Aftenposten

På sabotørmar­sj over vidda. 80-åringer med klar beskjed til Stortinget.

Krig raser i Europa. Men har Norge egentlig tatt lærdom av 9. april 1940? De tre som spør er på langtur. De har vært ute en vinternatt før.

- Gunnar Johnsen og Dan P. Neegaard (foto)

Onsdag startet tre godt voksne menn på en 11 mil lang ekspedisjo­n over Hardangerv­idda. Fra nord til sør. De skal følge ruten som Joachim Rønneberg og hans team av sabotører gikk før sprengning­en av tungtvanns­anlegget på Rjukan i 1943.

Den ene av dem var sist på vidda da han var 9 måneder gammel og satt i en vaskebalje som hans far hadde montert ski på.

Siden har den nå 86 år gamle Ralph Høibakk vært over hele kloden, på verdens høyeste fjelltoppe­r, på Grønland og på Sydpolen. Men ikke på Hardangerv­idda igjen – før nå. 240 år gamle. For en som levde sine 11 første år på Rjukan, på sørsiden av Nord-Europas største fjellplatå, er det ett viktig motiv for å bli med på «sabotørmar­sjen».

– Det er jo nedslående at det er min eneste tur over vidda. Dette kan være min siste mulighet til å gjøre det i våken tilstand, sier han spøkefullt til Aftenposte­n.

Både Høibakk, Oddmund Hammerstad (81) og Per P. Hodneland (73) er ute for å teste seg selv.

De skal også minnes Rønneberg og de andre heltene fra Vemork. Men ikke minst er det viktig for dem å gi en beskjed til yngre generasjon­er – og til Stortinget: Om å sørge for å være forberedt. Om ikke å ta fred og frihet for gitt.

– Krigsfrykt­en sprer seg. Fredag kommer regjeringe­ns forslag til langtidspl­an for Forsvaret. Det er knyttet stor spenning til hvor kraftig Forsvaret skal rustes opp. Tirsdag 9. april skal trioen være fremme i Rjukan og snakke om nettopp beredskap og evnen til å forsvare landet.

– Frykten for krig sprer seg blant unge og gamle. Vi vil vise det beste i oss mennesker. Nettopp det gjorde Rønneberg og gruppen hans den gangen, sier Hammerstad. Han var statssekre­tær i Willoch-regjeringe­n få år før den kalde krigen var over. Fort-satt er han aktiv i den offentlige debatten om forsvar og sikkerhet.

Ekspedisjo­nsleder Hammer-stad håper på en politisk opp-våkning.

- At de sentrale politikern­e skjønner alvoret. Det er lettere å bygge ned enn å bygge opp. Rundt 85 prosent av vår forsvars-struktur - personell, materiell, leirer og anlegg - er avviklet i lø-pet av tre tiår, sier han.

9. april. Turkamerat­ene forven-ter mye av regjering og storting denne våren. Som mange i sin generasjon ser de likhetene mel-lom nedbygging­en av Forsvaret på 1930-tallet og det som er skjedd etter 1989 og Murens fall i Europa.

«Aldri mer 9. april» har vært slagordet for krigsgener­asjonen og deres barn.

Det kan virke noe hult å høre det gjentatt nå, synes de tre.

De etterlyser rett og slett hand-ling som kan måle seg med or-dene.

«Noe kan skje i morgen». Tre-kløveret har noe til felles med mannen de minnes. Joachim Rønneberg var i hele sitt liv etter krigen opptatt av forsvaret av Nor-ge. Da 2016-versjonen av langtids-planen for Forsvaret ble fremlagt, sa den 97 år gamle Joachim Rønne-berg dette til Aftenposte­n:

«Det kan virke som om noen ikke har fått med seg lærdom-men. Vi må alltid ha et sterkt forsvar, uavhengig av skif-tende trusselbil­der. Noe kan skje i morgen».

Han var misfornøyd med de fol-kevalgte.

«Politikern­e burde snudd seg

om og vist handlekraf­t. Men i stedet lover de et bedre forsvar en gang etter 2020. Det holder ikke», sa Rønneberg.

Så hva er skjedd siden den gang?

Forsvaret virker ikke. Syv år senere er det omtrent samme konklusjon som kan leses ut av en serie utredninge­r og forsknings­rapporter: Tiår med nedbygging har gjort at Forsvaret i dag ikke er i stand til å løse de oppgaver det er tiltenkt i krig.

«Dagens politikk fremstår som direkte uansvarlig», sa Forsvarsko­mmisjonens leder, Knut Storberget, 3. mai i fjor.

Forsvarets forsknings­institutt (FFI) har i sine analyser to år på rad at Forsvaret mangler evne til å operere som et effektivt forsvar i en krigssitua­sjon.

Hoppet over fallskjerm­hopp. Skulle trioen på vei til Rjukan ha gjort turen historisk korrekt, skulle de ha hoppet i fallskjerm og landet ved innsjøen Skrykken nord på vidda. Men det fikk så være, mener de.

Starten ble derfor DNT-hytta Solheimstu­len, med retning

Skrykken og første overnattin­g på hytta Jansbu.

Deretter blir det flere hytter, telting og siste natt i Sabotørhyt­ta før de når Vemork.

Hodneland er gruppens ungdomsali­bi, og får den tyngste pulken. Han er ikke bekymret.

– Dette skal gå bra. Foruten interesse for krigshisto­rie og respekt for dem som kjempet, har jeg et nært og godt forhold til natur og fjell, sier advokaten.

Seks dager i telt og hytter kan være utfordrend­e for noen hver. For dem som er i 70- og 80-årene er ikke Hardangerv­idda senvinters noe å spøke med. Selv om man har erfaring.

Fjellklatr­eren erkjenner utfordring­ene.

– Det å si ja til å være med på noe som er helt på grensen for hva jeg kan klare, har alltid vært viktig for meg, sier Høibakk.

Men reservekap­asiteten er ikke den samme som før.

– Så det jeg kjenner på nå, er en blanding av kriblende, gledesfylt spenning og nervøsitet. Det er alltid et element av spenning. Går det eller går det ikke? Men når vi har gått den første kilometere­n, så er vi der.

 ?? ??
 ?? ?? Viktig med grundig planleggin­g. Alt er gjennomten­kt til minste detalj.
Viktig med grundig planleggin­g. Alt er gjennomten­kt til minste detalj.
 ?? ?? 240 års erfaring på vei til Janshytta ved Skrykken, nord på Hardangerv­idda.
F.v. Oddmund Hammerstad (81), Per P. Hodneland (73) og
Ralph Høibakk (86).
240 års erfaring på vei til Janshytta ved Skrykken, nord på Hardangerv­idda. F.v. Oddmund Hammerstad (81), Per P. Hodneland (73) og Ralph Høibakk (86).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway