Aftenposten

– Lesmed den stemmen du har

Å lese høyt for barna er noe av det viktigste man kan gjøre for å påvirke barnas språk. Likevel droppes det av overrasken­de mange foreldre. Her er forfattere­ns tips for å få barna hekta på historier.

- Jeanette Sjøberg og Dan P. Neegaard (foto)

Hvordan skal vi gjøre leseøktene mer spennende for barna? Det spør Birgit Mikalsen Nedreberg. Hun er Aks-leder ved Haugenstua skole og har samlet sine kolleger til workshop for å bli bedre høytlesere.

Dette er en del av et «Leseløft»prosjekt ved skolen somskal øke lesekompet­ansen.

– Over 50 forskjelli­ge språk er represente­rt på vår skole. For å øke lese- og skriveferd­ighetene er vi avhengig av gode aktivitete­r, som høytlesnin­g. Og der trenger vi kompetanse i møtemed barna, sier hun.

Til å vise teknikker og gi inspirasjo­n, har de invitert barnebokfo­rfatter Rolf Magne Golten Andersen.

Selv om han briljerer med alle stemmene i sitt bokunivers, med tullestemm­e, rytme, hvisking, skummelste­mme, høyt og lavt, er hans første råd beroligend­e:

– Lesmed den stemmen du har. Du trenger ikke å være noen du ikke er hvis det ikke er naturlig for deg. Første bud er: Ta opp en bok og les den. Det er begrenset hvor feil det kan gå, sier han.

❝ Noen synes det er litt skummelt å lese høyt, man blir litt selvbeviss­t

Birgit Mikalsen Nedreberg, Aks-leder

❝ Ta opp en bok og les den. Det er begrenset hvor feil det kan gå.

Rolf Magne Golten Andersen, barnebokfo­rfatter

Tre timers biltur med kaos. Han er nylig prisvinnen­de innleser for barn og ungdom og forfatter, og har blant annet gitt ut 36 lydbøker om den gale oppfinnere­n Kokosbanan­as.

Men det er høytlesnin­g han virkelig brenner for.

Som gutt på sent 80-tall maste han seg til en kassettspi­ller for å kunne spille av hørespill. Det var hans vei inn i bøkenes verden. Og det vil han gi videre til barna sine.

– Selv om jeg er forfatter, leser jeg ikke såmange bøker som før. Men barnamine skal det, understrek­er han.

Historiene om Kokosbanan­as ble til på en kaotisk bilturmed to barn og samboer. Han slang ut en fortelling om en familie som både er en blanding av kokos, banan og galskap, og plutselig ble den tre timer lange bilturen starten på et lydbokuniv­ers.

Han har også reist landet rundt og lest for rundt 10.000 barn. Han har sett hva som fanger dem i historiefo­rtellingen.

– Jeg har hatt opplesning­er der noen barn er så urolige at de gjør flikkflakk rett foran meg. Men så klarer jeg å fange oppmerksom­heten deres mot slutten. Og så viser det seg at de har fått med seg alt underveis, sier han.

Barna vil bli lest for. Både han og forskere er overrasket over at høytlesing ikke ser ut til å være en så stor del av barndommen for alle norske barn som man gjerne har trodd.

For én av tre foreldre oppgir at de leser ingen eller få bøker for barna sine (3–6 år).

Mens 80 prosent av barna som er spurt ønsker å bli lest for. Det viser en studie fra Universite­tet i Stavanger.

En forsknings­gruppe ved Universite­tet i Oslo forsket på barns språkutvik­ling under pandemien, i ukene da alt stengte ned. De var overrasket over at ordforråde­t til de minste barna økte mer under nedstengni­ngen enn det som var forventet for aldersgrup­pen.

De konkludert­e med at å lese høyt for barna er noe av det viktigste foreldre kan gjøre for å påvirke barnas språk. Og at så lite som 15 minutter høytlesnin­g daglig og mindre passiv skjermtid hadde stor betydning for språkutvik­lingen hos deminste barna.

Ut fra egne erfaringer, og med rundt 150 lydepisode­r på Cv-en, har Rolf Magne Golten Andersen kommet fremtil noen enkle grep for voksne som skal lese for barn:

Tre steg for å lykkes med høytlesnin­gen. 1. Forbered deg (litt)

Finn frem til bøker du tror barnet vil like, og en gang iblant noen du selv liker. Men ikke forvent at barnet liker bøker fra din egen barndom.

Vit hva du leser og hvem du leser for: Bla litt i boken i forkant, for å forberede deg på hva som kommer. Er det for skummelt? Passer den egentlig for ditt barn? Det blir lettere å tilpasse stemmer og effekter hvis du vet hva som kommer.

Gjør lesingen til en rutine. Benytt de sjansene du har. Men: Ikke gjør det til nok en ting du som forelder skal tvinge gjennom. Det merker barna. Ingenting dreper leseglede så mye som når man må noe. Ha heller et utvalg bøker tilgjengel­ig du kan teste ut på dem.

Avklar hvor mye dere skal lese i forkant. Så kan det eventuelt bli gledelige forhandlin­ger om mer.

2. Gjennomfør­ing

Man må ikke være skuespille­r, les med den stemmen du har. Men varier gjerne etter handling med innlevelse: varierende tempo, pauser, stemmestyr­ke – dramatisk høyt eller spennende hvisking?

Det kan hende du blir revet med og ser hva som funker. Det kommer med øving.

Still åpne spørsmål til barnet underveis – hva tror de kommer til å skje? Få demtil å ta stilling til det som skjer i boken, ting som var vanskelige, eller få dem til å dikte videre.

3. Samtale

Bøker åpner for samtaler omli

vet på en helt annen måte enn hvis de sitter på skjerm. Dere er sammen. Og lager et romfor diskusjon: Var det greit å gjøre det mot gutten i boken? Er det lov å sende opp fyrverkeri innendørs?

Gi rom for å snakke om ting man er glad for, bekymret for, nervøs for. Gjennom bøkene får de være med på situasjone­r de ennå ikke har opplevd, det gir trening i sosiale ferdighete­r. Det er bra hvis de spør og graver.

Ta gjerne en indre evaluering på hva som gikk bra eller ikke, og hva du kan gjøre mer eller mindre av neste gang.

– Noen synes det er skummelt.

På Haugenstua AKS har rundt 35 ansatte fått forsyne seg fra en stor barnebokbu­nke. De skal trene på teknikkene og grepene forfattere­n har vist. Og bli bedre rustet til høytlesnin­gen for de rundt 250 elevene som går på AKS.

– Noen synes det er litt skummelt å lese høyt, man blir litt selvbeviss­t. Målet er å skape et klima der lesing er gøy og lystbetont, sier Aks-leder Birgit Mikalsen Nedreberg.

 ?? ??
 ?? ?? U – Finn frem til bøker du tror barnet vil like, og en gang iblant noen du selv liker. Men ikke forvent at barnet liker bøker fra din egen barndom, sier forfatter Rolf Magne Golten Andersen.
U – Finn frem til bøker du tror barnet vil like, og en gang iblant noen du selv liker. Men ikke forvent at barnet liker bøker fra din egen barndom, sier forfatter Rolf Magne Golten Andersen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway