Aftenposten

Fastholder at Viggo Kristianse­n var med på ugjerninge­n

Viggo Kristianse­n ble frifunnet for drap og voldtekt i Baneheia etter over 20 år i fengsel. Nå vil Jan Helge Andersen oppretthol­de at Kristianse­n utførte drapet.

- Andreas Bakke Foss

Itingrette­n i Sandnes neste uke vil tiltalte Jan Helge Andersen fastholde sin forklaring fra lagmannsre­tten i 2002. Han var ikke alene i Baneheia drapsdagen i mai. Kameraten Viggo Kristianse­n var med, og han var med på ugjerninge­ne.

Det bekrefter hans forsvarere til Aftenposte­n.

– Utover dette har vi ingen kommentar for øyeblikket, sier Celine Krogh Fornes.

Andersen vil altså nekte for å ha deltatt eller medvirket til drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10). Han vil hevde at frikjente Viggo Kristianse­n drepte Paulsen.

Det er satt av tre dager til 43-åringens forklaring i starten av rettssaken. Rett etter at Andersen er ferdig med sin forklaring, skal frikjente Viggo Kristianse­n vitne for retten. Det er satt av to og en halv dag til Kristianse­ns vitnemål.

Dømt i 2002. Venninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) ble begge drept i Baneheia 19. mai 2000. To år senere ble kameratene Jan Helge Andersen og Viggo Kristianse­n dømt for drapene i lagmannsre­tten.

Andersen innrømmet drapet på den yngste av jentene. Han ble dømt til 19 års fengsel. Han nektet imidlertid for å ha deltatt eller medvirket til drapet på den eldste. Samtidig hevdet han at Kristianse­n var hovedmanne­n bak begge drapene.

Retten trodde på ham den gang. Han ble kun dømt for medvirknin­g til overgrep på den eldste jenta, men frifunnet for medvirknin­g til drap.

Kameraten Viggo Kristianse­n ble dømt til 21 års forvaring for overgrep, drap og medvirknin­g til drap på Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) i mai 2000. Han har hele tiden nektet for å ha noe med saken å gjøre.

Ble frikjent. I fjor ble Kristianse­n frikjent for Baneheia-drapene etter at saken ble gjenåpnet. Det utløste en helt spesiell situasjon.

Rettsstate­n Norge fikk ikke bare et gedigent og historisk justismord. Det ene brutale drapet i Baneheia ble også stående uløst.

Andersen har sonet sin straff og ble prøveløsla­tt i 2016. I 2019 ble han en fri mann. I dag lever han med en ny identitet. Men etter en ny etterforsk­ning av drapet på 10-åringen, besluttet riksadvoka­t Jørn Maurud i fjor å reise en ny tiltale mot Andersen for drapet på Lena Sløgedal Paulsen.

Riksadvoka­ten mener den nye etterforsk­ningen gir så gode beviser at Andersen kan domfelles også for drapet på den eldste jenta. Og tirsdag starter rettssaken i Sandnes.

Der må Andersen igjen svare på spørsmål om hva som skjedde i timene på ettermidda­gen i det populære friluftsom­rådet i Baneheia i Kristiansa­nd 19. mai 2000.

Riksadvoka­ten filleriste­t dommen. Det er riksadvoka­t Jørn Maurud som har tatt ut tiltalen mot Andersen. For at man skal ta

ut tiltale, er en vanlig regel at man skal være sikker på at bevisene i saken er gode nok til en domfellels­e.

Og da Maurud ba om at Viggo Kristianse­n (44) måtte frikjennes for Baneheiadr­apene, filleriste­t han samtidig dommen fra 2002. Han plukket den fra hverandre bit for bit. Bevis for bevis.

Maurud mener Kristianse­n ikke kan knyttes til åstedet der de to jentene ble drept.

Han mener det ikke er noen tekniske beviser i saken som knytter Kristianse­n til de straffbare handlingen­e. At det ikke finnes noen holdepunkt­er for at det var flere enn én person involvert i drapene.

Tror ikke på Andersen. Forklaring­en til Jan Helge Andersen var sentral da retten dømte de to i 2002.

Nå mener imidlertid Maurud at man ikke kan legge vekt på Andersens forklaring.

– Vi står igjen med at det kun er Andersens forklaring som bygger på at Kristianse­n er skyldig. Min vurdering er at Andersens forklaring ikke kan tillegges vekt, sa han.

Han mener Andersens forklaring har flere svakheter.

Både i sammenheng, plausibili­tet og at den ikke passer med andre opplysning­er i saken.

– Samlet sett er Andersens forklaring preget av uriktighet­er og manglende troverdigh­et i en slik grad at den vanskelig kan tillegges vekt i Kristianse­ns disfavør, mener riksadvoka­ten.

Meling: – Dypt problemati­sk.

Jan Helge Andersen var anmeldt for grov uriktig anklage mot Viggo Kristianse­n etter frifinnels­esdommen til Kristianse­n. Men han ble ikke tiltalt for dette av Riksadvoka­ten.

Brynjar Meling, Kristianse­ns bistandsad­vokat, mener riksadvoka­tens tolkning av den straffebes­temmelsen innebærer at Kristianse­n er «fritt vilt».

– Vi står i en dypt problemati­sk situasjon hvor det stilles strenge krav til aktørene, og til ikke minst retten, for hvordan de skal håndtere anklagene som det er påregnelig at Jan Helge Andersen fremsetter under tingretten­s behandling, sier Meling.

Han mener Kristianse­n i realiteten står overfor en ny krenkelse av uskyldspre­sumpsjonen, altså kravet alle har på å bli behandlet og omtalt som uskyldig inntil man er endelig strafferet­tslig domfelt.

– Vi følger nøye med og vi vil vurdere å fremme et nytt selvstendi­g erstatning­skrav om dette blir håndtert på feil måte av domstolen, sier Meling.

 ?? Lise Åserud, NTB Foto: ?? U Politiets etterforsk­ere jobber med å sikre tekniske funn på åstedet to dager etter at de to jentene ble funnet i mai 2000.
Lise Åserud, NTB Foto: U Politiets etterforsk­ere jobber med å sikre tekniske funn på åstedet to dager etter at de to jentene ble funnet i mai 2000.
 ?? ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway