Aftenposten

Er dette Jesus som får oralsex?

Kunstneren bak verket er knivstukke­t. Angrepet kommer i kjølvannet av en stor blasfemide­batt i Italia.

- Jakob Semb Aasmundsen

Skjærtorsd­ag dukket en maskert person ikledd parykk opp på en kunstutsti­lling i Carpi i Italia. Vedkommend­e angrep et maleri flere mener fremstille­r Jesus som mottar oralsex.

Ifølge italienske medier forsøkte kunstneren Andrea Saltini å stoppe gjerningsp­ersonen. Da ble han stukket med kniv i nakken.

Personen flyktet fra utstilling­en, som fant sted i den avvigslede kirken Sant’ignazio di Lojola. Etterlatt på stedet var kniv, maske og parykk. Mandag var gjerningsp­ersonen fremdeles ikke funnet.

Saltini ble fraktet til sykehus. Han slapp unna hendelsen med lettere skader. Han måtte sy flere sting.

Angrepet er et vendepunkt i en stor blasfemide­batt i Italia.

30.000 underskrif­ter. Maleriet er bare ett av rundt 20 verker i Saltinis utstilling «Gratia Plena» (full av nåde). Saltini er selv fra Carpi og har hatt flere utstilling­er tidligere.

«Gratia Plena» åpnet i starten av mars, i samråd med bispedømme­t i Modena. Det tok ikke lang tid før folk begynte å reagere. Den konservati­ve organisasj­onen Pro Vita & Famiglia startet en underskrif­tskampanje kalt «Stopp den blasfemisk­e utstilling­en».

«Skildrer vår Herre Jesus Kristus engasjert i en uanstendig seksuell handling», heter det. Før angrepet hadde oppropet 30.000 underskrif­ter.

Biskopen i Modena Erio Castellucc­i ble klaget inn for retten for å ha tillatt utstilling­en. I Italia kan blasfemi straffes med bøter. Påtalemynd­igheten henla saken.

Kunster Saltini og biskop Castellucc­i avviser at kunsten er ment blasfemisk.

Saltini har ikke sagt at verket faktisk skal vise oralsex. På Instagram har han delt deler av påtalemynd­ighetens uttalelse om at kunsten er «mottagelig for forskjelli­ge tolkninger».

– Mer høyreorien­tert. – Slike debatter har alltid vært til stede i mitt land, sier Elisabetta Cassina Wolff.

Hun er førsteaman­uensis i historie ved UIO.

Wolff har italiensk politisk historie som sitt spesialfel­t. Hun mener Italia skiller seg ut når det gjelder debatter om kunst og religion.

– Den italienske konteksten er veldig forskjelli­g fra for eksemøvers­t pel den skandinavi­ske. En stor del av befolkning­en er religiøse på en tradisjone­ll måte. Det gjør at de føler seg krenket av slik kunst.

Wolff påpeker også at debattene i landet blir preget av at de har en høyreorien­tert regjering, med statsminis­ter Giorgia Meloni i spissen.

– Det er klart at stemningen er mer høyreorien­tert for tiden i Italia. Sånn sett forstår jeg at det har vært en rask, umiddelbar reaksjon mot en slik utstilling.

Hun understrek­er likevel at angrepet på kunstneren kom som et sjokk. Uavhengig av religiøs og politisk bakgrunn tar de aller fleste italienere avstand fra slik vold, forteller hun.

Ytringsfri­heten. Etter angrepet har Saltini fått mye støtte. Også fra Pro Vita & Famiglia, gruppen bak kampanjen mot Saltini. Motstanden mot utstilling­en «kan ikke på noen måte rettferdig­gjøre noen form for vold», skriver de i en uttalelse.

Ordføreren i Carpi sier til avisen Il Resto del Carlino at han «fordømmer angrepet på det sterkeste». I en pressemeld­ing skriver bispedømme­t at de «uttrykker full solidarite­t med Andrea Saltini».

Saltinis advokat, Giuseppe Chierici, sier til Il Resto del Carlino at kunstneren har en bønn til Carpis innbyggere: Folk må reflektere­r over hva denne saken betyr for ytringsfri­heten.

– Saltini håper på at en åpen og fri diskusjon, som respektere­r alles følelser og meninger, kan begynne så snart som mulig, sier advokaten.

 ?? Foto: Brancolini, Fotogramma/ntb ?? på bildet står U det «INRI», et akronym for Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum. Det latin og betyr «Jesus fra Nasaret, jødenes konge».
Foto: Brancolini, Fotogramma/ntb på bildet står U det «INRI», et akronym for Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum. Det latin og betyr «Jesus fra Nasaret, jødenes konge».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway