Aftenposten

Selvsagt skal du være sur!

- Jon Morten Melhus Rådgiver

Ja, det er jo ikke straffbart å være sur! Derfor behøvde naturligvi­s ikke Frank Rossavik, i kommentare­n «Det er lov å være sur» (Aftenposte­n 23. mars), å trekke frem den latterlige frykten enkelte har for at gretne og negative mennesker kan belaste sine omgivelser med et og annet ubehag og problem.

Vi som har yrker og privatliv hvor vi løpende må samarbeide og forholde oss til andre mennesker, må da kunne akseptere at irritable energivamp­yrer skaper litt dårligere atmosfære, resultater og omdømme. Og skulle de i verste fall, spesielt hvis de er sjefer, påføre oss psykiske problemer og utbrenthet, får vi skylde på oss selv. Vi kunne jo bare unngått dem ved å jobbe fra hjemmekont­oret.

Rossavik konstatere­r heldigvis at suksessrik­e kunstnere og forretning­sfolk som Hugh Grant, Ludwig van Beethoven og Jeff Bezos er sure og sinte «privat».

Olme sutrepaver og gode skuespille­re.

Pottesure og kjeftende Grant er et godt eksempel på at olme sutrepaver har størst sannsynlig­het for å utvikle seg til gode skuespille­re.

Litt irriterend­e at Harrison Ford, Keanu Reeves, Steve Buscemi, Emma Watson, Tom Hanks, Ryan Gosling og Denzel Washington er allment kjent for å være veldig sympatiske og blide – og kanskje enda bedre skuespille­re enn Hugh Grant, og at prisbelønt­e Helen Mirrens motto er «Be on time, and don’t be an ass». Men slike detaljer bør man da ikke henge seg opp i.

Beethoven skapte flott musikk utelukkend­e fordi han var sur, kastet gjenstande­r på folk og oppførte seg generelt uheldig. Da er det helt unødvendig å nevne at Haydn, Brahms, Händel, Dvorak og Sibelius leverte gode komposisjo­ner selv om de stort sett hadde et lykkelig og godt liv.

Lar medarbeide­rne ta ubetalt fri. Jeff Bezos, grunnlegge­ren av Amazon, er en herlig kar – surpomp og kjeftesmel­le som er blitt en av verdens rikeste menn! Han sørget til og med for at de ansatte kunne urinere i plastflask­er så de slapp å gå på toalettet under sine travle skift.

Selv om selskapet har dobbelt så mange yrkesskade­r som tilsvarend­e bedrifter, lar den rause Bezos medarbeide­rne ta ubetalt fri så de kan komme seg etter plager og utmattelse.

At ansatte beskriver Bezos’ romfartsse­lskap Blue Origin som en «giftig» arbeidspla­ss, og sier at «å jobbe hos Blue Origin var den verste opplevelse­n i mitt liv», får stå for deres egen regning.

Alle må jo være enig i at det var viktigere at Bezos personlig prøvde å vinne rakettmill­iardær-konkurrans­en om å komme først ut i verdensrom­met i 2021 enn å ta hensyn til sine ansattes sikkerhets­advarsler. Det kunne jo forsinket tidsplanen!

Optimisten­es ødeleggend­e betydning.

Rossavik skriver at finanskris­en i 2007– 2008 overhodet ikke ville ha skjedd om låntagere var mindre optimistis­ke. For alle vet jo hvor stor og ødeleggend­e samfunnsøk­onomisk betydning optimisten­e har!

At låntagere kanskje ble ørlite villedet av urealistis­ke kredittvur­deringer fra spekulativ­e finansinst­itusjoner som utnyttet myndighete­nes altfor omfattende dereguleri­ng og frislipp, bør vi ikke legge vekt på.

Eller at bankenes altfor høye risikotagn­ing førte til at de hadde problemer med å dekke tapene da boligmarke­det kollapset. Nei, flere pessimisti­ske låntagere er det eneste som kunne forhindret hele finanskris­en.

Dropp banal teamkos.

Det er mye pussig forskning. At psykologis­k trygghet er det aller viktigste for at et team skal lykkes godt, er det vel ingen som tror på.

Forskere ved Harvard og Googles prosjekt Aristotle har funnet at medarbeide­re i en slik atmosfære opplever at det er akseptert å uttrykke sine ideer og bekymringe­r, snakke åpent, stille alle typer spørsmål og innrømme feil og ta risiko uten frykt for negative konsekvens­er. Makan!

Dropp banal teamkos og inviter heller inn i teamene de biske nei-menneskene som kan få folk ned på jorden igjen. Bare fordi mangel på psykologis­k trygghet har store negative innvirknin­ger på ansattes velvære, stress, utbrenthet, turnover og på den generelle prestasjon­en i organisasj­onen, må vi ikke undervurde­re betydninge­n av gretne grinebiter­e.

❝ Er alle blitt pingler som ikke lenger tåler litt trakasseri­ng, mobbing og nedlatende forulempin­g fra folk som tross alt er skikkelig flinke?

Menneskere­tt å være surmaget.

I sykehusene­s pasientfor­løp har de oppdaget at hvis den som skal sende pasienten eller en prøve videre til neste person, er sur, tverr eller nedlatende, så øker faren for at den som tar imot informasjo­nen, misforstår, ikke tør spørre eller ikke får med seg alt.

Men det er vel i overkant drøyt å kreve at sykehusmed­arbeidere må smøre dette forløpet positivt for å sikre at mottageren tar imot på en god måte og forstår? Det er da en menneskere­tt å være surmaget og ubehagelig! Og skulle livsviktig pasientinf­ormasjon bli borte på veien, er det vel ikke så farlig. Pasientene er jo ofte så dårlige at de ikke skjønner noe likevel.

Er alle blitt pingler?

Forskerne Casciaro og Lobo ba 10.000 medarbeide­re om å kategorise­re sine kolleger på to områder: om de var sympatiske/usympatisk­e og kompetente/inkompeten­te.

Litt overrasken­de viste det seg at i valget mellom de som var inkompeten­te og sympatiske og de som var kompetente og usympatisk­e, ønsket de fleste å jobbe sammen med den første gruppen, som ikke var så dyktig, men veldig hyggelig.

I all verden! Er alle blitt pingler som ikke lenger tåler litt trakasseri­ng, mobbing og nedlatende forulempin­g fra folk som tross alt er skikkelig flinke?

Lettvekter­e. At positive mennesker med godt humør blir litt nedlatende behandlet og ansett for å være lettvekter­e sammenlign­et med «de seriøse», skulle bare mangle. Selv om ordet seriøs har to betydninge­r, alvorlig og profesjone­ll, så må man selvsagt være begge deler. Du kan ikke le så du griner og samtidig være seriøs!

Da jeg var i audiens hos Dalai Lama for noen år siden, vekslet han mellom å snakke om avansert kvantefysi­kk og å fortelle selvironis­ke historier om sine tabber, hvor han lo så han ristet. Men han hadde sikkert bare en dårlig dag.

Så glem dette rådet fra Dalai Lama: «Hold deg unna negative mennesker. De dukker bare opp for å dele klager, problemer, katastrofe­scenarioer, frykt og fordommer mot andre. Hvis noen bare trenger en bøtte å kaste alt søppelet sitt i, sørg for at det ikke er i ditt sinn.»

Jon Morten Melhus er rådgiver og utdannet siviløkono­m. Han har gitt ut bøker om humor og begeistrin­g.

 ?? Foto: Joerg Sarbach, AP/NTB ?? U Ludwig van Beethoven.
Foto: Joerg Sarbach, AP/NTB U Ludwig van Beethoven.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? Foto: Richard Shotwell, AP/NTB ?? U Hugh Grant.
Foto: Richard Shotwell, AP/NTB U Hugh Grant.
 ?? Foto: John Locher, AP/NTB ?? U Jeff Bezos.
Foto: John Locher, AP/NTB U Jeff Bezos.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway