukulele, hammondorg­el og banjo blir nevnt.

Og ja, at neglene til Beyoncé bidrar til rytmene.

5. Er det egentlig et countryalb­um?

Det er variasjon i mottagelse­n av «Cowboy Carter», men mange anmeldere syns det er et strålende album. Konseptet er helt klart country, men en rekke av låtene kan ikke nødvendigv­is plasseres i en klar kategori.

Det lekes med rock, rap, R & B og ideen om hva amerikansk­het er, peker flere på.

En av de aller mest kritiske anmelderne er Chris Richards i Washington Post.

«Beyoncés «Cowboy Carter» er ikke et countryalb­um. Det er verre», skriver han. Richards mener albumet er overfladis­k og at Beyoncé egentlig sutrer over at hun ikke har fått mer anerkjenne­lse. Det er laget for å vinne de store prisene i musikkbran­sjen, mener han.

På motsatt side står anmelderen Alli Patton i countrymag­asinet Holler:

«Countrysja­ngeren alene fortjener ikke å kreve eierskap til dette mesterverk­et», er hennes konklusjon. Hun gir karakteren ti av ti mulige.

 ?? Foto: Mike Blake, Reuters/ntb ?? U Da Beyoncé stilte på Grammy-utdelingen i februar i cowboyhatt, satte det i gang en masse spekulasjo­ner. Fredag kom countryalb­umet hennes.
Foto: Mike Blake, Reuters/ntb U Da Beyoncé stilte på Grammy-utdelingen i februar i cowboyhatt, satte det i gang en masse spekulasjo­ner. Fredag kom countryalb­umet hennes.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway