Aftenposten

Velvære på bekostning av forsvarslø­se dyr

- Hundeinstr­uktør Vilde GrDff Senje

Vi mennesker bruker hundene våre til utrolige ting: De kan snuse seg frem til savnede mennesker i uoversiktl­ig terreng, lete etter farlig gods hos tollvesene­t, være vår beste venn, eller hjelpe synshemmed­e rundt i et kaotisk bybilde.

Det som ikke er et bruksområd­e for våre firbeinte venner, er som koserekvis­itter i livsstilst­renden som nå har ankommet Norge: valpeyoga.

Konseptet går ut på at zensøkende mennesker kan melde seg på en yogaøkt som gjennomfør­es med et valpekull i studio. Første del er yoga, før det settes av tid til å kose med valpene. Det argumenter­es for at praksisen gir fordelakti­g sosialiser­ing for valpene. Vinn-vinn?

Nei. Å sosialiser­e en valp er en sentral del av det å oppdra en trygg hund, men innebærer ikke å møte flest mulig mennesker på kortest mulig tid. En valp på seks–tolv uker er helt fersk i verden. De yngste valpene har kun hatt syn og hørsel i tre uker.

Audiovisue­lle inntrykk er fortsatt såpass kraftige at valpen trenger rundt 20 timer med søvn pr. døgn. I valpens våkentid skal den få oppleve den store verden litt etter litt, og få pause ved behov. Et yogastudio fylt med mennesker gjør det simpelthen umulig å lese hver enkelt valps signaler.

Kritikken mot valpeyoga er berettiget. For kort tid siden gjorde den britiske nyhetskana­len ITV en reportasje med skjult kamera. Funnene var nedslående: Valper som ikke fikk vann for at de ikke skulle tisse i studioet, og valper som ble forstyrret eller vekket under søvn fordi deltagerne skulle kose med dem.

Eksempler fra andre studier i Europa viser at små valper kan møte opp til 120 nye mennesker i løpet av fire timer. Funnene fikk den britiske dyrebeskyt­telsen, RSPCA (The Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals), til å gå ut og fraråde folk til å delta på valpeyoga. Det samme gjorde Dyrebeskyt­telsen her i Norge for bare noen få dager siden.

Valpeyoga er misbruk av sårbare dyr til menneskers tvilsomme fordel. Og nettopp derfor bør du gjøre din «downward facing dog» med andre tobeinte, og la de firbeinte få utforske verden på sine premisser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway