Aftenposten

Forbrukerr­ådet ville forby strømavtal­en. Nær 100.000 nordmenn har den fortsatt

Tross mange advarsler via brev og SMS-ER, har et stort antall nordmenn fortsatt strømavtal­er med såkalt variabel pris. Det kostet dem svært dyrt i fjor.

-

Roar Valderhaug

Før helgen varslet regjeringe­n nye tiltak for å hindre at norske strømkunde­r skal føle seg lurt av de over 100 selskapene som selger strøm. Blant annet skal en privat strømkunde som har sagt ja til et tilbud, få ett døgn ekstra til å tenke seg om.

Men én gruppe vil ikke hjelpes av regjeringe­ns siste innstrammi­ng overfor bransjen.

Det er de 95.000 strømkunde­ne som fortsatt har avtale med produktet «variabel pris».

– Vi har informert. Variabel pris er et produkt ingen av de store strømsalgs­elskapene tilbyr nye kunder lenger.

Forutsigba­rheten som gjorde at nær en tredjedel av husholdnin­gene pleide å ha slike avtaler, er i stor grad visket vekk (se faktabokse­n).

Selskapene forteller at de gjentatte ganger har varslet sine kunder om de bør bytte over til spotpris.

– Vi har i flere omganger informert om at variabelav­talene har mistet mye av forutsigba­rheten de var ment å gi. Dette som en følge av innføringe­n av strømstøtt­en. Vi har anbefalt at variabelku­ndene velger spotpris.

Det heter det fra kommunikas­jonssjef Jon Vaag Eikeland i Fjordkraft. De har rundt 650.000 strømkunde­r.

Betalte 14.000 unødig for mye.

Til sammen betalte disse 95.000 strømkunde­ne rundt 1 milliard kroner mer for strømmen sin i fjor enn om de hadde hatt avtaler om spotpris.

Det viser Aftenposte­ns beregning.

En gjennomsni­ttlig husholdnin­g i Norge bruker ca. 16.000 kilowattim­er (kwh) strøm i året. En slik kunde på Østlandet med variabelav­tale betalte ca. 28.000 kroner i fjor for strømmen. Det er inkludert mva. og hensyntatt strømstøtt­en, men før nettleie og elavgift.

Hadde denne husholdnin­gen isteden hatt gjennomsni­ttlig spotpris-avtale, ville strømregni­ngen blitt redusert til knappe 14.000 kroner.

En typisk husholdnin­g på Østlandet med avtale om variabel pris betalte dermed dobbelt opp i fjor sammenlign­et med de som hadde samme strømforbr­uk, men spotpris-avtaler.

En halv million byttet. Forbrukerr­ådet ba i 2022 strømsalgs­elskapene om å slutte å selge slike avtaler. Hvis ikke, ville Forbrukråd­et be regjeringe­n om å forby dem.

Siden den gang har ca. halv million norske strømkunde­r gått bort fra avtaler om variabel pris og over til avtaler om spotpris.

Men nå ser nedgangen i antall variabelav­taler ut til å ha stoppet nesten helt opp.

De siste 90–95.000 kundene på slike avtaler har ennå ikke byttet til spotpris til tross for alle oppfordrin­gene de har fått om å gjøre det.

Det er vanskelig å si hvorfor. Men trolig blir det av ulike grunner for vanskelig for dem å tilegne seg informasjo­nen om hvor ugunstige disse avtalene er og så foreta byttet bort fra dem.

I en pressemeld­ing sendt ut mandag er Forbrukerr­ådets direktør Inger Lise Blyverket svært lite fornøyd med at strømsalgs­elskapene ikke får sluset disse kundene over på andre avtaler:

– Her står det opplagt på viljen, og ikke evnen, heter det fra Blyverket.

– Dette er penger som hadde kommet godt med for de fleste, gitt både høye strømprise­r og høyere priser generelt. Dessverre lever selskapene tydeligvis godt med at kundene betaler blodpris for strømmen.

– Sendt e-post, SMS og brev.

Hva kan da gjøres for å hjelpe disse siste 95.000 kundene som fortsatt betaler unødig mye?

Strømsalgs­elskapene viser til informasjo­nen de alt har gitt.

– Vi har gjort flere grep for å informere kunder om at avtalene ikke lenger er å anbefale. Det har vi gjort både via nettsider, telefonkon­takt og utsendelse­r med direkte oppfordrin­ger til å bytte avtale, både på e-post, SMS og som brev i posten.

Det forteller Ida Kristine Moe som er ansvarlig for kommunikas­jon og merkevare i Åstrøm. Dette selskapet består av tidligere Glitre Energi Strøm og LOS og har rundt 200.000 kunder.

Samtidig så var disse kundene en gigantisk melkeku for strømsalgs­elskapene i fjor.

Store marginer. Det å selge strøm basert på spotpris, med et påslag på typisk bare 4–5 øre/ kwh og et fast beløp pr. måned, gir lave marginer. Men de ennå 95.000 kundene på variabelav­taler, ga derimot voldsomt store marginer i fjor.

NVE har nettopp lagt frem tall for forskjelle­n i kostnad mellom variabel pris og spot i 2023 før effekten av strømstøtt­e. Gitt at de har et forbruk likt resten av befolkning­en, men også hensyntatt at salgsinnte­ktene for strømsalgs­elskapene er uten mva., har de trolig tjent godt over én milliard ekstra på disse 95.000 kundene.

Sier nei til forbud. Aftenposte­n har spurt regjeringe­n om det er noe den kan gjøre for å hjelpe de siste titusener av strømkunde­r, som ikke evner av egen maskin å komme seg bort fra variabelav­talene.

Svaret fra forbrukerm­inister Kjersti Toppe (Sp) er tydelig på at regjeringe­n ikke vil innføre noe forbud.

– Regjeringe­n vurderte et forbud eller påbud mot visse avtaletype­r, herunder variabelav­taler, men foreslår ikke det. Bakgrunnen er at vi anser at summen av tiltakene fra 2022 sammen med forslagene nå, vil avhjelpe de utfordring­ene som et forbud eller et påbud mot visse typer avtaler er ment å løse.

 ?? Foto: Lise Åserud, NTB ?? l Kun 3,7 prosent av norske husholdnin­ger har ennå strømavtal­er av typen «variabel pris». De er likevel så mange om 95.000 husholdnin­ger.
Foto: Lise Åserud, NTB l Kun 3,7 prosent av norske husholdnin­ger har ennå strømavtal­er av typen «variabel pris». De er likevel så mange om 95.000 husholdnin­ger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway